שתף קטע נבחר

תקופת שמירת הריון כלולה בפיצויי פיטורים?

ביה"ד האזורי לעבודה פסק כי תקופה שבה עובדת נמצאת בשמירת הריון, תיחשב במלואה לצורך חישוב תשלום פיצויי הפיטורים שתקבל. לפי ההחלטה, הוראה זו תואמת את מטרת החוק, שנועד להגן על פגיעה בזכויותיהן ובהכנסותיהן של נשים מחמת הריונן

תקופה שבה עובדת היתה בשמירת הריון, תיחשב לצורך חישוב תשלום פיצויי הפיטורים שהיא תקבל. כך פסק לאחרונה בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, בההחלטה שהסירה במעט את הערפל סביב הסוגייה.

 

לכתבות נוספות בערוץ קריירה

 

חוק עבודת נשים קובע את זכויותיהם של נשים וגברים במהלך טיפולי פוריות, הריון וחופשת לידה - אבל אינו מספק מענה חד משמעי באשר לתשלום פיצויי פיטורים על תקופה בה עובדת מצויה בשמירת היריון ואינה מועסקת. התביעה עסקה בעובדת שהועסקה כשנתיים כמנהלת חנות ברשת הוניגמן, במהלכם שהתה כחודשיים בשמירת הריון ושלושה חודשים בחופשת לידה.

 

לאחר חופשת הלידה הודיעה העובדת כי היא מתפטרת לטובת טיפול בבנה. היא היתה זכאית לפיצויי פיטורים, אבל המעסיק לא כלל בהם את תקופת שמירת ההריון במלואה. השאלה היתה האם המעסיק צריך לכלול בהם את תקופת שמירת ההיריון, כלומר לשלם פיצויי פיטורים בעבור חודשיים נוספים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שמירת הריון היא תקופה בה רופא קובע בכתב, כי מצבה הרפואי של העובדת בשל הריונה מחייב היעדרות מעבודתה. העובדת תבעה מהמעסיק בגין התקופה בה שהתה בשמירת הריון - הפרשי שכר בגין עבודה בשעות נוספות, פיצוי בגין הפרת חוק עבודה בישיבה, החזרי הוצאות נסיעה והפרשי פיצויי פיטורים. בהחלטתו, בית הדין ציין כי מדובר בשאלה שטרם הוכרעה בפסיקה וכי טרם נקבעה בה הלכה חד משמעית לאור פסקי דין סותרים בעניין זה.

 

לבסוף נפסק, כי הוראות חוק עבודת נשים תומכות במסקנה לפיה היעדרות עובדת בשל שמירת אינה פוגעת בזכויות התלויות בוותק, לרבות פיצויי הפיטורים. עוד צוין, כי הוראה זו עולה בקנה אחד עם מטרת החוק, שנועד לפרוש מטריה רחבה ומגוננת על נשים שמחמת הריונן עלולות זכויותיהן להיפגע, ועם רצון המחוקק לצמצם את הפגיעה בהכנסתן של נשים כתוצאה מההיריון והלידה.

 

לאור זאת נפסק, כי התקופה בה הייתה התובעת בשמירת הריון תובא במניין במלואה לצורך חישוב פיצויי הפיטורים. לאור תקופת העבודה הקצרה - שנתיים בלבד - שווי הזכות שנפסק היה נמוך ביותר בסך של 679 שקל. באשר לזכויות האחרות שנתבעו - החברה שילמה לעובדת בגין שעות נוספות עוד בטרם הובא העניין להכרעה, התביעה בגין הפרת הזכות לישיבה בעבודה נדחתה ברובה ונפסק לטובת העובדת סך של 3,000 שקל בלבד, ותביעתה בגין נסיעות נדחתה לחלוטין.

 

פרשנות זו מתווספת לרשימת הגנות שמעניק המחוקק לנשים בתקופת הריונן, חופשת הלידה, והתקופה הסמוכה לשובן מחופשת הלידה, מתוך הבנה כי מדובר באוכלוסיה פגיעה אשר סכנת הפיטורים ופגיעה בזכויות מרחפת מעליה. בבין אלו כלולים איסור פיטורים של עובדת במהלך ההריון ולתקופה של עד 60 ימים מתום חופשת הלידה – אלא בהיתר משר הכלכלה, איסור פגיעה בהיקף משרה או בהכנסתה של עובדת בהריון והגנות על מי שנמצא בטיפולי פוריות

הכותבים הם עו"ד ממשרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים