שתף קטע נבחר

קצבת הפנסיה: הפנסיונרים יסובסדו הצעירים ישקיעו בשוק ההון

האוצר ממליץ כי פנסיונרים יקבלו הגנה בשיעור של 60% על החיסכון שלהם באמצעות אגרות חוב בעלות תשואה מובטחת, לעומת 30% כיום. חוסכים מגיל 50 ומטה לא יהנו מסבסוד כלל

חיסכון מובטח? רק לפורשים. מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד הגיש היום לשר האוצר, משה כחלון, את דוח 'הצוות להגברת הוודאות בחיסכון הפנסיוני', שנועד לבחון את הכלים - כיצד להגביר את הודאות בחיסכון לאחר הפרישה.

 

 

המלצת הצוות היא להגדיל את היקף הקצאת איגרות החוב המיועדות לפנסיונרים, הזקוקים לרמת ודאות גבוהה בקצבה. במקביל, יופחת בהדרגה היקף הקצאת איגרות החוב המיועדות לחוסכים הצעירים, אשר להם אופק השקעה ארוך יותר. הצוות ממליץ לשמור על מדיניות הנפקת אג"ח מיועדות לקרנות הפנסיה אך להקצותן לחוסכים בצורה 'יעילה יותר', כלשונו.

 

איגרות חוב מיועדות הן איגרות חוב ממשלתיות לא סחירות, צמודות מדד ונושאת ריבית קבועה (המספקות תשואה ריאלית של 4.86%). אגרות החוב הללו מונפקות בהיקף של 30% מנכסי קרנות הפנסיה החדשות המקיפות. כיום, איגרות החוב מוקצות באופן זהה לכל החוסכים והפנסיונרים בקרנות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

על פי הדו"ח, כאמור, יש לשנות את מבנה הקצאת האג"ח כך שתגדיל את יציבות הקצבאות של הפנסיונרים. בהתאם, ממליצים חברי הצוות כי עבור פנסיונרים (אלו שכבר פרשו לפנסיה) יוקצו אג"ח אלו בשיעור של 60% מהנכסים. עבור חוסכים מגיל 50 ועד גיל פרישה - תוקצה יתרת איגרות החוב, עד לשיעור של 30% מהנכסים. לגבי חוסכים עד גיל 50, ממליץ הצוות כי תוקצה עבורם יתרת איגרות החוב, לאחר ההקצאה לשתי הקבוצות הקודמות. שאר הנכסים של הקבוצה "הצעירה" יושקעו בשוק ההון.

 

על פי מודל זה, שיעור האג"ח מבטיחות התשואה, ירד באופן מיידי לכ-25% (במקום 30%) בקבוצה "הצעירה" ויקטן במרוצת השנים עד שבשנת 2043 לא יושקעו בקבוצה זו בכלל אג"ח מיועדות.

 

חברי הצוות מציינים כי "למרכיב היציבות חשיבות גוברת ככל שהחוסך מתקרב לתקופת תשלומי הקצבה בשל התלות הגבוהה בקצבה למחייתו. לעומת זאת, חוסכים צעירים יכולים להתמודד עם חוסר יציבות ותנודתיות בחיסכון הפנסיוני שלהם, באמצעות שינוי בדפוסי העבודה, הצריכה והחיסכון".

 

יש לציין כי עלות סבסוד קרנות הפנסיה (הוותיקות והחדשות) באמצעות אג"ח מיועדות עומד על קרוב ל-3 מיליארד שקל בשנה. באוקטובר 2014 הגישו "פורום החוסכים לפנסיה" ו"איגוד בתי ההשקעות" עתירה לבג"ץ בטענה לאפליה ובדרישה לסבסד גם את קופות הגמל, באמצעות אג"ח מיועדות. לפני מספר ימים הורה בית המשפט למדינה להשיב בתוך 60 יום לטענה.

 

בראש הצוות לבחינת קצבאות הפנסיה, עמד מנכ"ל משרד האוצר והשתתפו בו הממונה על שוק ההון, דורית סלינגר, החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, סגנית הממונה על התקציבים, יעל מבורך, הכלכלן הראשי, יואל נוה, המשנה ליועץ המשפטי של משרד האוצר, אסי מסינג, נציג בנק ישראל, עדי ברנדר והמועצה הלאומית לכלכלה, ניר בריל.

 

שר האוצר, משה כחלון אמר היום: "הכרזנו היום על רפורמה שתביא בשורה משמעותית לציבור החוסכים לפנסיה בישראל. הרפורמה תשמור על הפנסיונרים מפני זעזועים אפשריים בשווקים, תעניק וודאות ויציבות לקצבת הפנסיה שלהם וצפויה להגדיל את החיסכון הפנסיוני לעת פרישה. מדובר במהלך היסטורי שנובע מרצוננו העז לאפשר לכל אזרח להזדקן בכבוד".

 

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד הוסיף: "מצאנו לנכון לשנות את מנגנון הקצאת האג"ח המיועדות במטרה לייצר יחס תחלופה גבוה באופן שינטרל תנודתיות בשוק. כך נוודא עבור הפנסיונרים קצבה יציבה לאורך שנות הפרישה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים