שתף קטע נבחר

התעללות בדירוג חמישה כוכבים?

"אז מה הם ניסו להסתיר מאתנו? אולי את העובדה שאריזות העוף מכילות למעשה אפרוחי-ענק שעוותו גנטית?". עומר גינזבורג מסביר מה הביא אותו להתחפש לפקח של משרד החקלאות ולהעניק למשחטת האפרוחים "מילועוף" ציון חמישה כוכבים, ואיך כל זה קשור באורי אריאל ובבחירות של כולנו בסופרמרקט

בשעה 3 וחצי בבוקר התעוררתי, פתחתי את הארון וחיפשתי בגדים שבהם אני עשוי 'לעבור' כפקח של משרד החקלאות. המטרה הייתה להיכנס בשערי מפעל "מילועוף", במחאה על "המבצע לדירוג משחטות" של משרד החקלאות.

 

"דירוג המפעלים יבוצע על ידי מפקחי משרד החקלאות, כאשר הציון שיינתן ינוע בין 1 ל- 5 כוכבים", נכתב בהודעה לתקשורת של השר אורי אריאל. "הציון 5 כוכבים הינו הציון המקסימלי שיוכל המוצר לקבל, והוא מעיד על שמירה על רווחת העופות לכל אורך התהליך". אני ומספר פעילים נוספים החלטנו להתגייס ולעזור במלאכת הדירוג.

 

צפו בוידאו שצולם סמוך למפעל מילועוף (צילום: הילה ספאק)

 

לא מצאתי בגדים שמתאימים לפקח, אז פעילה אחרת הביאה כאלה עבורי, ובשעה שבע וחצי בבוקר כבר התייצבנו בשערי המפעל בעכו. אבל, מה שאני והפעילים האחרים לא לקחנו בחשבון הוא שלא משנה מה נלבש - עצם העובדה שמגיע פיקוח חיצוני למפעל מספיקה כדי לעורר חשד ותדהמה בקרב העובדים.

 

"מה שאפשר לסגור עיניים, סוגרים עין"

זה לא יפתיע את מי שצפה בתחקיר ששודר בחדשות ערוץ 2 על "מילועוף" ו"עוף הגליל", שבו הוטרינרית הראשית של משחטת 'עוף הגליל' מספרת ש"אף אחד לא בודק אחרינו מה שאנחנו עושים", ובציטוט אחר סיכמה "מה שאפשר לסגור עיניים, סוגרים עין".

 

אמרנו לשומרים שהגענו, מטעם משרד החקלאות, להעניק למפעל דירוג "חמישה כוכבים". אלה השיבו שהם "קוראים למנכ"ל שייצא לדבר אתכם", ובאמת תוך שתי דקות יצא אלינו עובד שסירב להזדהות ופקד עלינו בתקיפות להתרחק מהמקום.  

 

נראה שעוד לפני התחקיר המדובר חששו בהנהלת המפעל ממבקרים חיצוניים, או כפי שהוטרינר הראשי של 'מילועוף' אומר שם: "חשוב מאוד שמפעל מזון יהיה סגור, יהיה אטום, אם יש תקלה פנימית יש גופים שצריכים לטפל בזה, זה לא אומר שכל דבר צריך להיות שקוף לגמרי לאוכלוסיה". עוד אמר הוטרינר, בכנות מפתיעה, "אתה מראה רק שחיטה תקינה לכלל האוכלוסיה, אני חושב שבבת אחת 50% יפסיקו לאכול".

 

   (צילום: איתי אקנין) (צילום: איתי אקנין)
(צילום: איתי אקנין)

 

אז מה הם ניסו להסתיר מאתנו? אולי את העובדה שאריזות העוף מכילות למעשה אפרוחי-ענק שעוותו גנטית כדי שגופם, ובעיקר החזה שלהם (השניצל), יגדל בקצב שיאפשר לשחוט אותם בגיל ארבעים יום?

 

בגלל העומס על העצמות הדקיקות שלהם, הרבה מהם רובצים על רצפה מלאת צואה ושתן ומפתחים זיהומים, דלקות וכוויות. אולי הם גם פחדו שניתקל בוטרינר הראשי שסיפר לתחקירנית שלנו על השיעור הגבוה של זיהומים צואתיים וסלמונלה.

 

מי בדיוק "נהנה" במתקני השחיטה הללו?

מה בכלל המשמעות של מתן "כוכבים" למשחטה? נשמע ממש כאילו מדובר באתר של הנאה ונופש, אבל מי בדיוק "נהנה" במתקני השחיטה הללו? כדי להמחיש את האבסורד – אחד הפעילים שלנו ניסה להכנס למפעל כשהוא מחופש לתרנגולת שמבקשת להכנס ולהישחט בפנים.

 

ובאמת, האם הכוכבים האלה יפרטו גם על מה שמתרחש לפני השחיטה, אודות ממצאים כגון עובדים שמחזיקים ארבעה אפרוחים בכל יד ודוחסים אותם באלימות לכלובים הצפופים? האם הכוכבים יזכירו שעות ארוכות ולפעמים לילות שלמים בהם האפרוחים ממתינים בכלובים, לרוב ללא מזון ומים? שלא לדבר על כך שלא כל התרנגולים מתים מהשחיטה עצמה, ומחלקם מורטים את הנוצות כשהם עוד בחיים.

 

 

   (צילום: איתי אקנין) (צילום: איתי אקנין)
(צילום: איתי אקנין)

 

לא הגענו ל"מילועוף" כדי לשכנע את מנהלי המפעל להתייחס יפה לאפרוחים. אם יבוא שינוי, הוא לא יגיע מהם ובטח שלא מיוזמות מפוקפקות של "כוכבים" למתקני הרג, שמשרד החקלאות יוזם כדי לכסות על כשליו ולהתחמק מליישם ולאכוף את התקנות שלו-עצמו.

 

אתגר "מעיפים את העוף"

למרבה המזל, עבור הצרכנים הפתרון קל מאד: במקום לעמוד מול השניצל בסופר ולהעמיק בשאלות כגון "איזה אחוזי סלמונלה אני מוכן להכניס לגוף שלי?" ו"כמה שעות אני מוכן שהאפרוח יחכה מורעב לפני השחיטה?" – אפשר פשוט להמנע מבשר: הביקוש הרב למזון ללא התעללות כבר הביא לכך שכיום ניתן להשיג שניצלים טבעוניים בכל סופרמרקט, והמגמה ניכרת גם בכמות הנרשמים לאתגר "מעיפים את העוף" של אנונימוס, שבמסגרתו אנשים שמעוניינים להפסיק לצרוך בשר מקבלים בחינם ליווי צמוד של בשלנים מנוסים ותזונאיות קליניות.

 

בדרכנו החוצה, ראינו בכביש הגישה למפעל משאית עמוסה אפרוחים שעושה את דרכה אל המקום. הבטתי באפרוח אחד שדחף את הראש שלו אל מחוץ לכלוב כדי לנשום קצת אוויר. תהיתי ביני ובין עצמי, כמה פקחים עוד יצטרכו להתעלם מן האפרוח הזה עד שנבין שהפתרון לא יגיע מלמעלה אלא מהחמלה הבסיסית שלנו, ומהסירוב שלנו לשלם מכיסנו על מוצרים שכרוכים בצער בעלי חיים.

 

  • עומר גינזבורג הוא פעיל בעמותת אנונימוס לזכויות בעלי-חיים.
  • להרשמה חינם לפרויקט "מעיפים את העוף", בליווי בשלנים ותזונאיות קליניות לחצו כאן .

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי אקנין
צילום: איתי אקנין
צילום: איתי אקנין
צילום: איתי אקנין
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים