שתף קטע נבחר

הצעיר הסעודי שתופס פיקוד על האזור

סעודיה כבר לא נשלטת בידי מלך זקן ושמרן אלא מדינה שבה הנסיכים הצעירים נותנים את הטון, ומחזקים את ההשפעה הצבאית והכלכלית שלה. הממלכה הבעירה את השטח במזרח התיכון בעימות האחרון עם איראן ובחזית נמצא שר ההגנה מוחמד בן סלמאן, שמוביל את קבלת ההחלטות

עוד יום במשרד. מוחמד בן סלמאן ()
עוד יום במשרד. מוחמד בן סלמאן

ב-23 בדצמבר הגיע מלך סעודיה סלמאן בן עבד אל-עזיז לשאת את נאום הפתיחה במועצת השורא, הגוף המייעץ לממשלה. כל התקשורת הסעודית חיכתה בכיליון עיניים לדבריו אך המלך בן ה-80 נשא נאום קצרצר וקשה להבנה. את נוסח הנאום המלא חילק לחברי המועצה בכתב.

 

על בעיותיו הבריאותית של סלמאן דובר כבר לא אחת. יש שטענו שהוא חולה באלצהיימר ואחרים ייחסו לו בעיות בריאותיות אחרות, עוד לפני שעלה לכס המלוכה עם מותו של עבדאללה בן עבד אל-עזיז. אבל סלמאן עדיין כאן, והממלכה הסעודית השמרנית נראית אחרת לגמרי לעומת השלטון של המלך הקודם.

 

סעודיה הפכה למדינה שיוזמת ומשתנה על רקע חילופי הדורות והשינויים הכלכליים המשמעותיים. לאחרונה מצאה את עצמה בעימות עם איראן, מובילה יחד עם ישראל את הקו הניצי נגדה (בניגוד לארה"ב שלקחה צעד אחורה אחרי הסכם הגרעין). ההידרדרות ביחסים העכורים גם כך בין שתי המדינות באו לידי ביטוי גם בפעילות הסעודית בתימן עם מבצעי "סופה נחרצת" ו"החזרת התקווה", שם נלחמו הכוחות הסעודיים במורדים החות'ים שנתמכים על ידי איראן. סעודיה נלחמת על מעמדה האזורי ומתעקשת להוריד את מחירי הנפט, למרות שהדבר גורם לה לנזק כלכלי.

מברך חיילים במבצע נגד המורדים בתימן ()
מברך חיילים במבצע נגד המורדים בתימן

הסיפור המזרח תיכוני הגדול של השבוע, ואולי של הזמן הקרוב, הוא ניתוק היחסים הדיפלומטיים עם איראן בעקבות הכעס השיעי על הוצאתו להורג של השייח נימר א-נימר. סעודיה ידעה שההוצאה להורג עלולה להבעיר חזית חדשה, אך עשתה את הצעד בכל זאת. קשה להצביע על הסיבה הישירה לבחירת העיתוי, אך ברור שיש כאן עמדה לא מתפשרת שטרם נראתה מבחינת היוזמה והאגרסיביות.

 

נראה שסעודיה רוצה לייצר מעמד מוביל באזור כמגנה על האוכלוסייה הסונית, בניגוד לטורקיה ומצרים. הסעודים מאמינים שהגיעה העת לחזור לקדמת הבמה, גם אם זה יגבה מהם מחיר לא פשוט. לסעודים חשוב גם ללכד את כל מדינות האזור נגד איראן ושלוחותיה. בתימן למשל, אם הסעודים היו רוצים, הם היו יכולים לכבוש את כולה ולתת אותה על מגש של כסף לנאמניה. אך מה שחשוב לה הוא לייצר מעמד אזורי.

 

 

כיצד ניתן להסביר את היוזמה הזו? מבלי ששמנו לב סעודיה היא כבר לא מדינה של מלך זקן ושמרן, אלא מדינה שמי שנמצאים בעמדות כוח הם הנסיכים הצעירים. היוזמה עולה בקנה אחד עם הדם הצעיר שזורם לבית המלוכה הסעודי בשנה האחרונה. מי שמסמל את התהליך יותר מכל הוא שר ההגנה הסעודי ויורש העצר השני, מוחמד בן סלמאן.

 

"אחד משרי ההגנה הצעירים בעולם"

עד לפני שנה הוא היה די אלמוני אך עלייתו לשלטון של אביו סלמאן גרמה לו לפרוץ לתודעה. מוחמד, שלפי ההערכות נמצאה בראשית שנות ה-30 בחייו, הוא אחד משרי ההגנה הצעירים בעולם. שלושה חודשים אחרי שאביו מינה אותו לתפקיד הוא נבחר גם ליורש העצר השני, הסגן השני של ראש הממשלה (שהוא המלך עצמו) ויו"ר המועצה לכלכלה ופיתוח.

 

"המידע על מוחמד בן סלמאן היה ונותר דל למדי, כשיש אפילו גרסאות סותרות על גילו, "בין 30 ל-35", אומר ל-ynet ד"ר ערן סגל ממרכז עזרי לחקר איראן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה. סגל מסביר: "מוחמד בן סלמאן פרץ לתודעה כשאביו הפך למלך. עד אז הוא שימש כראש לשכתו של האב שהיה שר ההגנה. העלייה שלו לאור הזרקורים התרחשה בד בבד עם מהפכה נרחבת במוסדות השלטון בסעודיה כאשר סמכויות נרחבות הופקדו בידיו כראש המועצה העליונה לענייני כלכלה ופיתוח שגם עוסק בכל הסיפור של הנפט".

יזם את המבצעים הצבאיים בתימן ()
יזם את המבצעים הצבאיים בתימן
 

מלך סעודיה סלמאן ()
מלך סעודיה סלמאן
 

"בן דודו, מוחמד בן נאיף (שר הפנים ויורש העצר הראשון), הוצב בראש המועצה העליונה השנייה לענייני ביטחון. ריכוז הסמכויות הינו נדיר במשפחת המלוכה הסעודית וזהו רמז לשינוי דרמטי בתהליכי קבלת ההחלטות". סגל מציין כי "בחברה השבטית הסעודית, שבה הגיל המבוגר נחשב דווקא ליתרון מרכזי, עלייתם של צעירים כמו מוחמד בן סלמאן לשלטון התקבלה כהפתעה כמו גם קידומו המטאורי". בנוסף מוחמד בון סלמאן הוא גם ראש לשכתו של המלך.

 

"ארה"ב, תזכרי שאת מספר 1"

סלמאן, כפי שסגל מסביר, הולך וצובר כוח בשלטון הסעודי. הוא נתפס בעיני רבים כמי שמוביל את תהליכי קבלת ההחלטות. "לפי הטענות, היציאה למלחמה בתימן בראשות קואליציה רחבה היא פרי יוזמתו והובלתו". הפעלתנות של סלמאן אינה מוגבלת מבחינה פומבית רק למלחמה בתימן. הוא ביקר כמה פעמים במוסקבה בניסיון להביא לפתרון המשבר בסוריה, שללא תמיכתה של סעודיה קשה להאמין שייצא לפועל לאור האיבה בין סעודיה לאסד ובני בריתו - איראן וחיזבאללה. כשסודן החליטה לנתק את יחסיה עם איראן, שפעם הייתה ידידה טובה שלה, היא מיהרה להודיע על כך לנסיך הצעיר.

 

מוחמד מנסה גם להצטייר כפנים של סעודיה במאבק נגד דאעש. סעודיה עומדת בפני ביקורות רבות (בעיקר מצד איראן ושלוחותיה) על שהיא מסייעת למורדים

וגם לארגוני הטרור, דאעש וג'בהת א-נוסרה ביניהם. בנוסף ידוע שהממלכה העלימה עין מהצטרפותם של אזרחיה לארגונים האלה, והתפכחה רק שהאיום של דאעש הגיעה לפתחה. לאחרונה הודיע מוחמד בן סלמאן כי סעודיה מקימה קואליציה נוספת - חזית המדינות האסלאמיות שכוללת יותר משלושים מדינות שיאבקו

נגד הטרור. המבוכה הגיעה כשחלק מהמדינות בכלל לא שמעו על כך שהן בקואליציה לפני ההודעה. עדיין, הדבר החשוב היה להראות שסעודיה נלחמת נגד הטרור.

  

היום פורסם ב"אקונומיסט" ראיון עם הנסיך, בזמן שאיראן האשימה את סעודיה בהפצצת השגרירות שלה בתימן והודיעה כי היא אוסרת על ייבוא מוצרים מהממלכה. מוחמד הדגיש כי מלחמה בין ארצו לאיראן תהיה התחלה של קטסטרופה וסעודיה לא תרשה להגיע למצב הזה. "זה משהו שאנחנו בכלל לא צופים, ומי שדוחף לכיוון הזה לא שפוי", אמר. על ההוצאה להורג של א-נימר אמר כי "בית המשפט לא מחליט בהסתמך על מי סוני ומי שיעי. הם בודקים את העבירה ויש משפט וגזר דין". הוא גם קרא לארה"ב להיות גורם משפיע יותר במזרח התיכון: "בארה"ב חייבים להבין שהם מספר אחת בעולם ולהתנהג בהתאם".

 

סלמאן, שמקבל החלטות גם בנושא הכלכלי, אמר כי סעודיה שוקלת להנפיק מניות של ענקית הנפט "סעודי ארמקו", שנמצאת בבעלות המדינה. "אנחנו בוחנים את זה ונקבל החלטה בחודשים הקרובים. אישית אני נלהב מהצעד הזה. אני מאמין שזה אינטרס של השוק הסעודי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים