שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

המהפכנית: קיילי המפריס פורצת את גבולות המגדר

"מחוץ לרדאר": אחרי שזכתה בכל תואר אפשרי במזחלות אצל הנשים, האלופה הקנדית החליטה להתחרות מול גברים. השנה היא תוביל לראשונה בהיסטוריה צוות על טהרת הנשים בסבב גביע העולם של הגברים

קיילי המפריס (30) תמיד משכה סביבה תשומת לב. מעל הכול היא עוררה עניין בהיותה ספורטאית-על, גולשת מזחלות מהטובות בהיסטוריה ומקור גאווה עבור האומה הקנדית. לא במקרה היא נחשבת למרצה מבוקשת במדינתה ומספרת לילדים ברחבי קנדה כיצד להתמודד עם בריונות.

 

לכתבות נוספות במדור

 

מעבר לכך המפריס היא דמות צבעונית עם גוף מעוטר באינספור קעקועים, תסרוקת יוצאת דופן וחיבה גדולה לקרבות MMA. אבל בשנה האחרונה יש עוד סיבה לעניין הרב סביבה. המפריס החליטה לקרוא תיגר על ההבדלים הפיזיולוגיים בין נשים וגברים ולפרוץ גבולות מגדריים בספורט.

 

עם סיומה של אולימפיאדת החורף בסוצ'י מצאה את עצמה המפריס עם מטען כבד של צרות טובות. אחרי שזכתה עם שותפתה הת'ר מויס במדליית הזהב האולימפית השנייה שלהן ברציפות במזחלות, המפריס למעשה השיגה כל דבר אליו הייתה יכולה לשאוף בענף.

 

נכון, תמיד ישנו האתגר של לזכות בתואר פעם נוספת, והמפריס בהחלט מכוונת לזכות בזהב שלישי ברציפות במשחקים האולימפיים בפיונגצ'אנג בעוד שנתיים, אבל זה לא הספיק לה. המפריס חשה שהיא זקוקה לאתגר חדש והחליטה שאם השיגה כבר כל דבר אפשרי אצל הנשים, כעת הגיע הזמן להתחרות מול הגברים.

 

המפריס בפעולה. זכתה בכל תואר אפשרי (צילום: getty images)
המפריס בפעולה. זכתה בכל תואר אפשרי(צילום: getty images)

 

בספטמבר 2014 הודיעה התאחדות המזחלות הבינלאומית כי היא מאשרת לצוותים מעורבים מגדרית להתחרות בסבב הבינלאומי. המפריס קפצה על ההזדמנות והקימה צוות רביעייה שכלל מלבדה שלושה גברים. יחדיו הם סיימו במקום השלישי באליפות קנדה והחלו להתחרות בסבב גביע העולם היוקרתי מול הצוותים הטובים ביותר בענף.

 

ההצלחה של צוות המפריס הייתה חלקית. את השנה הראשונה סיימה החבורה במקום ה-18 הכללי מתוך 34 צוותים בסבב (רוב הצוותים התחרו פחות מהצוות של המפריס ולכן צברו פחות נקודות), דירוג השיא שלה במרוץ בודד היה 14. לעומת זאת בתחרויות בסבבים יוקרתיים פחות מגביע העולם, כמו גביע צפון אמריקה למשל, המפריס ושותפיה כבר רשמו הצלחות גדולות יותר ואף ביקרו בפודיום.

 

חובבת קרבות MMA. המפריס (צילום: getty images) (צילום: getty images)
חובבת קרבות MMA. המפריס(צילום: getty images)

 

השנה המפריס כבר לא תתחרה עם גברים לצידה, אלא תוביל צוות על טהרת הנשים שיתחרה בסבב גביע העולם של הגברים. למרות האומץ הכרוך בהתמודדות מול גברים בענף בו לכוח הפיזי יש משקל מכריע, הצעד הקיצוני של המפריס דווקא נבע מתוך פשרה ולא מתוך רצון לטשטש עוד יותר את הגבולות שבין גברים ונשים בספורט.

 

התכנון המקורי של המפריס היה להתחרות גם השנה בצוות מעורב. היא אף הגדילה לעשות והצהירה כי עם הצוות הנכון היא מסוגלת להתברג באחד המקומות הגבוהים בעולם. "הוכח שגם בענף שנחשב למאוד גברי כמו מזחלות, נשים יכולות להיות חזקות יותר באספקטים מסוימים. אני מתכוונות לעשות הכול כדי להראות את זה", היא אמרה בזמנו.

 

המזחלת של המפריס. ההתאחדות הקנדית נקטה בצעד חסר תקדים עבורה (צילום: getty images)
המזחלת של המפריס. ההתאחדות הקנדית נקטה בצעד חסר תקדים עבורה(צילום: getty images)

 

התאחדות המזחלות הבינלאומית נתנה להמפריס רוח גבית ואישרה לקנדה באופן חריג לשלוח שלושה צוותים לסבב גביע העולם ולא שניים כנהוג.

 

מי שפחות התלהבו מהרעיון הם דווקא הקנדים עצמם. למרות שבשנה שעברה אישרו להמפריס ושות' להתחרות כצוות שלישי בגביע העולם, העונה החליטו באיגוד המזחלות הקנדי להעמיד לצוות המפריס קריטריון מחמיר יותר מזה שהציבה ההתאחדות הבינלאומית. בקריטריון הקנדי הצוות של המפריס לא הצליח לעמוד ומצא את עצמו מחוץ לגביע העולם.

הקשיים שהערים האיגוד הקנדי על המפריס יצר בין הצדדים סכסוך מכוער.

 

קיילי המפריס ושותפתה הת'ר מויס (צילום: getty images) (צילום: getty images)
קיילי המפריס ושותפתה הת'ר מויס(צילום: getty images)

 

"אני פעמים אלופה אולימפית, זכיתי באליפויות עולם והאיגוד הקנדי אומר לי שאין לי סיכוי לזכות במדליות אצל הגברים, שאני לא מספיק חזקה בזינוק", אמרה בזמנו המפריס בצער, "מעולם לא הייתי במצב שהמטרות והחלומות שלי לא עמדו בקנה אחד עם דרישות האיגוד. זו סיטואציה קשה מאוד עבורי".

 

המפריס קיבלה כתף קרה גם מכמה גולשי מזחלות אחרים שלא אהבו את הרעיון שהיא תזכה להנחות בקריטריון. "הרבה נשים נלחמו למען שוויון בספורט במשך זמן רב, אבל אי אפשר לדרוש שוויון ובאותה נשימה לבקש יחס מיוחד. זה לא עובד ככה", אמרה הלן אפרטון, מדליסטית כסף אולימפית במזחלות.

 

ההצלחה של צוות המפריס הייתה חלקית (צילום: getty images)
ההצלחה של צוות המפריס הייתה חלקית(צילום: getty images)

 

ג'סי לומדסן, סגן אלוף עולם לשעבר סיכם: "אם היו קוראים לה קן המפריס והיא הייתה מסיימת במקום השלישי במבחנים, היא לא הייתה מתקבלת לנבחרת. נקודה".

 

אחרי חודשים ארוכים של מריבות, המפריס העלתה את ההצעה לעמוד בראש צוות שיורכב כולו מנשים. להצעה הזו האיגוד הקנדי נעתר והיה לו אינטרס ברור. נשים אינן מתחרות במשחקים האולימפיים או בגביע העולם במזחלות של רביעיות, אלא בזוגות בלבד.

 

קיילי המפריס והת'ר מויס על הפודיום (צילום: getty images)
קיילי המפריס והת'ר מויס על הפודיום(צילום: getty images)

 

גברים לעומת זאת מתחרים באולימפיאדה גם בזוגות וגם ברביעיות. למרות שהדבר עוד לא אושר רשמית, ישנה כוונה להוסיף תחרות רביעיות לנשים לקראת

אולימפיאדת החורף בבייג'ינג 2022. ברגע שקנדה שולחת כבר עכשיו נשים להשתפשף בתחרויות רביעיות מול גברים היא יוצרת לעצמה יתרון מול העולם, אם וכאשר יוחלט אכן להוסיף את תחרות הרביעיות לנשים למשחקים האולימפיים.

 

כריס לה-ביהאן, מנהל התחום ההישגי באיגוד המזחלות הקנדי אף פירגן להמפריס לקראת התחרות הראשונה שלה עם הצוות החדש היום בלייק-פלאסיד: "קיילי עם האופי החזק שלה והיכולות הטכניות שלה היא האדם המושלם להוביל צוות כזה".

 

המשימה של המפריס וחברותיה למזחלת תהיה קשה במיוחד. גולשי מזחלות גברים בנויים כמו שחקני פוטבול. מבנה גופם החסון עוזר להם לצבור מהירות וכוח בזינוק.

 

למרות הפערים הפיזיים הבלתי ניתנים לערעור, המפריס לא מתכוונת להרים ידיים והציבה לצוות שלה מטרות ברורות לתחרויות הקרובות. "אני לא פה בשביל הכיף. אנחנו מתכוונות לעשות את המיטב ולנסות לנצח כמה מהמדינות הקטנות והפחות חזקות בענף. לנצח גברים זו בהחלט אחת מהמטרות שלנו".

 

כבר היום בלייק-פלאסיד אפשר יהיה לקבל רמז ראשון האם ההרפתקה של המפריס וחברותיה תיזכר כגימיק חביב או כנקודת ציון משמעותית בהתקדמות של נשים בספורט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: getty images
קיילי המפריס
צילום: getty images
מומלצים