שתף קטע נבחר

"משכורת 13" מ-Airbnb: כמה מרוויחים הישראלים על השכרת דירות באינטרנט?

מיוחד: נתונים שהגיעו לידי ynet מגלים כי ישראלים המשכירים דירותיהם דרך להיט הרשת העולמי מרוויחים עוד חודש שלם של משכורת בכל שנה - ביחס לשכר הממוצע במשק. וגם: הגידול החד בשימוש באתר, בעיית המסים והפתרון של אירופה. עו"ד בתחום המיסוי: "הפעלת עסק מחו"ל עבור הארץ כבר איננה תירוץ לאי-תשלום מס"

בשנים האחרונות נשמעים עוד ועוד קולות מצד התאחדות המלונות בישראל ובעלי אינטרס אחרים, המאשימים את Airbnb, הרשת החברתית להשכרת דירות לטווח קצר, במצבה העגום של תעשיית המלונאות בישראל. אבל נתונים שהגיעו לידי ynet מלמדים על היקף השימוש ב"דירות תיירים" בישראל, וחוסר הפרופורציה שבין ההיסטריה של המלונאים לתופעה בפועל.

 (צילום: Airbnb) (צילום: Airbnb)
(צילום: Airbnb)

על פי הנתונים, בשנת 2015 עשו שימוש בדירות Airbnb כ-128,100 תיירים שהגיעו לישראל מ-124 מדינות שונות. אמנם מדובר בפחות מ-10% מסך התיירים המבקרים בארץ, אך למרות האחוז הצנוע, מדובר בגידול של 45% ביחס לשנה שקדמה לזו אליה מתייחסים הנתונים, כלומר 2014. מספר הישראלים המציעים את דירותיהם להשכרה באתר, גדל ב-2015 ב-40%. במספרים מוחלטים מוצעות כ-13 אלף דירות להשכרה באתר בכל רגע נתון בממוצע. היעדים הפופולריים ביותר הם תל אביב וירושלים כמובן, אך ברשימה ניתן למצוא גם את חיפה, נתניה ובת ים. ממוצע השהייה של דייר בדירת Airbnb בישראל עומד על כשישה ימים.

 

מחיר דירה ממוצע בישראל ב-Airbnb עומד על 445 שקלים ללילה. בין מחצית לשליש מהמחיר שיבקשו מכם ללילה במלונות המתפוררים על קו החוף של תל אביב - גם לא בעונה. עם זאת, המחיר הממוצע בעיר הפופולרית ללילה ב-Airbnb יכול להגיע גם ל-500 ואפילו 600 שקלים, אך ביתר חלקי הארץ מדובר במחיר זול הרבה יותר - כ-350 שקל ללילה ביתר חלקי הארץ.

  

דילמת המשכיר: כמה מרוויחים?

אחת הטענות מצד תעשיית המלונאות כלפי Airbnb היא כמובן חוסר ההסדרה הכספית, אי תשלום המסים וה"מסלול העוקף" של משכירי הדירות שאינם צריכים לעמוד בשום תקינה רשמית כמו המלונות, ובעצם עומדים בפני ביקורת של צוות האתר בלבד - ללא כל חוק וסדר. למרות תמיכת שר התיירות יריב לוין בתחום השכרת הדירות לתיירים (שהמשיך את תמיכת השר הקודם סטס מיסז'ניקוב שהתבטא אף הוא בעניין), יכול להיות שכאן טענות המלונאים דווקא מוצדקות בחלקן.

אתר Airbnb. כמה עולה דירה בירושלים? (צילום: Airbnb) (צילום: Airbnb)
אתר Airbnb. כמה עולה דירה בירושלים?(צילום: Airbnb)

מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי משכיר דירה ממוצע בישראל העובד באופן שוטף מול Airbnb, משלשל לכיסו משכורת שנתית כמעט זהה לשכר הממוצע החודשי במשק, כלומר "משכורת 13" פטורה ממסים וכאבי ראש אחרים כדוגמת ביטוח, למשל. מדובר בסכום ממוצע של 9,470 שקלים שמכניס לשנה בממוצע המשכיר הישראלי העובד קבוע מול האתר. כמובן שהסכומים משתנים בין המשכירים לכאן ולכאן, בהתאם למשך ההשכרה.

 

משכירי הדירות כאמור אינם כפופים לרגולציות ההלנה הישראליות המחמירות ואינם משלמים מסים על הסכום, מהסיבה הפשוטה שרשות המסים לא התייחסה לעניין באופן רשמי עד היום. מבדיקה שערכנו לכתבה זו נודע ל-ynet שהעניין כן נמצא על שולחן רשות המסים בשלב הטיוטה ובדיונים פנימיים, אבל עדיין לא נתקבלה החלטה וכרגע הכנסה פטורה ממס.

 

עו"ד הראל פרלמוטר, מוביל תחום המיסוי במשרד עורכי הדין ברנע ושות', מסביר בשיחה עם ynet: "בעבר נטען כי עסק שאינו פועל מתוך ישראל לא יחוייב במיסוי בישראל. אולי פעם זה היה תירוץ מצוין לאי-תשלום מס, אבל על פי כללי מיסוי חדשים בעולם הדברים הולכים לכיוון של שינוי. הכללים החדשים מדברים על נוכחות דיגיטלית מקומית לעסקאות אונליין, כלומר אם הם מציגים את המחירים בשקלים, מה שנעשה ב-Airbnb, הם יצטרכו במוקדם או במאוחר להתחיל לשלם מסים.

 

באשר למשך תקופת ההשכרה, מצביע עו"ד פרלמוטר על שטח אפור שרשות המסים תצטרך לתת עליו את הדעת. "גם אם ממסים השכרה לטווח קצר, מה קורה אם מדובר בהשכרה לשלושה שבועות או חודש? אז העסקה כבר נכנסת להגדרות של השכרה שחלקה עשויה להיות פטורה מתשלום מס", הוא אומר ומוסיף שלבסוף יצטרכו לייצר מסלולי מיסוי שונים.

 

1.3 מיליון דולר לעיריית פריז 

במקומות שונים בעולם, כמו בצרפת ובאיטליה, הגיעו באתר להסדרה מסוימת והמשכירים משלמים כיום מס (אם כי מופחת עדיין ביחס למלונות). בשנה האחרונה שילם האתר לעיריית פריז 1.3 מיליון דולר. המיסוי אגב, לא שינה את מגמת הגידול בשימוש בדירות Airbnb בפריז, שם גם משכירים דירות יוקרה באלפי אירו ללילה דרך האתר. כלומר, במודל הצרפתי או האיטלקי ניתן לראות כבר כיום את עתיד השכרת הדירות ברשת, שנראה טוב מתמיד.

פריז. המיסוי הוסדר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פריז. המיסוי הוסדר(צילום: shutterstock)
 

ובאשר למלונאים? הם כנראה ימשיכו יתלוננו, ויבכו את מר גורלם. אבל אם לא יתאימו את רמת המחירים לזו של הצרכן הממוצע בישראל ובעולם כולו, ואם ימשיכו להתלונן תחת כל עץ רענן על תשלומי משגיח הכשרות שלא מעניינים כהוא זה את התייר המגיע לארץ, התעשייה לא תחזור לתור הזהב של ההילטונים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים