שתף קטע נבחר

השריפה ב"בצלם": לא הצתה, קצר

מחקירת שירותי הכיבוי בירושלים עולה כי האש במשרדי ארגון השמאל פרצה אמש כתוצאה מ"כשל במערכת החשמל". מהארגון נמסר: "נושמים לרווחה וחוזרים לשגרה"

 

 

 

שירותי הכבאות בירושלים, החוקרים את נסיבות פרוץ השריפה אמש במשרדי ארגון "בצלם" בבירה, הודיעו היום (ב') כי הדליקה נגרמה בשל קצר חשמלי במקום, ולא בעקבות הצתה כפי שנחשד בתחילה. מדוברות הכבאות נמסר: "מחקירה ראשונית שמבוצעת על-ידי צוות החקירה המיוחד של כבאות והצלה ירושלים נבדק כיוון בהסתברות גבוהה כי השריפה החלה בעקבות כשל חשמלי במערכת החשמל במשרדים".

 

בעקבות הודעת שירות הכבאות נמסר ארגון "בצלם": "אנחנו נושמים לרווחה עם ההודעה שככל הנראה מדובר בקצר חשמלי. אנחנו חוזרים לשגרה".

 

 
חוקרים מחוץ למשרדי "בצלם", הבוקר (צילום: רועי ינובסקי) (צילום: רועי ינובסקי)
חוקרים מחוץ למשרדי "בצלם", הבוקר(צילום: רועי ינובסקי)
דוברת הארגון שרית מיכאלי: "מסע הסתה מתמשך נגדנו" (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
דוברת הארגון שרית מיכאלי: "מסע הסתה מתמשך נגדנו"(צילום: עפר מאיר)

אך מוקדם יותר סיפרו עובדי הארגון שהם לא הופתעו כשראו את התמונות ממשרדם שנשרף אמש בירושלים. "אני רגילה לשיחות נאצה על הבוקר", סיפרה סול רפאל, אחת מעובדות הארגון, "אנחנו מקבלים יחס עוין, תמיד קיים אצלנו חשש שיפגעו בנו". דוברת הארגון סיפרה כי הארגון ועובדיו מאוימים באופן קבוע: "הממשלה יצרה אווירה שלילית ומנהלת קמפיין נגד ארגוני זכויות אדם".

 

"מאוד קשה ועצוב להגיע הבוקר", סיפרה רפאל, העובדת בארגון השמאל זה שש שנים. היא סיפרה על שגרת האיומים שלה נתונים עובדי "בצלם": "אני רגילה על הבוקר לשיחות נאצה – אנשים שמתקשרים ומנתקים או מקללים ודברים כאלה. זה לא תמיד על בסיס יומי, זה תקופתי. אנחנו מקבלים יחס מאוד עוין. זה בדרך כלל קללות מאוד עסיסיות, לפעמים דברים קצת יותר ספציפיים לגבי דברים מיניים שעושים, מה צריך לעשות בעצם לעובדי 'בצלם' ודברים כאלה".

 (צילום: כבאות והצלה ירושלים) (צילום: כבאות והצלה ירושלים)
(צילום: כבאות והצלה ירושלים)
 (צילום: כבאות והצלה ירושלים) (צילום: כבאות והצלה ירושלים)
(צילום: כבאות והצלה ירושלים)

רפאל סיפרה כי התקופות שבהן מתקבלים יותר איומים על הארגון ועובדיו הן בעיקר כאשר מתפרסמים דו"חות או תחקירים מיוחדים עם נתונים על מצב זכויות האדם בשטחים, או כאשר מתרחשים אירועים יותר חריגים. "זה קשה, זה גורם לך לאיזשהו חשש להיפגע", חידדה.

 

עם זאת הבהירה העובדת כי האיומים הקשים לא מונעים מהעובדים להמשיך בעבודתם. "כמו שאמרו פעם, 'עם הנצח לא מפחד מדרך ארוכה', אז זה מה שאני חושבת", אמרה. "אני חושבת שזה דווקא מראה כמה לא צריך לפחד מאלימות וכמה צריך בעצם להמשיך לחקור את ההפרות של זכויות אדם שבשטחים, וכמה העבודה של 'בצלם' חשובה ושלא ניתן שישתיקו אותנו".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: רועי ינובסקי ) (צילום: רועי ינובסקי )
(צילום: רועי ינובסקי )
 

הבוקר נותרו המשרדים סגורים בהוראת המשטרה עד לכניסת החוקרים, והוצב מאבטח בכניסה לבניין. בחודשים האחרונים הוצבו מאבטחים בבניין לסירוגין למספר ימים, בעקבות האיומים על הארגון. אמש נמסר בתחילה כי יש חשש ללכודים, אך מהר מאוד התברר כי אדם שהיה בקומה רביעית במבנה חולץ, ומלבדו לא היו אנשים במקום. האיש, חזן בבית הכנסת הנמצא בקומה השלישית במבנה, פונה לקבלת טיפול בבית החולים הדסה עין כרם עקב שאיפת עשן ומצבו הוגדר קל מאוד.

 

"הגעתי בשמונה וחצי בערב לנקות, כרגיל. שמעתי זעקות וחשבתי שזה בא מהמשרד שאיפה שאני עובד", סיפר החזן, ליאור לוי, שחולץ אתמול מהמקום. "20 דקות אחרי זה התחלתי להריח שריפה. יצאתי מהמשרד וראיתי הרבה עשן, התחבאתי בסוף המשרד".

 

לאחר שהבחין בעשן ניסה לברוח, אך מצא את עצמו כלוא במשרד: "לא הצליח לא, אי אפשר היה לצאת. פתחתי חלון והוצאתי את הראש בשביל לנשום משהו. זה היה קשה". לאחר שעה הצליחו כוחות הכיבוי לעלות אל לוי ולחלץ אותו. "שעה שלמה הייתי שם, צעקתי 'הצילו'", סיפר. "הם היו למטה, ואי אפשר היה אפילו להביא סולם. עד עכשיו אני חושב על זה, חשבתי שאני אמות, באמת".

 

"גל ארוך של הכפשה - שמקורו בממשלה"

דוברת הארגון, שרית מיכאלי, אמרה הבוקר: "'בצלם' מאוים בטלפונים ובאימייל באופן קבוע. מדי פעם מתקבלות שיחות, אבל אני לא מכירה איום ספציפי. אם אכן יתברר שמדובר בהצתה אי אפשר לראות אותה מנותקת מההקשר הציבורי, גל ארוך של הכפשה, שהמקור שלה בממשלה, ובהחלט יצרה אווירה שלילית מאוד נגד ארגוני זכויות אדם. במצב הנוכחי הממשלה מנהלת קמפיין נגד ארגוני זכויות אדם. אנחנו לא ארגון אהוד במיוחד ובכל מקרה אנחנו זהירים כי עדיין לא ברור שמדובר בהצתה. אנחנו נשתף פעולה עם כל מה שיידרש".

 

 

אתמול נמסר מארגון "בצלם": "אנחנו ממתינים לתוצאות החקירה כדי לדעת אם מדובר בהצתה. אם אכן יתברר שמדובר בהצתה הרי שזו תוצאה ישירה של גל ההסתה נגד ארגון 'בצלם' באווירה הציבורית כמו שקיימת כיום נגד הארגון. אם אכן זו הצתה הרי שהיא גם יכלה לסכן את חייהם של אנשים שהיו בבניין ושאינם קשורים לארגון. למרבה המזל איש לא נפגע. מובן שהנזק למשרדנו לא ימנע מאיתנו להמשיך בעבודתנו לתיעוד עוולות הכיבוש וחשיפתן".

 

איזבל רוזנבאום ברכה, עובדת רשות העתיקות שגם כן נמצאת בבניין המשרדים של "בצלם" סיפרה הבוקר שלא הופתעה מהאירוע: "זו הרגשה לא נעימה, אבל זה היה צפוי. אנשים שמגיעים אלינו בדרך כלל מתלוננים שהשכנים שלנו זה 'בצלם'. אבל אנחנו חיים איתם בשכנות טובה ואין שום בעיות".

 

יותם ברום מירושלים, בנו של פסיכולוג העובד בבניין של משרדי "בצלם" כתב בעמוד הפייסבוק שלו: "אתמול בלילה שרפו את המשרדים של אבא שלי. לא, הוא לא עובד ב'בצלם', הוא פסיכולוג ומנהל מרכז לטיפול בטראומה שמוביל דברים מדהימים. פרויקט מרכזי של המרכז הוא פרויקט בשיתוף עם הצבא שמטפל בחיילים מהיחידות הקרביות ביותר בצה"ל שחוו חוויות קשות.

 

"אז למה שרפו את המשרדים שלו? הציתו את המשרדים של 'בצלם' ופגעו במשרדים שלהם. את כל הדברים המדהימים שהמרכז שאבא שלי מנהל צריך לעצור, ואת התיקון שהמרכז מוביל צריך להשבית. התחושות הבוקר קשות, מותר וחשוב שיהיו מחלוקות אבל ההרס והאלימות הורסים פה כל חלקה טובה. עצוב ומפחיד שיש אנשים שמוכנים להקריב את כל מה שבונים פה כדי לפגוע במי שלא מסכים איתם. אבל מתוך הפחד והעצב צריך לגייס את הכוחות ולהפעיל לחץ ציבורי לעשות פה שינוי, כי כרגע אנחנו בתהליך הדרדרות במדרון תלול מאוד".


פורסם לראשונה 11/01/2016 09:40

 

אחיה ראב"ד ויעל פרידסון השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי ינובסקי
מחוץ לבניין השרוף בירושלים, הבוקר
צילום: רועי ינובסקי
מומלצים