שתף קטע נבחר

תוכנית הפרישה: לא קיבלת סא"ל בגיל 35? החזר ציוד וקבל חצי מיליון שקל

מהפכת הפנסיה של צה"ל יוצאת לדרך בעלות של כ-300 מיליון שקלים. רובם המכריע של קצינים בדרגת רב-סרן שלא יתקדמו לסגן אלוף עד גיל 35 ייאלצו לפרוש. גיל הפרישה של הקצינים יירד ל-43 במקום 47.5 כיום או 53 לנגדים. המודל החדש יחול רק על בני 28 ומטה

מענק של חצי מיליון שקל למי שלא יתקדם מדרגת רב-סרן בגיל 35, גיל הפרישה לקצינים יירד ל-43 ול-53 במקרה של נגדים. אלו כמה מעיקרי ההסכם ההיסטורי בין משרדי האוצר והביטחון שנחתם לפני חודש וחצי ונחשף אתמול (ב'). הוא צפוי לחולל תמורות דרמטיות במודל שירות הקבע, ולהצעיר את אוכלוסיית הקצינים והנגדים. רק עשירית ממי שיחתמו קבע מיד בתום תקופת שירותם יזכו להמשיך בו עד גיל 43, ואז יקבלו פנסיית גישור עד גיל 67. 

 

עלויות המהלך בחמש השנים הקרובות יהיו גבוהות בשל סכומי הפיצויים הנדרשים לצמצם את כוח האדם ולהגדיל את מספר הפורשים. בסך הכול ישפה משרד האוצר את צה"ל לשם כך ב-300 מיליון שקלים בשנים הקרובות. אך מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף במיל' דן הראל, הצהיר כי בסוף התהליך, בין 2020 ל-2026, החיסכון השנתי יתבטא בכמיליארד וחצי שקלים, בזכות עלויות שכר נמוכות יותר שמהן נגזרות גמלאות נמוכות יותר. המודל החדש יצעיר את גיל הפרישה של הקצינים ל-44-43, ואת הנגדים ל-53, כפי שהיה נהוג עד לפני קצת יותר מעשור.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שתי תחנות ביניים בדרך לפרישה יהוו מסננים של אנשי קבע, במטרה להותיר את הטובים יותר לתפקידים בדרגות ביניים ובדרגות בכירות. התחנה הראשונה תהיה כמקובל כיום, בגיל 28-26, ואלה שיצלחו אותה ויגיעו לדרגת רב סרן יצטרכו לעבור תחנה נוספת בגיל 35-34 כדי לקבל דרגת סגן אלוף.

 

הרוב מן הסתם לא יצלחו את המעבר ויפרשו בגיל זה ללא פנסיית הגישור המיוחלת. הם יקבלו מענק של עד חצי מיליון שקלים בהתאם לזכויות, למעמד ולשכר שהגיעו אליו בשנתם האחרונה בתפקיד. אלה שלא יעברו את התחנה הראשונה יפרשו עם הפנסיה הצוברת (הרגילה) שצברו, ללא מענק או פיצויים, אך בשל גילם הצעיר ישתלבו ביתר קלות בשוק העבודה.

 

אלה שימשיכו בשירות קבע עד גיל הפרישה ייהנו מפנסיית גישור עד שימלאו להם 67, כפי שנהוג במערכות החינוך והבריאות (אם כי אלו פורשים בגיל מתקדם יותר). רק אחד מתוך 11 אנשי קבע יגיע לגיל הפרישה במודל החדש, מבטיחים בצה"ל, ומציינים כי מי שכבר עבר את התחנה הראשונה לדרגת רב סרן (בני 27, 28 ומעלה) - לא ייכלל במודל החדש.


כך למעשה בני 28 ומעלה כיום שבקבע מובהק לא יגיעו סטטיסטית לגיל פרישה, גם לא יקבלו את המענק בתחנת הביניים החדשה בגיל 35, אך תובטח להם סוג של קביעות בשביל המעבר לקבע המובהק. עבור הנגדים, שבניגוד לקצינים משמשים באותו תפקיד זמן רב יותר כאנשי מקצוע מומחים לתחומם, גיל הפרישה החדש יהיה 53.

 

הסיבות למודל הקבע החדש נעוצות בכישלון מודל הקבע הקודם שגרם לביגור הצבא ולסא"לים ואל"מים להיתקע ללא קידום. כך למשל, מרבית חברי פורום מטכ"ל כיום היו מג"דים בגיל 29; כיום גילו של מפקד הגדוד הממוצע או מקבילו בחילות האוויר והים הוא 34-33. זאת, כאשר עליו להוביל את מאות לוחמיו באימונים ובתמרון במלחמה, בעל כושר גבוה, עם ריחוק שלילי וגדול מדי בגיל מפקודיו ובגיל שבבית כבר יש לו ילדים קטנים - מה שמקשה על גידול משפחה ומרחיק לא מעטים מהתפקיד התובעני.

המודל יחול רק על בני 28 ומטה. ארכיון  (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
המודל יחול רק על בני 28 ומטה. ארכיון (צילום: דובר צה"ל)
 

תמריצים ל"מוחות" בולטים בקצונה הצעירה

בקרב קציני המטה, לא מעט סגני אלופים בתפקידים עורפיים מתקרבים כיום לגיל 40. סייג משמעותי נוגע לרבי-סרנים שיוחרגו ויוכלו להמשיך עד גיל פרישה: מדובר במכסה של עד 960 רבי-סרנים, שיוגדרו בשבע שנים הקרובות בעלי תפקידים מיוחדים או מוקדי ידע. כ-200 מהם, דוגמת כלכלנים, משפטנים ומהנדסים, ימשיכו בתפקידם כאזרחים עובדי צה"ל באופן שיוזיל את עלות העסקתם, יגרום להם לפרוש בגיל 67, אך יעניק להם זכויות אחרות כמו שעות נוספות בתשלום והגנת ועד עובדים.

 

בלא מעט תדרוכים של קצינים בכירים בצה"ל וגם במסיבת העיתונאים המחויכת של מנכ"לי האוצר והביטחון, הוזכר לשמצה המערכון של איש הקבע השמן מהקריה שנהנה מתנאי שכר שעובדים אחרים יכולים רק לחלום עליהם. המודל החדש אמור להשיב מלחמה שערה בהקשר זה, בתמיכת האוצר.

 

את המודל יחלו ליישם כבר השנה, על רקע המשך פיטורי הענק במערך הקבע והפחתת כוח האדם בקבע ל-40 אלף. באכ"א מציינים כי מתוך 2,500 אנשי קבע שכבר פוטרו בשנתיים האחרונות, 110 ערערו על כך, אך רק ערעורם של שניים התקבל. צה"ל הצליח אפוא לעבור משוכה זו בהצלחה יחסית. אך האם יצליח ביישום המודל החדש, ולגייס לשורותיו אנשי קבע - שברור להם שהסיכוי שיישארו במסגרת הצבאית קטן מבעבר? כאמור, פחות מ-10% מהחותמים בסיום השירות יזכו להגיע לגיל הפרישה בצה"ל.

 

אחד האמצעים להתמודד עם האתגר הוא בהעלאת שכר הנגדים בחודשים אלה. באכ"א גייסו תקציב של 100 מיליון שקלים כדי לחלק תמריצים ל"מוחות" הבולטים מקרב הקצונה הצעירה.


פורסם לראשונה 11/01/2016 21:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מהפכה בצה"ל
צילום: AFP
960 רבי סרנים יוכלו להמשיך עד גיל פרישה בשנים הקרובות
מומלצים