שתף קטע נבחר

נשיאת העליון: "יש הסתה ואיומים על שופטים במסווה של ביקורת"

בטקס השבעת שופטים בבית הנשיא התייחסה מרים נאור ל"איומים, הכפשות והסתה בלשון משתלחת". היא הזכירה את גזר הדין שהטיל עבודות שירות על האנס יניב נחמן וציינה: "גם אם הפסיקה שגויה - ניתן לערער עליה"

 

 

נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור קראה לשופטים לא להיות מושפעים מאיומים והכפשות המופנים כלפיהם, אך להיות קשובים לביקורת עניינית. בטקס השבעת שופטים שהתקיים היום (ה') בבית הנשיא אמרה נאור: "אין אופציה להיות מושפעים מהאיומים ומההכפשות. כניעה לאיומים היא הטיית משפט ועיוות דין".

 

לדבריה, רק החוק מנחה את השופט. "יש שיקולים שאין לשקול אותם וזה עושה את הכרעתנו באופן פרדוקסלי לפשוטה", הוסיפה. הנשיאה נאור הגדירה את הביקורת "רצויה, חשובה, טבעית ומובנת" ואמרה: "פסקי הדין לא ניתנים בחלל ריק. הם משפיעים על חייהם של המתדיינים. הם משפיעים - מי יותר מי פחות - על הציבור בכללותו. הביקורת היא חשובה משום שהיא ביסוד חופש הביטוי".

 

באורח נדיר היא התייחסה לפסיקת בית המשפט המחוזי מהחודש שעבר, שבמסגרתו החליטו השופטים רענן בן-יוסף, מרים דיסקין וציון קפאח לגזור עבודות שירות בלבד על יניב נחמן שהודה באונס. "הוכפש שמו של שופט באינטרנט ובדפוס תוך שנקראו קריאות לפטר את חברי ההרכב בעקבות גזר הדין, ונעשה שימוש בשמות גנאי שלא אחזור עליהם כאן".

 

היא הבהירה שאינה מביעה עמדה על גזר הדין עצמו, כיון שהוא יהיה נתון לערעור, אבל לשיטתה אסור להשמיץ שופטים או לקרוא לפטר אותם בשל עונשים שהם גוזרים: "בישראל אין מפטרים שופט בשל הכרעה שיפוטית שנתן, אפילו נמצא שהיא שגויה. זהו חלק מהעצמאות השיפוטית, שהיא תנאי בל יעבור לתפקודם של בתי המשפט ומרכיב מרכזי בכל משטר דמוקרטי. אם שופט שגה בפסיקתו – ניתן לערער עליה. ניתן כאמור גם למתוח עליה ביקורת עניינית".

נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור עם הנשיא ושרת המשפטים (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור עם הנשיא ושרת המשפטים(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

האנס יניב נחמן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
האנס יניב נחמן(צילום: מוטי קמחי)

השופטים רענן בן-יוסף, מרים דיסקין וציון קפאח (צילום: אתר בית המשפט) (צילום: אתר בית המשפט)
השופטים רענן בן-יוסף, מרים דיסקין וציון קפאח(צילום: אתר בית המשפט)

נאור הזכירה שנחמן שהה חצי שנה במעצר. "ניתן כמובן להביע עמדה שאין די בחצי שנת מעצר, אך כתיבה הטוענת כי לא הוטל כל עונש מאסר בפועל אינה משקפת את הדברים לאשורם", אמרה. "גם ביקורת על כך שבית המשפט התעלם מעבירות שנמחקו במסגרת הסדר הטיעון אינה במקומה. אסור לשופט לתת עונש על עבירה שלא הייתה הרשעה בגינה, והדברים ברורים. אין לקבל הוצאת דברים מהקשרם, וודאי שאין לקבל שימוש בשפה בוטה שאינה ראויה לדפוס. זוהי אינה ביקורת ראויה".

 

"יש להבחין בין ביקורת עניינית ראויה, לבין דברי הסתה ואיומים במסווה של ביקורת - שאותם אין לקבל. ביקורת שאינה מבוססת, שנעשית בלשון משתלחת ובלתי מרוסנת, אינה ביקורת ראויה".

 

הנשיאה נאור התייחסה לתופעות של השמצות אישיות ו"שיימינג" (ביוש) של שופטים. לא פעם, אמרה, הן לא נובעות ממחלוקת עם ההנמקה שביסוד פסק הדין, אלא מתבססות על הוצאת דברים מהקשרם. לעתים קרובות מתבססת הביקורת לא על מה שנאמר בפסק הדין עצמו אלא על מה שנכתב עליו.

 

"ביקורת ומחלוקת עניינית - ראויות הן. אולם הסתה, איומים והשתלחות בלתי מרוסנת אינם בגדר ביקורת ראויה, ועשויים אף להוות עבירה פלילית".

 

נאור הבהירה שמערכת המשפט מאבטחת שופטים מאוימים באמצעות משמר בתי המשפט ומשטרת ישראל: "אנו פועלים גם בדרכים נוספות. לאחרונה הושלמה עבודת מטה מקיפה בהנהלת בתי המשפט שבמסגרתה נבחנו בעזרת אנשי מקצוע דרכי התמודדות שונות עם ההשמצות ברשתות החברתיות בפרט והשימוש הפוגעני באינטרנט בכלל. מנהל בתי המשפט מינה ממונָה בלשכה המשפטית של הנהלת בתי המשפט, שתפקידה לרכז את הטיפול המערכתי בנושא. לצערי יש לה לא מעט עבודה".

 

הנשיא ראובן ריבלין התייחס בטקס לחשיבות מערכת המשפט: "נורמות ציבוריות יכולות וצריכות להיאכף על ידי החברה גם בלי הזדקקות לבתי משפט. ועם זאת, בבואנו לרדוף אחר הצדק, עלינו להיזהר. עלינו לתת להיכלות הצדק להתחקות אחר האמת המשפטית, מבוססת הראיות,

ולא מבוססת התחושות.

 

"אין זה משנה אם אנו שייכים לשמאל פוליטי או לימין פוליטי, שמרנים או רדיקליים, יהודים או ערבים, דתיים או חילוניים, עולים חדשים או ותיקים. מערכת משפטית חזקה, בלתי תלויה, הנותנת לעובדות ולראיות לדבר היא סם חיים לכולנו."

 

שרת המשפטים איילת שקד ביקשה מהשופטים לזכור שלשם ביצוע תפקידם ניתן להם בפיקדון אמונו של ציבור המתדיינים: "אך עליכם מוטלת המשימה לזכות בו שוב ושוב, כל יום מחדש. עליכם להיות מסוגלים לשמוע, להכיל ולהבין, גם ממרומי כס המשפט, את מגוון הקולות הקיימים בקרב החברה הישראלית. עליכם להתחבר בצורה אמיתית אל כל שכבות העם ולהיות לפה גם לאותם אלו אשר אינם מסוגלים להשמיע את קולם בזירת המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים