שתף קטע נבחר

מפיסטוקים עד זהב: כל ההטבות לאיראן

הסנקציות הוסרו, ומסע הקניות החל - איראן תרכוש 114 מטוסי איירבוס ביותר מ-7 מיליארד דולר. בנוסף, תקבל איראן תשלומים על נפט שהוקפאו, אפשרות לייצא קוויאר וחזרה למערכת הבנקאות העולמית. ומה נשאר מהסנקציות?

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית קבעה כי איראן קיימה את מחויבויותיה במסגרת הסכם הגרעין עם שש המעצמות, ועכשיו הגיע הזמן לשלם. האו"ם, האיחוד האירופי וארצות הברית הודיעו על הסרת הסנקציות. מה זה אומר? שאיראן חוזרת להיות שחקן בשוק הנפט, תשתמש שוב במערכת הבנקאות העולמית ותוכל להצטייד במטוסים חדשים ולפעול בנמלי תעופה אירופיים. וזה ממש לא הכול.

 

בטהרן מחכים למיליארדים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בטהרן מחכים למיליארדים(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

עם ההכרזה על יישום תוכנית הגרעין פג תוקפן של שבע החלטות של מועצת הביטחון, וכל הסנקציות שאושרו בשנים 2010-2006 בוטלו. האיחוד האירופי הודיע כי הוא מסיר את הסנקציות הכלכליות על איראן, בהן אלו שהוטלו על העברות כספים, על מערכת הבנקאות ועל שוק הביטוח. יתאפשר לחברות איראניות להשתמש ברשת העברות הכספים העולמית סוויפט (SWIFT), יוסרו המגבלות על סחר בנפט, גז, התעשייה הפטרוכימית וטכנולוגיה וציוד ימי כולל ספינות ומכליות נפט. איראן תוכל לסחור בזהב, יהלומים ומתכות יקרות. בנוסף היא תקבל גישה לנמלי תעופה באיחוד האירופי.

 

ארה"ב התחייבה בהסכם הגרעין להסיר את הסנקציות שהוטלו על איראן בשל תוכנית הגרעין שלה. משרד האוצר האמריקני כבר הודיע אתמול כי חברות ואישים שאינם אזרחי ארה"ב יוכלו לנהל יחסי מסחר עם איראן מבלי לחשוש לפעילותם בארה"ב. בין היתר – חברות אלו יוכלו לרכוש כעת נפט ומוצרים פטרוכימיים מאיראן ולמכור סחורה לתעשיית הרכב במדינה.

 

מחויכים. זריף ומוגריני חוגגים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחויכים. זריף ומוגריני חוגגים(צילום: EPA)

נפט ושטיחים. איראן חוזרת לייצא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נפט ושטיחים. איראן חוזרת לייצא(צילום: רויטרס)

המגבלות על אמריקנים נותרו בתוקף, בהן האיסור על בנקים אמריקניים לפעול באיראן, אולם האיסור אינו חל עוד על חברות בנות של חברות אמריקניות. בנוסף, חברות בתחום התעופה - כולל חברות אמריקניות - יוכלו לבקש רישיון למכור מטוסים מסחריים וחלקי חילוף למדינה ורישיון לייבא שטיחים, קוויאר, פיסטוקים ומוצרי מזון נוספים אל ארה"ב. העסקה הראשונה צפויה להיות רכישת 114 מטוסי איירבוס תמורת 7.4 מיליארד דולר.

 

הממשל בטהרן יוכל לקבל דולרים ותשלום עבור נפט שהוקפא במדינות שונות עם הטלת הסנקציות. גורם אמריקני רשמי אמר כי איראן תקבל גישה לכ-50 מיליארד דולרים מתוך 100 מיליארד דולרים שהוקפאו בשל הסנקציות. בנוסף, ארה"ב הסירה מהרשימה השחורה 400 אישים, חברות ומוסדות שהפרו את הסנקציות על איראן.

הכוכב של איראן, שר החוץ זריף במהלך המו"מ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הכוכב של איראן, שר החוץ זריף במהלך המו"מ(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

האפשרות שניתנה לחברות אמריקניות לסחור עם איראן דרך חברות בנות יכולה לעודד עוד חברות להיכנס לשוק האיראני, אולם מומחים בארה"ב הדגישו כי המגבלות שיש על אמריקנים מונעות מהחברות להשתמש בכסף שירוויחו באיראן בתוך ארה"ב, וייתכן שחברות רבות יעדיפו שלא לקחת את הסיכון.

 

ובכל זאת, ההערכות הן שהשוק האיראני יניב רווחים של עשרות מיליארדי דולרים לחברות זרות שיורשו כעת להיכנס אליו ולחברות המקומיות שייהנו מאפשרויות מסחר בינלאומיות. פתיחת השוק האיראני כבר משפיעה על הכלכלה העולמית - בשבוע שעבר צלל מחיר הנפט אל מתחת ל-30 דולר לחבית. ב"בלומברג" וב-BBC הסבירו את הירידה החדה במחיר הנפט בכך שאיראן עומדת להתחיל לייצא בקרוב נפט עם הסרת הסנקציות. בעקבות הצניחה בנפט נרשמו ירידות גם בשווקי המניות בעולם.

 

האיסורים שנותרו בתוקף

בהסכם הגרעין נכתב כי איראן נקראת להימנע מפיתוח טילים בליסטיים שנועדו לשאת ראש נפץ גרעיני במשך שמונה שנים. מבקרי ההסכם טוענים כי הניסוח אינו מחייב את איראן לפעול כך, והנושא נותר במחלוקת.

 

שגרירת ארה"ב באו"ם סמנתה פאוור הבהירה כי כל 193 המדינות החברות בארגון עדיין מחויבות לאכוף עוד שנים רבות החלטות שנותרות בתוקף – מדובר במגבלות בתחום הגרעין, נשק קונבנציונלי וטילים בליסטיים. המגבלות כוללות בין היתר בקרה על משלוחים וצעדים נגד אישים, חברות וארגונים איראניים.

 

החלטת מועצת הביטחון על סנקציות שאושרה ב-20 ביולי, כשבוע לאחר החתימה על הסכם הגרעין, נותרה בעינה. כך גם מגבלות על ייצוא טכנולוגיות גרעין למטרות שלום לאיראן, שיישארו בתוקף בעשר השנים הקרובות. האמברגו שאוסר על איראן למכור נשק יישאר בתוקף בחמש השנים הקרובות.

 

על פי ההסכם, איראן יכולה לייבא טכנולוגיה לטילים בליסטיים, טנקים ומסוקי קרב בכפוף לאישור מועצת הביטחון של האו"ם, אך ארה"ב התחייבה להטיל וטו על כל בקשה כזו שתובא למועצה ותפעל כאילו החרם על תוכנית הטילים הבליסטיים של טהרן נותר על כנו.

 

המועמדת לנשיאות ארה"ב הילרי קלינטון בירכה על יישום ההסכם, אך באותה נשימה קראה להטיל סנקציות חדשות על איראן בשל תוכנית הטילים הבליסטיים שלה. סנקציות כאלו כבר היו אמורות להיכנס לתוקף בעקבות ניסויים בטילים שביצעה איראן בחודשים האחרונים, אך גורמים רשמיים בממשל האמריקני אמרו שהנשיא אובמה הורה לעכב את ההחלטה לאחר ששר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף איים שהיא תפגע בעסקת חילופי האסירים שיצאה לפועל אתמול.

 

הבוקר תקף ראש הממשלה בנימין נתניהו שוב את ההסכם ואמר בפתח ישיבת הממשלה: "בהמשך להסכם הגרעין עם איראן, ישראל תמשיך לעקוב אחר כל ההפרות הבינלאומיות של איראן, כולל של הסכם הגרעין והסכם הטילים הבליסטיים והטרור. הקהילה הבינלאומית חייבת לנקוט סנקציות חמורות ותקיפות על כל הפרה. אלמלא המאמצים שלנו להובלת הסנקציות ולמניעת תוכנית הגרעין של איראן, לאיראן מזמן היה כבר נשק גרעיני.

 

"מדיניות ישראל הייתה ונשארה בדיוק כפי שהייתה – לא לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני. מה שברור הוא שלאיראן יהיו מעתה יותר אמצעים להפנות לפעילות הטרור והתוקפנות שלה באזור ובעולם, וישראל ערוכה להתמודד עם כל איום. בימים אלה אנחנו משלימים את הדיונים עם הממשל האמריקני בדבר מסמך הבנות לעשור הקרוב לסיוע ביטחוני למדינת ישראל. זה חשוב כחלק ממדיניות קבועה בינינו לבין ארצות הברית, בעלת בריתנו, וגם חשוב על מנת להדוף את האיומים באזור ובראשם כמובן האיום האיראני".

 

יעל פרידסון השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
איראן מחכה בנרות לכסף
צילום: רויטרס
מומלצים