שתף קטע נבחר

איך מביאים תרבות להמונים?

בדלית אל כרמל מציינים את חודש מאי כחודש תרבות, במודיעין פועלים שני היכלי תרבות שפתוחים לקהל הרחב ובנס ציונה מקיימים אירועי תרבות ממוקדים לבני נוער. שלושה ראשי ערים מספרים למה כדאי להשקיע בתרבות עירונית ובמחירים לכל כיס

בשיתוף "מרכז השלטון המקומי"

 

"השילוב של תרבות במסגרת העירונית זו אמירה שמקדמת את השיח התרבותי בתוך היישוב. זה לא שיח פוליטי או שיח אחר. אנחנו מבקשים לחשוף את הנוער לסדר עדיפות אחר. למרות גודש האנשים שמגיעים לכאן בכל שבוע, אנחנו עדיין פריפריה, ואין לנו נגישות לתיאטראות גדולים. תל אביב קצת רחוקה. לכן, עלינו מוטלת האחריות להביא את התרבות לאזרחים, ולא לקחת אותם אליה".

 

מכירים את ישראל? זהו את האטרקציות

 

היום אולי יותר מתמיד הבינו ראשו הערים שעליהם לשאוף שהעיר שלהם תהיה הכי תרבותית בארץ, משום שברגע שתהיה תפיסה כזאת היא ישפיע על כל הווי העיר. זה מה שמניע את רפיק חלבי, ראש מועצת דלית אל-כרמל. מבחינתו תרבות היא מוצר צריכה בסיסי שמהווה הבסיס לחיבור בין כל האזרחים ולכן מאז שנבחר, חלבי הקצה לתחום התרבות משאבים ותקציבים רבים על מנת לאפשר תרבות לכל כיס.

 

הנוער הדרוזי הוא חלק מהתרבות הישראלית

זו השנה השנייה שחודש מאי יהיה בדלית אל-כרמל חודש התרבות, עם קונצרטים של מוזיקה ערבית קלאסית, פסטיבל קולינרי וספורט אתגרי הקרנת סרטים דוקומנטרים על קירות בניינים ועוד. "הנוער הדרוזי מחובר לאינטרנט לפייסבוק לתוכניות הריאליטי. הוא חלק מהתרבות הישראלית. ברגע שאתה נותן לו את התרבות הערבית בשילוב עם התרבות הישראלית, הוא מקבל ערך מוסף", הוא קובע בביטחון.

תרבות להמונים (צילום: חורחה נובומינסקי) (צילום: חורחה נובומינסקי)
תרבות להמונים(צילום: חורחה נובומינסקי)

"אני הצבתי את תחום הפנאי והתרבות כאחד היעדים המרכזיים בחיי היום יום בעיר", אומר חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות. הרשימה של אירועי התרבות שהוא מציג רק הולכת ומתארכת: "פסטיבל הקרקס הבינ"ל " הנערך מדי שנה בחול המועד סוכות, שני היכלי תרבות המארחים הצגות ומופעים מכל תחומי האומנות והתרבות ברמה הארצית, שתי צעדות עירוניות, האחת בחנוכה והשנייה לקראת הקיץ, סיורי טבע מורשת והיסטוריה פעמיים בחודש, מרכז פעילות לגיל השלישי, תערוכת אורות הכרך, הצגות ופעילויות בגני הילדים וזוהי רק רשימה חלקית.

 

"התיאבון התרבותי של התושבים הוא תיאבון בריא ובחירת המופעים או האירועים שיקלעו לדעת הקהל היא לא פשוטה", מודה ביבס. משום שלדבריו, "המטרה המרכזית היא לתת לתושבים מצד אחד את מה שהם אוהבים אבל מצד השני גם לחשוף אותם לכמה שיותר סגנונות תרבותיים חדשים שהם עוד לא מכירים. כל עוד האירועים שנקיים יהיו אירועים איכותיים הקהל יצביע ברגליים. אם נזייף התוצאה תהיה בהתאם. לשמחתי אירועי התרבות של העירייה הם רובם ככולם אירועים שזוכים להצלחה יתרה ואת החיווי על כך אני מקבל באופן ישיר ברחוב וברשתות החברתיות".

 

"בישראל 2016 כולם צמאים לתרבות במרוצת השנה ואין כמו לראות שהתושבים אכן זוכים לזה. לשמחתי אני מקבל מהתושבים פידבקים מפרגנים כאלה שמשאירים לי טעם של עוד".

 

והם לא היחידים. גם בנס ציונה החליט יוסי שבו, ראש עיריית נס ציונה יחד עם חברי המועצה בעירייה, להשקיע בתרבות בדגש על בני הנוער. זאת משום שלדבריו השקעה בתרבות בקרב הצעירים אינו פחות חשוב מחינוך. "בגלל שאין בעיר בתי קולנוע של חברות מסחריות, פתחנו אולמות קולנוע בהם מקרינים סרטי תרבות חשובים לילדים ונוער ומבוגרים, גם בשבתות", מציין שבו.

 

"אנחנו רוצים שהתושבים שלנו יהיו מאושרים"

"אנחנו מנסים להציע לנוער אלטרנטיבה איכותית ותרבותית במקום להסתובב ברחובות. חלק חשוב מהתרבות זה חינוך הנוער. יש לנו כאלף תלמידים שלומדים מוזיקה של תזמורת המקצועית של נוער, המקבלת פרסים ראשונים. יש לנו אלפיים בנות הנמצאות בחוגים ולהקות מחול. יש לנו היום אולם עם 750 מקומות. אנחנו פותחים בעוד חודשיים אודיטוריום גדול בעלות 20 מיליון שקל".

 

שבו מבהיר כי אמנם, ישנם דברים רבים שהמדינה אמורה לתת, אך בפועל העירייה היא זו שבסופו של דבר נותנת. "בתחום הספורט - כל הרשויות מחזיקות קבוצות ספורט ומשלמות קבוצות ספורט. זה לא חלק מתשלומי הארנונה, זה משהו שהרשויות נותנות מעבר. כנ"ל בתרבות. מאחר והמדינה לא פותחת ולא בונה אולמות תיאטרון ולא בונה קונסרבטוריומים, אנחנו רואים את זה כאחריות שלנו לתת לתושבי העיר מגוון רחב של אירועי פנאי ותרבות".

 

"הערך המוסף זה שביעות הרצון של התושבים", מבהיר שבו. "אנחנו רוצים שהתושבים שלנו יהיו מאושרים, אז אנחנו נותנים להם שירותים ברמה מאוד גבוהה. במקום שפעם בשנה תושב נס ציונה יסע לתל אביב בשביל לראות הצגת תיאטרון, הוא מקבל את זה באופן קבוע בנס ציונה. בנס ציונה מחלקים את העוגה באופן כזה שישאר גם לתרבות. אנחנו משקיעים בזה המון משאבים, במתקנים, בניהול מקצועי. התושב נושא בחלק מהעלויות, אבל הרבה פחות, ואנחנו מאפשרים לו לקבל תרבות במסגרת העירונית במחיר סביר", הוא מוסיף.

 

"ועידת "ביחד מזיזים ערים"', של מרכז השלטון המקומי בישראל וקרן קיימת לישראל, תתקיים בין התאריכים ה-19 וה-20 בינואר במרכז הקונגרסים בחיפה. הועידה תיערך במעמד ראש הממשלה ובהשתתפות שרים בכירים, חברי כנסת, ראשי רשויות ונציגי הקרן הקיימת לישראל ותעסוק בקידום חיי היומיום של האזרח בישראל במגוון תחומים ובהם, חינוך, רווחה, תחבורה, דיור, סביבה ירוקה ותרבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חורחה נובומינסקי
אמפי פארק ענבה
צילום: חורחה נובומינסקי
צילום: ראובן קפוצ׳ינסקי
חיים ביבס יו"ר השלטון המקומי ראש עיריית מודיעין מכבים רעות
צילום: ראובן קפוצ׳ינסקי
צילום: יח"צ
רפיק חלבי, ראש מועצת דלית אל כרמל
צילום: יח"צ
צילום: יח"צ
יוסי שבו, ראש עיריית נס ציונה
צילום: יח"צ
מומלצים