שתף קטע נבחר

בלי קצה חוט. שנה למות התובע היהודי ניסמן

בינואר 2015 נמצא התובע המיוחד מת בשלולית דם בביתו בבואנוס איירס, שבוע אחרי שהאשים את הנשיאה קירשנר בטיוח הפיגוע בבניין הקהילה היהודית ב-1994 ולפני שעמד לחשוף ראיות מפלילות נגדה. ברחבי ארגנטינה ערכו עצרות לזכר האיש שלא ברור אם נרצח או התאבד: "רוצים צדק"

 

 

שנה חלפה מאז מת התובע הארגנטינאי היהודי אלברטו ניסמן בנסיבות מסתוריות ואפופות קונספירציות בביתו בבואנוס איירס. שנה שבה נראה כי פענוח מותו הטרגי, כמו גם פענוח החקירה המסועפת שבה היה מעורב, עדיין לא מתקרבים לפתרון או אפילו לקצה חוט.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

ניסמן, שהאשים את הנשיאה לשעבר כריסטינה פרננדס דה קירשנר בטיוח חקירת הפיגוע הרצחני בבניין הקהילה היהודית ב-1994 ובפטירה מכוונת של האחראים מעונש, נמצא ב-18 בינואר 2015 מת בשלולית דם בביתו. לצדו של ניסמן נמצא גם אקדח, שלכאורה מעיד על התאבדותו, אך בד בבד יכול גם להעיד על טיוח נוסף - הסתרה והשתקה של רצח האדם ששם לעצמו למטרה לגלות מה קרה בפיגוע שכל כך הרבה רוצים, וטורחים, להסתיר.

 

עצרת הזכרון לניסמן בבואנוס איירס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עצרת הזכרון לניסמן בבואנוס איירס(צילום: EPA)
ארגוני זכויות יהודיים ארגנו אתמול (יום ב') אירועי מחאה וזיכרון בכמה ערים ברחבי המדינה כדי לציין את יום מותו של התובע המיוחד. בין היתר נערכו צעדות בבואנוס איירס, קורדובה, פראנה וסן לואיס. סגנית הנשיא גבריאלה מיצ'טי ושרת הביטחון פטריסיה בולריץ' הצטרפו לצעדה בבירה, יחד עם גורמים בכירים רבים בעיריית בואנוס איירס.

 

"הכי חשוב: לקבוע איך הוא מת"

מארגני האירועים קראו מכתב שכתב ניסמן לבנותיו, שנפגשו עם הנשיא החדש מאוריסיו מאקרי במעונו הרשמי שלשום. הבנות אמנם לא הגיעו לאירועים שהתקיימו בבואנוס איירס, אך אמו של התובע המיוחד, שרה גרפונקל, נכחה, יחד עם מאות שקראו: "אנחנו רוצים צדק".

 

"הניסיונות הברורים שנעשו בשנה האחרונה להכתים את דמותו של ניסמן נועדו למטרה אחת - להסיט את תשומת הלב מהדבר היחיד שבאמת חשוב כאן, וזה לקבוע איך בדיוק הוא מת", מסר אתמול איגוד התובעים הארגנטינאי. "לא רק שניסמן היה אחראי לחקירה של אחד הפיגועים הקשים ביותר שידעה המדינה שלנו, אלא גם היה אחראי לחקירה רצינית שכללה, בין היתר, את הנשיאה לשעבר".

 

השתתפה בעצרת הזכרון. אמו של ניסמן שרה גרפונקל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
השתתפה בעצרת הזכרון. אמו של ניסמן שרה גרפונקל(צילום: EPA)
האדם האחרון שככל הנראה ראה את ניסמן עדיין בחיים היה דייגו לאגומרסינו, טכנאי מחשבים שעבר לצד התובע במשרד. הוא הודה מיד לאחר האירוע שהוא זה שמסר לניסמן את האקדח שעמו נורה למוות, אבל הכחיש כל מעורבות שלו למותו.

 

"אלברטו התקשר אליי בשבת, ביקש ממני אקדח, נתתי לו אותו, ואחר כך הוא מת בגלל אותו כלי נשק", סיפר אתמול לאגומרסינו לכלי תקשורת בארגנטינה. "אבל האמת היא שאין לי מושג מה קרה. אם הוא התאבד, אנחנו צריכים לדעת אם הוא עשה את זה כי הוא רצה או כי מישהו הכריח אותו".

 

נמצא מת שעות ספורות לפני עדות מכריעה

ממש באותו היום שבו נמצא ניסמן מתבוסס בדמו, אמור היה התובע המיוחד להתייצב לשימוע בדלתיים סגורות בפרלמנט בבואנוס איירס, ובמהלכו הוא אמור היה להסביר את האשמותיו הקשות נגד הנשיאה, שכיהנה בתפקיד באותו הזמן, ומקורביה, בהם שר החוץ הקטור טימרמן. בין היתר האשים ניסמן את קירשנר שטייחה את מעורבות איראן וחיזבאללה בפיגוע כדי לשמר את יחסיה העסקיים עם טהרן.

 

בממשלת ארגנטינה דחו בתוקף את טענותיו של ניסמן, האשימו אותו בשקרים והיו אף מי שטענו כי הוא משרתן של ישראל ושל ארצות הברית. אמנם בינתיים התחלפה ממשלתה של קירשנר בנשיא השמרן מאוריסיו מאקרי, אבל סימני השאלה הרבים עדיין נותרו ללא מענה.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
שני המקרים הלא פתורים ממשיכים להעסיק את ארגנטינה, ובמיוחד את הקהילה היהודית הגדולה שחיה בה, המונה כ-300 אלף חברים, והיא הקהילה הגדולה ביותר בדרום אמריקה. הפיגוע בבניין הקהילה לפני 22 שנה נותר הפיגוע הקשה ביותר שידעה ארגנטינה - 85 בני אדם נרצחו בפיצוצים וכ-300 נפצעו.

 

לא הצליח להביא לדין את הבכירים האיראנים

לאחר חקירה כושלת שכל חלקיה היו נגועים בשחיתות מתפרצת, מונה ניסמן ב-2006 לעמוד בראש חקירה חדשה של הפיגוע בבניין הקהילה היהודית. אלא שניסיונותיו להביא לדין חמישה בכירים איראנים, בהם הנשיא לשעבר אכבר האשמי רפסנג'אני, נגדעו כשממשלתה של קירשנר חתמה על עסקה עם האיראנים להקמת חקירה משותפת של הפיגוע.

 

את טענותיו של ניסמן נגד הנשיאה ועל ניסיונות הטיוח שלה לטובת האיראנים ביסס על מאות שעות של שיחות שהוקלטו, בנוסף למאות מסמכים כאלה ואחרים עם ראיות מפלילות, או לכל הפחות חשודות, באופן ישיר או עקיף. בממשלת ארגנטינה דחו  כאמור בתוקף את טענותיו של התובע.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
לקראת הבחירות לנשיאות ארגנטינה, שנערכו לפני כחודשיים, התחילה שוב לצוץ פרשת מותו המסתורי של ניסמן ונסיבותיו שנותרו בגדר תעלומה. חוקרים פרטיים שנשכרו בידי משפחתו קבעו חד-משמעית כי הוא נרצח. אבל החקירה הרשמית שנעשתה על ידי הרשויות מעולם לא גיבתה את המסקנה הזו ומעולם לא הצליחה להכריע אם ניסמן, שתפקידו היה רווי אינטרסים ואיומים על לא מעט בעלי כוח, התאבד או נרצח.

 

הנשיא החדש הבטיח לבנותיו של ניסמן להביא צדק

מאקרי, יריבה המר של קירשנר, הבטיח לבנותיו של ניסמן כי הוא "יביא צדק לזיכרון אביהן". ואכן, הנשיא החדש הורה להתיר לפרסום את כל המסמכים הקשורים למותו של ניסמן, והקים יחידה מיוחדת כדי שתשתלט מחדש על חקירת הפיגוע הקשה מלפני 20 שנה.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אבל חקירות וועדות מיוחדות הוקמו לא פעם ולא פעמיים בארגנטינה.

בניסיון להראות את רוח השינוי עם החלפת הממשלה, משרדי הביטחון והחוץ במדינה פרסמו אתמול הודעות מיוחדות לתקשורת לרגל יום השנה למותו של ניסמן, וחזרו על כך שארגנטינה פועלת להשגת צווי מעצר בינלאומיים, שייאכפו על ידי האינטרפול, נגד שלושה מהבכירים האיראנים שמואשמים במעורבות בפיגוע. שרת הביטחון בולריץ' אמרה לכלי תקשורת באירוע הזיכרון בבירה שהחוק הארגנטינאי מאפשר להעמיד אותם לדין בהיעדרם.

 

המדינה הדרום-אמריקנית זוכרת היום את ניסמן, אבל ניכר כי הנושא כבר נשכח מלב השיח הציבורי. בשנה שעברה יצאו רבבות לרחובות כדי להפגין על גורלו המר של התובע היהודי, אבל אתמול בצעדה כבר השתתפו רק כמה מאות. כעת נותר לראות אם הנשיא השמרן יעמוד במילתו לבנותיו של התובע, ואכן יצליח להביא את הצדק, הן בחקירת מותו, והן בחקירת אותו פיגוע מ-1994 שממשיך לטלטל את הקהילה היהודית עד היום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שאלות רבות נותרו ללא פתרון. ניסמן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הואשמה בטיוח חקירת הפיגוע בבניין הקהילה היהודית. הנשיאה לשעבר קירשנר
צילום: רויטרס
מומלצים