שתף קטע נבחר

"זה לא סוף הסיפור. המאבק על הכותל יימשך"

יו"ר הסוכנות, שרנסקי, מאדריכלי ההסכם בכותל, מברך על הפשרה ההיסטורית בנוגע למנהגי התפילה, אך גם מצנן את ההתלהבות. במפגש עם מנהיגים יהודים בכנס "לימוד FSU" בארה"ב, הזהיר: "מבחינת השליטה על הרחבה המרכזית - שום דבר לא השתנה". נשות הכותל: "יום היסטורי". הזרמים הליברלים: "פתח להכרה בנישואים". החרדים: "חתמנו בלב כבד"

בזרמים והארגונים הפלורליסטים חוגגים את אישור הסדר החלוקה ההיסטורי בכותל המערבי, החרדים תוקפים – אבל יו"ר הסוכנות נתן שרסנקי, שליווה במשך שנים את המו"מ בין הצדדים וצפוי לעמוד בראש המועצה שתנהל את "עזרת ישראל", לא בטוח שהסתיים הסכסוך על אופי המקום. במפגש עם מנהיגים יהודים בארה"ב הוא התייחס לפשרה ההיסטורית והודה כי ״ההסכם חשוב", אך העריך כי "זה לא סוף הסיפור. המאבקים על הכותל יימשכו״.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

״לצערנו, מבחינת השליטה על הרחבה המרכזית שום דבר לא השתנה", הסביר שרנסקי בכנס "לימוד FSU" שנערך בלוס אנג׳לס, "מה שהיה לנו חשוב להשיג בהסכם הוא קודם כל הקץ לאלימות, ושתהיה אפשרות לכל יהודי בעולם לבוא ולהתפלל בכותל בנוסח שהוא יבחר ובצורה שתהיה נוחה לו ובדרך בה הוא מאמין״.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

הסדר היסטורי בכותל: רחבה שוויונית לזרמים הפלורליסטים

"לא תנאף"? אל תגידו לי על מה לפנטז

"נייעס": המשיח תקוע בעליות לירושלים

 

שרנסקי מברך, כמובן, על המהלך, מגדיר אותו "הישג אדיר" עבור הזרמים הלא-אורתודוכסים, ובשיחה עם ynet שיבח את יו"ר נשות הכותל ענת הופמן ואת רב הכותל שמואל רבינוביץ' ש"גילו מנהיגות אחראית". על התנגדות שרי ש"ס ויהדות התורה, אמר בבדיחות: "ההישג הזה כל כך גדול, עד שאפילו מי שלא חתם עליו מסכים לו".

 

שרנסקי בכינוס ()
שרנסקי בכינוס

יו"ר הסוכנות שיחזר את המו"מ הארוך בין הצדדים, שאת חלקו הוביל בעצמו, וציין כנקודת ציון משמעותית בו את הצהרת רב הכותל כי אישה שתקרא "קדיש" בכותל תיעצר (אמירה שממנה חזר בו חלקית לאחר מכן).

 

"הייתי בהלם מזה", סיפר, "קראתי לו ולא הייתי מנומס. 'איך זה ייתכן?', שאלתי. הוא ענה לי שהוא מוגן על ידי בית המשפט, כי זה לא מנהג המקום. זה היה עשר בבוקר, וידעתי שבעוד ארבע שעות היהודים בארה"ב מתעוררים וזו תהיה הכותרת בניו-יורק טיימס. והם יקראו שם שהכותל המערבי הוא המקום היחיד בעולם שבו אישה שאומרת קדיש נעצרת. אין עוד מקום כזה!".  

 

 

בזרמים והארגונים הפלורליסטים חגגו את אישור החלוקה ההיסטורית. יו"ר נשות הכותל, ענת הופמן, בירכה על החלטת הממשלה, אמרה כי זהו "יום היסטורי", והביעה תקווה כי מדובר רק ב"צעד ראשון" מצדה בכיוון השוויוני-סובלני-פלורליסטי. "הבשורה הגדולה היא לסבתות שהיו מגיעות לבר מצווה של הנכדים והיו צריכות לעמוד על כסא פלסטיק, כי לא התאפשר להן לעמוד לידם", אמרה.

 

עם הפנים קדימה ()
עם הפנים קדימה

במסיבת עיתונאים שקיימה ברחבה העליונה של הכותל היא הבטיחה כי ב"עזרת ישראל" המתוכננת, שארגונה יהיה שותף בניהולו, יתקבל כל אדם "במאור פנים וזרועות פתוחות", ולא יסבול מההצקות שהיא וחברותיה ספגו לטענתה ב-27 השנים האחרונות.

 

לדבריה, ההסכם שאושר בממשלה ישפיע גם על הרחבה העליונה, שנמצאת מערבית לעזרות הגברים והנשים, ויהפוך גם אותה לסובלנית יותר. הדבר יבוא לידי ביטוי בטקסים צבאיים, ממלכתיים ולאומיים שייערכו בה במתכונת אחרת מבעבר.

 

"מותר יהיה לאישה לדבר במיקרופון, אישה תוכל לפתוח כאן את יום הזיכרון לחללי צה"ל, אישה תוכל להשביע פה חיילים, אישה תוכל לשיר התקווה", אמרה, "כל הדברים האלה, שנאסרו במשך הרבה מאוד שנים, יותרו עכשיו - כך שעל הדרך שחררנו גם את הרחבה הזו".

 

"סוף למונופול החרדי"

בתנועה הרפורמית הסבירו את גודל ההישג בהכרה התקדימית של החוק הישראלי בתפילה שוויונית ברוח היהדות המתקדמת - וזאת כחלק מהמנהג של המקומות הקדושים לעם היהודי. זאת ועוד: לראשונה ייכללו נציגים רשמיים של רפורמים וקונסרבטיבים בגוף ממשלתי – מועצת הניהול של עזרת ישראל.

 

מנכ"ל התנועה, הרב גלעד קריב, אמר כי הוא רואה במהלך צעד פורץ דרך להישגים נוספים בעתיד בסוגיות דת-המדינה. לדבריו, החלטת הממשלה מעניקה הכרה חסרת תקדים לזרמים הלא-אורתודוכסים ביהדות ו"שמה סוף למונופול החרדי בכותל".

 

קריב, שהיה שותף בגיבוש המתווה, סיכם בסיפוק: "באתר המקודש ביותר לעם היהודי, ובכל מקום אחר, תהיה יותר מדרך אחת להתפלל ולהתחבר למסורת היהודית - ובכלל זאת תפילה ללא מחיצות וללא הפרדה בין נשים וגברים".

 

"מייחלים ליחסים של שכנות טובה בין רחבות התפילה"

מנכ"ל התנועה המסורתית, עו"ד יזהר הס, ציין אף הוא כי מדובר ב"יום חג לפלורליזם היהודי בישראל", כאשר "הזכות לשוויון קיבלה הכרה ממשלתית". מכאן ולהבא, אמר, בכל נושא שנויים במחלוקת ביחסי דת-ומדינה יש לתת מענה לכך ש"יש יותר מדרך אחת להיות יהודי" - בגיור, בנישואין, בכשרות וכדומה.

 

"תקנות השמירה על מקומות קדושים יעודכנו", בישר הס, "ולראשונה בספר החוקים של מדינת ישראל יופיעו המילים המפורשות: 'מנהג המקום יתבסס על העקרונות של פלורליזם ושוויון מגדרי, והתפילה במקום תהא תפילה שוויונית ומעורבת של נשים וגברים גם יחד, ללא מחיצה'".

 

בתנועה המסורתית הפתיעו, כשהודו - לצד אדריכלי ההסכם - גם לרב הכותל שמואל רבינוביץ'. "לא נפגשנו מעולם פנים אל פנים, לא לחצנו יד", אמר המנכ"ל, "ובכל זאת, היטב אנו יודעים שאף אתה, כמונו, השגת לא מעט הישגים במתווה הזה, אך נאלצת, כמונו, לוותר לא מעט. נאחל לשנינו שכנות טובה, שלום, ואפילו רעות".

 

"רפורמים - ליצנים שנועצים סכין בתורה"

רב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ', אמר כי הוא מקבל את הסדרי התפילה החדשים "בלב כבד". לדבריו, קבוצת "נשות הכותל" היא "שולית ומתלהמת" שגרמה "חילול השם נורא" והפכה את האתר הקדוש "ממקום מאחד ומלכד לזירת התכתשות בלתי פוסקת".

 

 

לדבריו, אף שדעתו האישית היא שהתפילה צריכה להיות בהתאם להלכה ולמסורת ישראל, הוא הבין כי יש "לעשות הכל" כדי לסיים את הפרשה, נוכח אילוצים משפטיים שונים ומתוך וחשש להידרדרות המאבק.

 

הרב רבינוביץ' התחייב כי "הכותל המערבי ימשיך להיות פתוח לכל מתפלל ולכל מתפללת בכל שעה ובכל יום, מתוך כבוד ומתוך נאמנות למסורת ישראל ומורשת ישראל כפי שהכותל המערבי הוא סמלם המובהק".

 

ח"כ משה גפני (יהדות התורה) סיכם כך: "הרפורמים הם קבוצת ליצנים שתוקעים סכין בתורה הקדושה. לעד ולעולמי עולמים לא תהיה הכרה בקבוצת הליצנים הזו - לא בכותל ולא בשום מקום אחר".

 

ג'יי רודרמן, נשיא קרן משפחת רודרמן, הפועלת לחיזוק הקשר בין ישראל ליהדות ארה"ב, אמר כי "כמקום הקדוש ביותר ביהדות, הכותל המערבי צריך להיות פתוח לכל היהודים. במיוחד בעת של מערכת יחסים מתוחה עם ארה"ב, ישראל צריכה לחזק את הקשר עם יהדות ארה"ב שממלאת תפקיד קריטי בהבטחת הקשר החזק בין שתי המדינות. על ידי הבטחת פתיחת הכותל ליהודי כל הזרמים הדתיים, מדינת ישראל שולחת מסר ל-70% מיהודי ארה"ב שאינם אורתודוכסים, שהקשר שלהם לישראל חשוב למדינת היהודים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תפילת נשות הכותל
צילום: AP
צילום: נועם מושקוביץ
רב הכותל שמואל רבינוביץ'
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים