שתף קטע נבחר

המחקר המדאיג על התינוקות במפרץ חיפה: "לשכנע את מי שעוצם את עיניו"

הממצאים החמורים על תינוקות שהיקף ראשם קטן ב-30-20 אחוזים מהמקובל בשכונות המזוהמות מטרידים את פרופ' מיכה ברחנא מאוניברסיטת חיפה: "המחקרים ידועים כמעט 15 שנה. מה שמטריד הוא שצריך לשכנע שוב ושוב את קובעי המדיניות". ראש העיר חיפה יונה יהב פתח במתקפה נגד עצם הדלפת הנתונים

 

מפגינים במחאה על הזיהום במפרץ חיפה. ארכיון  (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
מפגינים במחאה על הזיהום במפרץ חיפה. ארכיון (צילום: מוחמד שינאווי)

תינוקות באזורים המזוהמים במפרץ חיפה נולדו עם ראשים בהיקף הקטן ב-30-20 אחוזים מבאזורים סמוכים אחרים, פחות מזוהמים. שיעור התחלואה בסרטן ריאות ובלימפומה גבוה עד פי 5 מהממוצע הארצי. הממצאים המטלטלים הללו עלו במחקר המקיף של אוניברסיטת חיפה, שאותם חשף אמש (א') הכתב חיים ריבלין בחדשות ערוץ 2. פרופסור מיכה ברחנא מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה אמר כי "זה רק היה צפוי שיימצא ממצא כזה. בכל פינה שאתה לא בודק, אתה מוצא שהתחלואה גבוהה יותר באזור חיפה".

 

לדברי פרופ' ברחנא, "יש בפירוש קשר בין זיהום אוויר לתחלואה. זה שזיהום אוויר יכול לגרום ללידות במשקל נמוך, זה דבר ידוע. לפי הפרסומים, המחקר מראה על קורלציה בין אזורים בעלי רמת זיהום אוויר גבוהה לבין ילדים במשקל לידה נמוך. המחקר הזה בעצם הולך בד בבד עם מחקרים אחרים של תחלואה במחלות לב, מחלות נשימה בילדים. זו עוד אחת מהתוצאות שיכולות להתקיים כתוצאה מזיהום אוויר גבוה".

 

המחקר המקיף הצביע על שלושה מוקדי תחלואה עיקריים: קריית חיים וקריית ביאליק, דרום מזרח קריית טבעון ורכס הכרמל, בצד שפונה לאזור התעשייה. "המחקר הזה מטריד", ציין פרופ' ברחנא. "המחקרים לגבי זיהום אוויר ותחלואה ככלל באזור חיפה כבר ידועים כמעט 15 שנים. מה שמטריד הוא שכביכול צריך לשכנע עוד פעם ועוד פעם את קובעי המדיניות לפעול לצמצום משמעותי של המפגעים האלה, ככל הנראה בגלל זיהום האוויר. חבל שצריך לעשות עוד ועוד מחקרים כדי לשכנע את מי שמנסה לעצום את העיניים נוכח הבעייתיות של זיהום האוויר הגבוה".

 (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
(צילום: אלעד גרשגורן)

 

מפגינים נגד הזיהום במפרץ חיפה  (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
מפגינים נגד הזיהום במפרץ חיפה (צילום: מוחמד שינאווי)

מפרץ חיפה ומיקום המפעלים המזהמים באזור ()
מפרץ חיפה ומיקום המפעלים המזהמים באזור
תושבים בחיפה מפגינים במחאה על זיהום האוויר  (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
תושבים בחיפה מפגינים במחאה על זיהום האוויר (צילום: ג'ורג' גינסברג)

קבוצה מאוניברסיטת חיפה, שזכתה במכרז של איגוד ערים לביצוע המחקר, החלה באיסוף נתונים השנה (2015) ובסוף חודש מרס תפרסם את ממצאיה. החוקרים השוו בין דגימות האוויר של חיפה, תל אביב וחדרה על מנת לבדוק אם יש מאפיינים שונים בין הערים. נתוני זיהום האוויר הושוו לנתוני התחלואה. במהלך המחקר ביקש אחד החוקרים לבצע גם מחקר באמצעות דגימות קרקע, אך המהלך נדחה על-ידי האיגוד. גורמים בוועדת ההיגוי טענו כי המהלך נבע ממניעים זרים. "מדובר במחקר הגדול מסוגו שנעשה בארץ", אמרו מזמיני המחקר.   

 (צילום: המשרד להגנת הסביבה) (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: המשרד להגנת הסביבה)

ניידות לניטור איכות האוויר ולבדיקת זיהום מכלי רכב (צילום: רוני מימון) (צילום: רוני מימון)
ניידות לניטור איכות האוויר ולבדיקת זיהום מכלי רכב(צילום: רוני מימון)

 

העירייה: "מודאגים מההדלפה"

מעיריית חיפה נמסר בתגובה לממצאים הקשים: "המצב שבו גורמים מקצועיים נדרשים להתייחס להדלפות ולנתונים שמתפרסמים בתקשורת, עוד לפני שהם מובאים לאנשי המקצוע, הוא אבסורד ומקומם ואין לנו כוונה לשתף עם זה פעולה. עיריית חיפה היא היחידה הנלחמת נגד הרחבת בז"ן".

מודאג מההדלפות לתקשורת. ראש העיר יהב (צילום: צביקה רוגר) (צילום: צביקה רוגר)
מודאג מההדלפות לתקשורת. ראש העיר יהב(צילום: צביקה רוגר)
 

ראש העירייה יונה יהב הוסיף: "בדיון שהיה בשבוע שעבר ובו השתתפתי באופן אישי, הופתעתי לשמוע את פקידי הממשלה מצביעים בעד הרחבת בז"ן במפרץ חיפה. אנחנו נלחמים נגד כך 24 שעות ביממה, ואם ההחלטה להרחיב את בז"ן תתקבל - נעתור לבג"ץ ולא נוותר. אני באופן אישי סגרתי את בתי הזיקוק, ובית המשפט הורה לפתוח אותם מחדש. בכוונתי להמשיך להילחם על בריאותם של תושבי מרחב חיפה. מדובר על שליש מתושבי מדינת ישראל - מעכו וקריית אתא, מוצקין וביאליק, ועד נשר וקריית טבעון".

 

"לראשונה יש לנו שר בממשלה, השר להגנת הסביבה, המקדם את התוכנית הלאומית למען איכות האוויר במפרץ חיפה. הגיע הזמן שממשלת ישראל כולה תירתם לעניין ולא תטמון את ראשה בחול. לדוגמה, אחרי מאבקים רבים בג"צ הכריע והורה להעתיק את מכל האמוניה לדרום - והמדינה לא מבצעת. האבסורד הוא שאין לנו גיבוי, אפילו את השיטור לאכיפת כניסת משאיות מזהמות לחיפה אנו נדרשים לשלם מכספנו. לראשונה בתולדות חיפה יש תוכנית לאומית ומתוקצבת, ואני קורא לראש הממשלה להפשיל שרוולים,

להביא להחלטת ממשלה בעניין התוכנית ולהחזירה לממדים התקציביים שייתנו מענה אמיתי לתושבי חיפה. אם יש סכנה ממשית לחיי הילדים שלנו - נשבית את המשק הישראלי עד פתרון אמיתי לאומי כולל".

 

באשר לנתוני המחקר נמסר מהעירייה: "ההסכם שנחתם בין המשרד להגנת הסביבה, העירייה וצוות החוקרים מאוניברסיטת חיפה כלל סקר אפידמיולוגי המתייחס, בין היתר, להשוואה של נתוני התחלואה בין שלוש ערים גדולות בישראל. בכוונתנו לכבד הסכם זה, הן את תוכנו והן את לוחות הזמנים כפי שנקבעו. ממצאי סקר הביניים יפורסמו במועד ובכל השקיפות הנדרשת. כל אמירה אחרת היא הטעיית הציבור".  

 

משרד הבריאות מסר בתגובה: "בהתייחס למחקר זיהום האוויר בחיפה, המחקר לא נעשה במימון או בהשתתפות משרד הבריאות. הנתונים טרם הוצגו לאנשי המקצוע במשרד. כאשר יוצגו, נלמד את הנתונים ונביע את עמדתנו".

 

דובר בית החולים רמב"ם בחיפה, דוד רטנר, מסר: "הנתונים שפורסמו על מחקר מאוניברסיטת חיפה הקושר בין זיהום אוויר לעלייה במספר ילדים שנולדים במשקל נמוך וכו' אינם מוכרים לא במחלקת יולדות ולא במחלקת פגים. ייתכן שהמידע נאסף ממקורות אחרים".

 

חבר מועצת חיפה ויו"ר סיעת הירוקים של חיפה, אביהו האן, הגיב על נתוני המחקר: "הדבר החמור ביותר בממצאי התחלואה והזיהום הוא הפגיעה בעוברים. המשמעות היא שהזיהום נמצא כאן ועכשיו". לדבריו, "דו"חות התחלואה הקודמים של פרופ' גרוטו התייחסו לשנים 2011-2001. היו כאלה שטענו שהיקפי הזיהום ירדו, אבל אנו עדים לחריגות בפליטות של המפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה. אנו חווים מקרוב את העומסים הכבדים על המחלקות האונקולוגיות בחיפה. לצערנו, ראש העיר הסיר את כל הצעותינו לטיפול בבעיות זיהום האוויר מסדר היום, ונוקט צעדים פופוליסטיים כגון סגירת נתיב אחד של כביש הגישה לבז"ן, וזאת רק כאשר הנושא בכותרות. עליו לקבל אחריות אישית ולהתפטר מתפקידו".


פורסם לראשונה 01/02/2016 00:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוחמד שינאווי
המחאה נגד הזיהום במפרץ חיפה
צילום: מוחמד שינאווי
צילום: צביקה רוגר
ההדלפות הן אבסורד. ראש העיר יונה יהב
צילום: צביקה רוגר
מומלצים