שתף קטע נבחר

התינוק סובל מגזים? יש פתרונות טובים

עבור הורים לתינוקות הסובלים מגזים, שלושת החודשים הראשונים עשוים להיראות כמו נצח. אפשר להתנחם בכך שרוב התינוקות עוברים את זה ואפשר לעשות כמה פעולות פשוטות כדי לעבור את התקופה בדרך טובה יותר

בשיתוף מטרנה

 

התינוק סובל מכאבי בטן והתקפי בכי ממושכים? ככל הנראה הוא סובל מתופעה הנקראת "קוליק" או במילים אחרות - גזים. התופעה נמשכת בדרך כלל עד גיל 3-4 חודשים ונפוצה אצל כ-70% מהתינוקות בחודשי חייהם הראשונים, כפי שעולה ממחקר בקרב אמהות לתינוקות עד גיל ארבעה חודשים.

 

כאבי הבטן והגזים מתחילים להופיע בדרך כלל בשבוע השלישי לחיי התינוק וחולפים עד גיל ארבעה חודשים, והם קשורים ככל הנראה לתהליך הבשלת המעי של התינוק.

 

הערב יורד, הבכי מופיע

השעות הקשות הן לרוב אחר הצהריים והערב, בהן תינוק בוכה, אגרופיו קפוצים, פניו מאדימים וקשה מאד להרגיעו. השאלה הגדולה היא - איך מתמודדים? גם ככה החודשים הראשונים לא פשוטים, דורשים הסתגלות לשינוי, מציאת האיזון ההורמונלי וחזרה לשגרה חדשה. תוסיפו לזה חוסר שינה משמעותי והתוצאה לא פשוטה.

 

אל תדאג מתוקי, הכול יהיה בסדר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תדאג מתוקי, הכול יהיה בסדר(צילום: shutterstock)

10 טיפים להתמודדות עם גזים:

 

1. תזונה נכונה:

במידה ומדובר בתינוק יונק, מומלץ להמשיך בכך, ובמקביל לבדוק אם שינויים בתזונת האם מקלים על התינוק: למשל, במשך מספר ימים לנסות לוותר על חלב ומוצריו ולראות אם חלה הקלה אצל התינוק. במידה וכן, התייעציו עם דיאטנית בדבר נטילת תוסף סידן.

 

2. פרוביוטיקה להפחתת הבכי

במידה ומדובר בתינוק יונק, ניתן להוסיף פרוביוטיקה לתזונת האם המניקה או לתינוק היונק. ישנם תחליפי חלב המכילים רכיב פרוביוטי מסוג לקטובצילוס ראוטרי שהוכח מחקרית להפחתת משך הבכי בתינוקות עם קוליק. מחקרים הוכיחו כי פרוביוטיקה ייחודית זו תורמת להפחתת משך הבכי בתינוקות הסובלים מקוליק מכ-3 שעות ביום בממוצע לכחצי שעה בלבד.

 

3. עיסוי מעגלי

כשהתינוק שוכב על גבו, נסו לעסות בעדינות את בטנו בתנועות מעגליות וגם לכופף את רגליו אל בטנו על מנת להקל עליו את הכאבים.

 

4. ערב רגוע

השתדלו להקפיד על שגרת ערב קבועה ומרגיעה. זה יקל גם עליכם וגם על התינוק החדש. אמבטיה נעימה, צלילים נמוכים ואווירה נעימה יסייעו לכם ולתינוק בשעות המעייפות של הערב, שעה בה כאבי הבטן נוטים להתגבר.

 

5. תנוחה מרגיעה

יש תינוקות שנרגעים באמצעות תנוחת “נמר על עץ” – משכיבים את התינוק מושען על אמת היד של אמא או אבא, ראשו מופנה כלפי המרפק, בטנו צמודה אל האמה וידיו ורגליו משתלשלות משני צידי האמה. הלחץ העדין על הבטן מסייע בהקלה על הגזים.

 

6. לא צריך לאכול כל הזמן

לעיתים יש לנו נטייה להאכלת יתר. לא תמיד התינוק בוכה בגלל רעב והפרשנות המוטעית שלנו עלולה לייצר עומס נוסף על מערכת העיכול ותגובה מעגלית של בכי נוסף. נסו לזהות את סוגי הבכי וללמוד לפרש אותם ולא להאכיל בהפרשי זמן קטנים מדי.

 

7. להשכיב על הבטן

בשעות הערנות בלבד מומלץ להשכיב את התינוק על הבטן. הדבר מסייע גם לכאבי הגזים ובנוסף חשוב ומצוין להתפתחות, רק חשוב להיות ליד התינוק בזמן הזה.

 

8. אל תחששו מפינוק יתר

הרבו להחזיק את התינוק על הידיים, לדבר אליו ברוך וברוגע בניסיון להרגיע. אל תחששו שיהפוך למפונק, כרגע מה שהוא צריך זה הרבה חום ומגע קרוב.

 

9. עיטוף

לפעמים שיטות עיטוף שונות בשמיכה צמודה מרגיעות, מקלות על התינוק ונוסכות בו תחושת בטחון מרגיעה.

 

10. הזמן הוא התרופה הטובה ביותר

בסוף גם זה יעבור - להתאזר בסבלנות (וזה לא פשוט) ולהבין, שבסוף זה עובר.


הכותבת היא דיאטנית קלינית והמנהלת המדעית של מטרנה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נסו לעסות בעדינות את בטנו של התינוק בתנועות מעגליות
צילום: shutterstock
מומלצים