שתף קטע נבחר

חוק המישוש אושר סופית: "חשש לחיפושים לפי סטריאוטיפים"

המליאה אישרה את הנוסח המרוכך להצעה שמרחיבה את סמכויות החיפוש של השוטרים. גם גרסה זו מעוררת התנגדות: "יוצאי אתיופיה, מזרחים וערבים בסיכון מוגבר לשיטור יתר". השר ארדן: "חיזוק חשוב למשטרה"

חוק שנוי במחלוקת ()
חוק שנוי במחלוקת

מליאת הכנסת אישרה אמש (יום ב') סופית את הצעת החוק של השר לביטחון פנים גלעד ארדן שמרחיבה את סמכויות החיפוש הניתנות לשוטרים. החוק, שכונה "חוק המישוש", מתיר לשוטרים לערוך חיפוש באדם ובחפציו אם יש חשד סביר שהוא עלול לפעול באלימות או אם הוא מאיים או משתמש באלימות מילולית.

 

על פי ההצעה, במקום שבו יתעורר חשד כלפי קבוצת אנשים שחברו יחד, תינתן לשוטר סמכות החיפוש ביחס לכל אחד מהם. עם זאת סמכות החיפוש של השוטר לאיתור נשק תתקיים רק בכניסה למקומות מסוימים בהתאם לחוק, או במקרה שבו קיים חשד סביר כי האדם נושא נשק.

 

בנוסף, החוק יאפשר למפקד מחוז במשטרת ישראל להכריז על מקום שבו קיים חשש לפעילות חבלנית עוינת כמקום שיש אפשרות לעשות חיפוש על אדם, כדי לבדוק אם הוא נושא עמו נשק שלא כדין. זאת כהכרזה לתקופה מוגבלת, ועקב מצב ביטחוני מיוחד.

 

הצעת החוק היא למעשה נוסח "מרוכך" יותר של הצעת החוק המקורית שגובשה במשרד לביטחון הפנים ושנתקלה בהתנגדות ציבורית רחבה. בין המובילים את ההתנגדות הציבורית להצעת החוק הייתה האגודה לזכויות האזרח.

 

לדברי עו"ד אבנר פינצ'וק, ראש תחום הזכות לפרטיות באגודה, "חוק המישוש התחיל כהצעה שאפשרה לבצע חיפוש גופני על אדם ללא חשד סביר, אך הנוסח שאושר כבר מאיים פחות על האזרחים. בזכות הערות האגודה לזכויות האזרח, ארגונים נוספים וחברי ועדת החוקה, החוק החדש יהיה מוגבל יותר וישמור טוב יותר על זכויות הפרט".

 

עם זאת הדגיש פינצ'וק: "יוצאי אתיופיה, ערבים ובעלי חזות מזרחית עדיין נמצאים בסיכון מוגבר לשיטור יתר, מבלי שיתקיים פיקוח כלשהו על התנהלות המשטרה בנושא". ואכן, הצעת החוק מעוררת התנגדות של קבוצות שחוששות שייטפלו אליהן, בהן יוצאי אתיופיה וערבים.

השר ארדן (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
השר ארדן(צילום: עמית שאבי)
 

"בהתחלה לא הופיע המונח 'חשד סביר' אלא 'חשש'", אמר ל-ynet אבי יאלו, פעיל חברתי וחבר פורום החשיבה למאבק בגזענות. "בנוסף יש בנוסח שאושר הפרדה של העניין הביטחוני אל מול העניין הפלילי, ועדיין עדיף היה שהחוק הזה לא יבוא לעולם מאחר שהוא מותיר פרשנות רחבה וסובייקטיבית שמאפשרת לשוטר לערוך חיפוש, וזה בהכרח יבוא לפי סטריאוטיפים ודעות קדומות".

 

"כל הנתונים מראים שיש אכיפה לפי אפיון גזעי. כלפי ערבים, יוצאי קהילת אתיופיה וקבוצות מיעוט אחרות", אמר יאלו. "השוטר הרבה פעמים רואה לנגד עיניו רק אדם שחור. צריך לזכור שכל מפגש בין שוטר לאזרח כזה משמעותו אכיפה סלקטיבית שנגמרת הרבה פעמים במעצר או כתב אישום".

 

השר ארדן אמר מנגד כי אישור הצעת החוק מהווה "חיזוק חשוב ליכולת המשטרה להיאבק באופן יעיל יותר בטרור ובאלימות ולשמור על ביטחונם של אזרחי המדינה באירועים המוניים, במרחב הציבורי ובדגש על אזורי מקומות בילוי עם סכינים ואמצעי לחימה שונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים