שתף קטע נבחר

הצביעו ברגליים בעד הכותל השוויוני

החלום שלי לרחבה פלורליסטית היא האימה של האחר - ולהפך. אבל פשרה היא פשרה, ועליי לסבול את קיומו של מתחם אורתודוכסי מחמיר. מכאן רק נותר לקוות שהציבור יבחר להתפלל אצלנו

"כל אחד חי בעולם אחר, כל כך גדול השוני", כתב אהוד בנאי, "מה שבשבילך חלום - לי הוא האימה". בעומק הדברים, חלק מן החלומות שלנו מהווים האימה של האדם האחר, והחלום של אדם אחר הוא לעיתים האימה שלנו.

 

השבוע נתבשרנו על הסדרת והרחבת רחבת "עזרת ישראל", כך שתהיה פתוחה לפני כל מי שחפץ להתפלל בכותל, ועל הפיכתה לחלק מן המדיניות הרשמית של מדינת ישראל. כמי שעומד בראש בית מדרש המכשיר רבנים ורבות מסורתיים, אני שמח על הצעד הזה, אף על פי שמדובר בפשרה.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

כן, לצדה של "עזרת ישראל" תמשיך להתנהל תפילה לא שוויונית ברחבה הצפונית של הכותל המערבי, והחלק של הגברים יהיה גדול בערך פי חמישה מזה של הנשים. בנוסף, מתחזקת סמכותו של רב הכותל שלא לאפשר לנשים להתפלל כמנהגן, המקובל על קבוצה גדולה של פוסקי הלכה. למרות כל אלה, פשרה היא פשרה.

 

 

החלום שלי הוא שתהיה אפשרות של תפילה שוויונית מעורבת בכותל כולו, לצד אפשרות של תפילה לא שוויונית שמכבדת את הנשים שם. אבל אני מכיר בכך שהחלום הזה הוא האימה של אדם אחר. על אותה הדרך, החלום שלו, בו כל הכותל מקיים מנהג אורתודוכסי מחמיר שלא נותן לנשים מקום ואפשרות להתעטף בטלית, להתפלל בקול ולקרוא בתורה – החלום הזה הוא האימה שלי.

 

חושבים אחרת? זה בשבילכם: הכותל הפסיד. כולנו הפסדנו / הרב שמואל רבינוביץ'

 

הפשרה שאושרה שלשום משקפת את תמונת המצב כעת, בשנת 2016. ימים יגידו האם היא משקפת את נקודת המיצוע הראויה. התקווה האישית שלי, שהיא מן הסתם חששם של אחרים, היא ש"עזרת ישראל" תהפוך לאופציה המועדפת על רוב יהודי מדינת ישראל ושל תיירים מחו"ל.

 

אני מקווה שהדבר גם יעודד יותר משפחות לציין את בת המצווה של בתם בטקס דתי ליד הכותל, בטקס דתי בכלל. "עזרת ישראל" נותנת כבוד לגברים ונשים כאחד. היא מאפשרת לכל המשפחה לחגוג יחד. המאפשרת לאם לעמוד לצד בנה כשהוא מניח תפילין או עולה לראשונה לתורה בכותל - וכך גם לאב ובתו.

 

הסדרת הרחבה החדשה מבטאת את תפיסתנו שלכל ישראל יש חלק בתורה ובמורשת, וכל הרוצה ליטול צריך לבוא וליטול. האתגר והתקווה הם שזה יאפשר ליותר אנשים להרגיש שהכותל הוא גם שלהם ושהתורה והמורשת התרבותית של עם ישראל היא גם שלהם.

 

"עזרת ישראל" לוקחת בחשבון שבתוך עם ישראל יש גם את זה המצוי מחוץ לארץ - בצפון אמריקה, בדרומה, בגרמניה ובמקומות אחרים. בארה"ב וקנדה, מקום בו מרבית בתי הכנסת הם מעורבים ושוויוניים, הבנות עושות בת מצווה בבית כנסת. כולי תקווה שהסדרת הרחבה החדשה תאפשר גם לישראל להיות שותפה כך.

 

ראוי לסיים גם בדברי הערכה לממשלה ולעומד בראשה. בימים שבהם יש תחושה שהדמוקרטיה שלנו הוסבה לשלטון הרוב, היא השכילה ליצור מרחב המקנה מקום לקבוצות שונות בעם, כאשר הן הרוב והן המיעוט מקבלים משהו מרצונותיהם. אני מקווה כי הדבר מצביע על מגמה גם בתחומים אחרים.

 

הרב אבי נוביס דויטש הוא דיקן בית המדרש לרבנים ע"ש שכטר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים