שתף קטע נבחר

שופטי בג"ץ: נתניהו ישמיע עמדתו לגבי מתווה הגז

השופטים נענו לבקשת נציגי המדינה לשמוע את ראש הממשלה בנוגע למתווה, בדיון שעסק בעתירות נגד אישורו. הם ביקשו לראות את החומרים החסויים כדי לבחון את הליך קבלת ההחלטות

 

 (צילום: יוני בלסבלג) (צילום: יוני בלסבלג)
(צילום: יוני בלסבלג)

ראש הממשלה בנימין נתניהו יגיע לבג"ץ וישמיע את עמדתו לגבי מתווה הגז. כך סוכם היום (ד') במהלך דיון שנערך בבית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ, שדן בהרכב מורחב של חמישה שופטים בשורה של עתירות נגד מתווה הגז. את העתירות הגישו ארגונים חברתיים, בהם התנועה לאיכות השלטון, אדם טבע ודין, המרכז האקדמי למשפט ולעסקים, יחד עם זהבה גלאון יו"ר מרצ ומפלגת המחנה הציוני. מחוץ לבית המשפט בירושלים התקבצו עשרות מפגינים שמתנגדים למתווה הגז. נתניהו יגיש תצהיר בנושא בימים הקרובים.

 

במהלך הדיון ביקשו השופטים מנציגי המדינה להסכים לתת צו על תנאי כדי לדון במתווה ולהכריע בעניינו מהר יותר. "אם לא תסכימו, לא נקיים את הדיון והכול יתגלגל חודשים", הזהיר השופט עוזי פוגלמן. המדינה הסכימה להצעה זו אך ביקשה זמן נוסף כדי להציג את טיעוניה ולאפשר גם לשר האנרגיה יובל שטייניץ להופיע בפני השופטים. "נבקש גם לאפשר לראש הממשלה להביא את דבריו", הוסיפו. השופט אליקים רובינשטיין השיב: "מציעים שראש הממשלה יגיש תצהיר ויגיע בתחילת הישיבה הבאה". השופטים ביקשו שיוצגו החומרים החסויים כדי לבחון את הליך קבלת ההחלטות סביב המתווה.

 

 (צילום: יוני בלסבלג) (צילום: יוני בלסבלג)
(צילום: יוני בלסבלג)

בקשה שנוגעת להופעת שר ועל אחת כמה וכמה ראש ממשלה - נחשבת חריגה במיוחד. לרוב מופיעים בבית המשפט העליון רק עורכי דין, ולעתים נדירות נשמעים בו גורמים אחרים.

 

בתום הדיון הוגשו חוות הדעת החסויות של משרד הביטחון, צה"ל, המועצה לביטחון לאומי ומשרד האנרגיה. רק השופטים יוכלו לעיין בהן.

 

בהמשך הדיון הסביר שר האנרגיה שטייניץ כי משק האנרגיה והגז מצוי במשבר חמור. "לזה שהמשבר לא מורגש יש סיבות. אני מקווה שהוא לא יורגש בתקופה הקרובה". הוא הוסיף כי "אין זה מקרי שראש ממשלת יוון ביקר בישראל פעמיים מאז אישור המתווה בכנסת. זה לא מקרי שהטורקים מודיעים על מאמץ מחודש ומודים שיש להם אינטרסים, ושטורקיה צריכה את ישראל מאז אישור המתווה. זה רק חלק קטן. את הדברים החשאיים לגבי מדינות שיש לנו חוסר יחסים איתן - אני מוכן לחשוף בפני בית המשפט בלבד. הבטחנו שהדברים יישארו חשאיים אבל הם רלוונטיים ומצביעים על האפקטיביות המיידית של המתווה בענייני החוץ והביטחון ובמיצובה של ישראל במזרח התיכון".

 

אסור לשנות את המתווה למשך עשור

העתירות עוסקות בחוקיות מתווה הגז ובהתנהלות סביבו. המרכז האקדמי למשפט ולעסקים דרש בעתירתו לבטל את הסעיף בהחלטת הממשלה שקובע כי אסור לבצע שינוי במתווה הגז למשך עשר שנים. העותרים טענו כי מדובר בסעיף פגום ובלתי סביר.

 

ארגונים חברתיים אחרים טענו כי חברות הגז קיבלו לשליטתן משאב ציבורי יקר ואסור לאפשר להן לנצל את כוחן כדי לקבל הטבות חריגות ולהפוך למונופול. העתירות טוענות גם נגד הליך אישורו של מתווה הגז תוך עקיפת הממונה על ההגבלים העסקיים.

 

"עוצמת המונופול איננה גזירת גורל, ירושה היסטורית או אילוץ בלתי נמנע. זו תוצאה ישירה של התנהלות בניגוד לדין של חברות הגז בשנים האחרונות, ושל רפיסות תמוהה של רשויות המדינה באכיפת הדין עליהן", נכתב בעתירה. "סעיפי הכבילות יורדים לשורשו של המשטר החוקתי במדינת ישראל, באופן המצדיק שבית משפט נכבד זה יבהיר כי אין ממשלה רשאית להגביל את שיקול דעתה שלה ושל רשויות השלטון האחרות".


 (צילום: יוני בלסבלג) (צילום: יוני בלסבלג)
(צילום: יוני בלסבלג)

עוד טענו העותרים כי "אם יאושר המתווה, קל מאוד יהיה למונופול לאכוף את רצונו. ככל שהתלות בגז תגבר - יגבר גם כוחו של המונופול. הוא עלול להפוך למחולל שחיתות, וחזון הביטחון אנרגטי והעצמאות האנרגטית - ייגוזו".

 

המדינה טענה בתגובה לעתירות כי הפעלת סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים הייתה חוקית ולא נפלו בה פגמים. "ישנם שיקולים כבדי משקל בתחום הביטחון ויחסי החוץ של מדינת ישראל בכל הקשור להסדרתו הדחופה של משק הגז הטבעי", כתבה המדינה בתגובה לעתירות.


פורסם לראשונה 03/02/2016 08:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוני בלסבלג
מפגינים נגד המתווה
צילום: יוני בלסבלג
מומלצים