שתף קטע נבחר

הסצנה של המטבח הגיאורגי פורחת

אומרים שהדרך הכי טובה לתאר את היופי של גיאורגיה היא באמצעות המאכלים ומסורת האירוח שלה, אז לכבוד פתיחתן של שתי מסעדות גיאורגיות חדשות בתל אביב ערכנו רשימה מלאה של כל המאפיות, החצ׳פוריות והמסעדות הפועלות ברחבי הארץ, שבהן תוכלו לעשות את ההיכרות עם אחד המטבחים המסקרנים ולחוות את מסורת האירוח והשמחה שמאפיינת את הרי הקווקאז

המטבח הגיאורגי מבוסס על הרבה מאוד ירקות, גבינות, בשר ומאפים מסורתיים. השחקנים הראשיים בהכנת מנות הדגל הגאורגיות הם אגוזים, חצילים, שעועית, גבינות מלוחות, זעפרן שמעניק לכל מנה את הטעם האוטנטי, רימונים שמוסיפים את החמיצות וכוסברה שאחראית על החריפות העדינה.

 

על מנת להכיר ולו על קצה המזלג את המטבח הגאורגי כדאי להתחיל עם המאפים האפויים ואת הכיסונים המאודים - חצ'פורי וחינקלי, עם המרקים הצבעוניים כמו חרצ׳ו, עם התבשילים הקרים כמו לוביו וסציבי, וגם עם התבשילים החמים דוגמת חשלמה וצ'נחי.

 

צפו בחאפלה הגרוזינית במסעדת Supra בתל אביב, ביום ראשון האחרון:

 

supra - תל אביב

מסעדת supra שנפתחה לפני מספר שבועות בשדרות רוטשילד, מבטיחה אירוח גיאורגי עם מנות בשריות, בר אלכוהולי מפואר ואווירה סוערת אל תוך הלילה. על המיזם המעניין אחראי מיקי טשטש מריאל, אחד מיוצאי ננוצ'קה, ומי שהיה אחראי במשך שנים ארוכות לוייב במקום. גם את ותיקי ננוצ'קה תוכלו לפגוש שם. ופירוש השם, למי שתהה, הוא סעודה גיאורגית.

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

בין המנות שניתן למצוא בתפריט של המסעדה ישנם לא מעט מתאבנים (3 מתאבנים - 48 ש"ח; 5 מתאבנים - 75 ש"ח) וגם מנות כמו סיליודקה (הרינג כבוש עם תפוחי אדמה); באדריג'אני (גלילי חציל במילוי ממרח אגוזים) ומגוון של בצקים מסורתיים כמו חצ'פורי אצ'רולי, חצ'פורי במילוי גבינה ותרד, חינקאלי בשר מסורתי ועוד. לעיקריות ניתן לבחור בין שישליק קבב קווקזי, תבשיל אורז מסורתי, נקניקיות בשר בקר ועוד.

 

  • כשרות: אין
  • איפה: שדרות רוטשילד 11 תל-אביב, 03-5356433

 

ראצ'ה I תל אביב

המסעדה הגיאורגית הזו, שקרויה על שמו של אזור יפהפה בגיאורגיה, פעלה מזה כמה שנים בירושלים ובימים אלו מגיעה לתל אביב, ומתמקמת בחלל של מסעדת "אחד העם 1" של מיכל אנסקי, שנסגרה בחודשים האחרונים. הראצ'ה צפויה להיפתח בימים הקרובים, וכל המעורבים בעניין מבטיחים להמשיך ולספק אירוח חם ולעשות הרבה שמח כמו שמקובל בסעודות הגיאורגיות.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

המיקום החדש שנבחר הוא בכניסה לנווה צדק, ואחת מהמטרות הראשונות של המסעדה היא להשתחרר מכבלי הכשרות ולהגיש אוכל גיאורגי מסורתי באווירה לא מחייבת לצד יין גיאורגי מיובא. בהתחלה, כך נראה, תיפתח המסעדה את שעריה בשעות הערב בלבד ובהמשך תגיש גם ארוחות צהריים.

 

  • כשרות: אין
  • איפה: אחד העם 1, תל אביב

  

חצ'פורי האוס

החצ'פוריה החדשה למשפחת dede, בה תוכלו להזמין מלבד החצ'אפורי גם את מיטב המאפים של המטבח הגיאורגי כמו הצ'יבורקי והחינקאלי.

 

התפריט מכיל לא מעט מנות שניתן למצוא בשאר המסעדות של המשפחה, כאשר ההבדל העיקרי בין החצ'פוריה לבין האחיות הוותיקות שלה באה לידי ביטוי באווירה הלא מחייבת שמדמה את החצ'פורי האוס למסעדת פועלים מהירה ולא למסעדה בעלת נוכחות גיאורגית.

 

כשרות: אין

איפה: שרונה מרקט, 1-700-700-165

 

ננוצ'קה I תל אביב

המסעדה הגיאורגית הזו הפכה לאחד מאבני היסוד של הקולינריה התל אביבית, הודות להיכרות שעשתה לתל אביבים עם המטבח הגיאורגי הססגוני, לאווירה התוססת ולעיצוב הצבעוני. שמה הטוב נשמר כשהיה, גם אחרי המהפך הטבעוני שעברה לפני כמה שנים, ואף הציב אותה במקום המכובד כמסעדה הגרוזינית הטבעונית היחידה בארץ.   

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

בננצ'וקה יחכו לכם עיצוב ואווירה ייחודיים, כיאה למסעדה גרוזינית עכשווית, ובשעות הקטנות של הלילה, כשהמוזיקה מתחזקת והאלכוהול מתחיל לזרום, תוכלו ליהנות גם מהבר המפנק שמוצב במקום ומבילוי לילי מהנה. 

 (צילום: בן יוסטר) (צילום: בן יוסטר)
(צילום: בן יוסטר)

בגזרת האוכל תמצאו כאן מנות כמו פחאלי - אנטיפסטי גאורגי (58 ש"ח); לוביאני - מאפה בצק עלים במילוי תבשיל שעועית עשיר (52 ש"ח); קאטלטי - קציצות טופו ועשבי תיבול ברוטב חריימה (68 ש"ח) ושלל מנות נוספות.

 

  • כשרות: אין
  • איפה: לילינבלום 30 תל אביב, 03-5162254

 

שותא I קיבוץ שמרת

המוטו של המסעדה הזו הוא "לאכול, לשתות ולשמוח", ואם תגיעו לכאן ביום שבת אכן מצפה לכם אווירה שמחה ושולחנות גדולים של משפחות שמציינות אירוע כזה או אחר. החלל הפנימי של המסעדה מעוצב בדומה לבית גיאורגי טיפוסי עם אוסף של ריהוט עתיק ומשוחזר, כלים שעברו במשפחות של הבעלים מדור לדור ותמונות משפחתיות.

 (צילום: דרור כץ) (צילום: דרור כץ)
(צילום: דרור כץ)

במטבח מכינים אוכל ביתי כמו שצ'אמדי - מרק חמציצים גיאורגי על בסיס ירק ואגוזים (32 ש"ח); קופאטי - נקניק עגל ביתי מטוגן בשמן זית (80 ש"ח); וגם את המנות הקלאסיות של המטבח הגיאורגי כמו חינקאלי גבינות שמוגש עם מטבל יוגורט ונענע (10 יח - 45 ש"ח), חאצ'פורי איספאנאחיס - מאפה ענק במילוי תרד וארבע סוגי גבינות (46 ש"ח) וקאטלטי קבבונים מבשר עגל טחון על שיפוד מתכת (70 ש"ח).

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

  • כשרות: אין
  • איפה: קיבוץ שמרת (כביש עכו-נהריה) 04-8219698 / 04-8219208

 

חצ'פורי מיה I חיפה

זוהי מאפייה גיאורגית עם תפריט מאפים עשיר שכולל ארבעה סוגים של חצ'פורי קלאסי (כיסון סגור המזכיר בורקס), עם מילויים שונים שניתן לרכוש אפוי ומוכן לאכילה או קפוא (אפוי - 16 ש"ח, קפוא - 12 ש"ח). כמו גם, תמצאו שם חצ'פורי אצ'רולי (כיסון בצורת סירה) במגוון מילויים (25-27 ש"ח).

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לצד אלו, מוכרים שם גם חצ'פורי משפחתי ענק וכיסוני חינקאלי מאודים המוגשים במילוי גבינה מלוחה, תפוח אדמה, גבינה מתוקה או גבינה מתוקה ודובדבנים. כל החינקאלי נמכרים קפואים ובעשיריות בלבד (55 ש"ח).

 

  • כשרות: יש
  • איפה: חלוצי התעשיה 12 (מפרץ חיפה), 1-700-555701 / 04-6965065

 

Batumi - נתניה

המסעדה הזו, שקרויה על שמה של עיר נמל בגיאורגיה, היא לא דבר שתראו בכל מקום, החל מהעיצוב הייחודי שלה ועד המאכלים המסורתיים שמוגשים בה.

 

כבר עם כניסתכם למקום תעטוף אתכם אווירה גיאורגית, בעיקר בשל הקירות המעוטרים בתמונות המציגות סעודות גיאורגיות מסורתיות והעננים הלבנים שמצויירים על התקרה הצבועה בתכלת. התפריט המוגש במקום כולל מאכלים אותנטיים כמו צנאחי - תבשיל צלעות כבש עם חצילים, פלפלים ועגבניות (50 ש"ח); פחאלי - תבשיל תרד עם אגוזים (30 ש"ח); מרק חרצ'ו (30 ש"ח); סציבי - תבשיל עוף ברוטב אגוזים וגם לוביו (מרק שעועית אדומה).

 

  • כשרות: אין
  • איפה: שער הגיא 7 (נתניה), 054-4616051

 

חצ'פורי I נתניה

במקום הקטן הזה, שצמוד לשוק נתניה, מוכרים מבחר מנות גיאורגיות מוכנות לאכילה וגם מנות קפואות שניתן לקחת הביתה. מאחורי דלפק ההזמנות ניצב לו תנור ענק, אליו עתידים להיכנס המנות שהזמנתם. בין היתר, תמצאו כאן ורניקי קפואים תוצרת בית (5 ש"ח ל-100 גר'); חינקאלי (5.5 ש"ח ליחידה); בלינצ'ס (5 ש"ח ליחידה); צ'יבורקי (8 ש"ח ליחידה) ולחם לה-וואש עגול (6 ש"ח).

 (צילום: איתי נוי) (צילום: איתי נוי)
(צילום: איתי נוי)
 

במקום יחכו לכם גם חצ'פורי אצ'רולי (בצק במילוי גבינות וביצה) וחצ'פורי אימרולי (מאפה שטוח במילוי גבינות) מוכנים לאכילה ונמכרים ב-30 ש"ח ליחידה. עבור 6 יחידות חינקאלי מאודים תשלמו 40 ש"ח, והצ'יבורקי המטוגנים יעלו לכם 10 ש"ח. אם תצליחו לקנות כאן בלי לשאול יותר מדי שאלות, מובטחת לכם ארוחה גיאורגית טעימה במיוחד.

 

  • כשרות: אין
  • איפה: גורדון 2 נתניה, 09-7725000

 

החצ'פורי של מאמא I כפר סבא

מאפייה ובית קפה, בו ניתן להזמין שלל מנות חצ'פורי עבודת יד שנעשות במקום על פי מתכונים ביתיים. בין היתר תמצאו שם חצ'אפורי אצ'רולי, חצ'אפורי מגרולי, חצ'פורי אימרולי, חצ'פורי פנובני וגם משקאות קלים וקפה טוב.

 

  • כשרות: יש
  • איפה: ויצמן 140 (כפר סבא) 077-4345297

  

deda

הסניף הראשון של deda (אימא בגרוזינית) נפתח ב-2008 בגבעתיים, ומאז הצטרפו שני סניפים נוספים - אחד בבת ים ואחד בראשון לציון.

 (צילום: דדה) (צילום: דדה)
(צילום: דדה)

בכל סניפי האימפרייה המשפחתית הזו מציעים סלטים, מרקים ומאפים, את כל סוגי החצ'פורי האפשריים ומאפה בדריג'אני שממולא בתבשיל חצילים, חמישה סוגי גבינות וביצה קשה (41 ש"ח). בנוסף, תוכלו לטעום כאן חינקאלי ממולא בבשר, תבשילים גרוזינים ומנות בשריות מהגריל (56-48 ש"ח) המוגשים לצד לחם לוואש עגול.

 

  • כשרות: אין
  • דדה גבעתיים - כצנלסון 113 גבעתיים, 1700-700-165
  • דדה בת ים - בן גוריון 61 בת ים, 1700-700-165
  • דדה רשל"צ - הרצל 75 רשל"צ, 1700-700-165
  • בית חצ'פורי - בן גוריון 105 בת ים, 1700-700-165

 

לחם הגאורגי המסורתי I בת ים

במאפייה המקסימה הזו תוכלו לרכוש את כל המאפים הגיאורגיים המסורתיים ביניהם חינקאלי מאודים, 12 סוגי חצ'פורי אפויים וגם את הלחם המסורתי - לוואש. לצד זה, מכינים במקום גם בלינצ'ס גרוזיני ופירושקי - הכיסון הלאומי של אמא רוסיה, פלמני, גבינת סולונגי, קינוחים מרהיבים עם המון קרם ביתי, רטבים מסורתיים וגם משקאות קלים שמגיעים ישירות מגיאורגיה.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

המקום מאפשר ללקוחות לאכול בעמידה ליד הדלפק, לקחת הביתה וגם להזמין משלוח לאירועים גדולים. ולמי שאינו ממהר, מומלץ להגיע למקום ולו כדי להציץ בתנור האבן המיוחד שהביאו בעליו מגיאורגיה, שם נאפה הלחם בשיטה המסורתית (10 ש"ח ליחידה).

 

  • כשרות: אין
  • איפה: רוטשילד 6 בת ים, 054-5257748

 

קנגורו I ירושלים

המסעדה ממוקמת בחצר ירושלמית מקורה, באחת הסימטאות של שכונת נחלת שבעה, והיא מזמינה אתכם ליהנות מאירוח גיאורגי עם תפריט עשיר הכולל תבשיל סאציבי, לוביו, עופיון טאבאקה, וכמובן כל סוגי הכיסונים המאודים, המטוגנים והאפויים.

 

מומלץ לא לוותר על פלטת סלטים גרוזינים שנקראת "לינה" (69 ש"ח) המאפשרת היכרות עם הטעמים הייחודיים של המטבח הגיאורגי, וגם לא על מנת צ'קפולי - תבשיל כבש עם כוסברה, טרגון, חימלי (שזיפי בוסר כבושים) ותבלינים (79 ש״ח).

 

  • כשרות: אין
  • איפה: נחלת שבעה 7 (סמטת המעלות) ירושלים, 02-6250618

 

מחלבת עברי I מושב עזריה

אי אפשר להזכיר את המטבח הגיאורגי מבלי להתייחס לגבינה הייחודית, שחוזרת ומופיעה ברוב המאפים המפוארים שלו. לגבינה הזו קוראים סולונגי, והיא מזכירה קצת את המוצרלה במליחות העדינה ובמרקם הדחוס והאלסטי שלה. את סולונגי לא תמצאו במעדניות הרגילות או במרכולים, אלא במחלבות בודדות ברחבי הארץ שמייצרות גבינות מכל העדות, כמו מחלבת עברי.  

 (צילום: מחלבת עברי)
(צילום: מחלבת עברי)

עברי היא מחלבה שהוקמה על ידי זוג עולים מעיראק, שביקשו לייצר בה את הגבינה העיראקית המסורתית, שיש האומרים שהיא מזכירה מאוד את הסולונגי הן מבחינת המרקם והן מבחינת הטעם. הסולונגי נמכרת כאן ב-50 ש"ח לקילו, ומלבדה ישנה גבינה גיאורגית נוספת שנקראת "גלגל גיאורגי" - גבינה מלוחה עם חורים ועם 12% שומן (44 ש"ח).

 (צילום: טל ציפורי) (צילום: טל ציפורי)
(צילום: טל ציפורי)
  

  • כשרות: יש
  • איפה: משק 50 מושב עזריה, 08-9227266

 

חצ'פוריה I ירושלים

החצ'אפוריה, שממוקמת בשיפולי שוק מחנה יהודה, מתמחה במאפים גיאורגיים חלביים; מבצק מלוח בצורת סירה ועד בצק קראנצ'י, עם או בלי ביצה. כל המאפים שמוצעים כאן מיוצרים במקום, ונמכרים בטווח המחירים שבין 16-34 ש"ח. לצז זה, תוכלו להזמין גם משקאות גיאורגיים ולקנח במנה אחרונה מסורתית, שככל הנראה תכלול בתוכה גם אגוזים.

 (צילום: חצ'פוריה)
(צילום: חצ'פוריה)
 

  • כשרות: יש, חלבית
  • איפה: אשכול 6 (שוק מחנה יהודה) ירושלים, 02-5373630‬ ‬

  

מאפיית אלונושקה I אשדוד 

מאפייה הממוקמת באזור התעשייה של אשדוד, ומפיצה ריח משכר הנפלט מתנור לחמים ענק בו אופים לחם קווקזי זהוב, שטוח ורחב ולוואש גאורגי לבן ורך (6 ש"ח ליחידה). את הלוואש מכינים כאן ממבצק שמרים, ורגע לפני כניסתו לתנור הוא עובר טבילה במים.

 

  • כשרות: יש - כשר פרווה
  • איפה: העבודה 56 אשדוד, 08-8566350

 

פטרה I אשדוד

קפה מסעדה שהופך בשעות הלילה לבר תוסס. התפריט כאן כולל ארוחות בוקר ומנות פתיחה, כיאה לבתי הקפה הישראלים, סלטים, מרקים ודגים, פסטות, מנות פירות ים ופלטות בשרים. בגזרה הגיאורגית, ניתן לבחור בין מנות כמו סציבי (44 ש"ח), מגוון סוגי חינקלי, ציבורקי, בליני ווואזיס טולמה - עלי גפן תוצרת בית במילוי תערובת בשר בקר, כבש, אורז ותבלינים מסורתיים שמוגשים בליווי רוטב שזיפים גיאורגי (52 ש"ח).

 

  • כשרות: אין
  • איפה: מפקורה 1 (חוף הקשתות) אשדוד, 08-8651610

 

דידיאני - גאורגית עם משלוחים

זוהי מסעדה מושלמת לסעודות גאורגיות עם שולחנות ארוכים, עריכה מפוארת ומנות אוכל שמאפשרות למלא את השולחן לארוחת שרינג חגיגית. כאן יפנקו אתכם בהימרולי חלומי - מאפה מבצק שמרים שממולא בכמה סוגי גבינות (32 ש״ח), בשלל מאפי חצ׳פורי, במנות פתיחה קרות או חמות כמו פטריזאני- חצילים ממולאים עם אגוזים ועשבי תיבול (29 ש״ח), פטריזאני מדוונה- חצילים מגולגלים עם תערובת ירוקה של שום ועשבי תיבול (29 ש״ח) וצ'אכפולי- תבשיל פטריות חמצמץ עם שזיפים ירוקים ועשבי תיבול (32 ש״ח).

 

בנוסף, התפריט כולל גם מנות פיקנטיות עם נוכחות מוגברת של חצילים, סלטים מכל הסוגים ומבחר עשיר של קינוחים גיאורגיים עם המון אגוזים כמו קקלבי למשל שהוא מיקס עוגיות גרוזיניות (32 ש״ח). מי שמעוניין יכול גם להזמין מהמסעדה משלוח שיגיע עד פתח הבית.

 

כשרות: יש

איפה: הבנים 5, אשדוד, 08-9155000

 

טוליה-חצ׳פוריה עם קונדיטוריה

הייחודיות של החצ׳פוריה הזו מתבטאת בכך שהיא בעצם גם קונדיטוריה עם ויטרינה מלאה בכל הפאר של האפייה הגאורגית והסובייטית. מלבד סירות הבצק עם הביצה שיש האומרים כי הם הטעימים ביותר בעיר, תוכלו לרכוש כאן גם עוגות שכבות מפוארות כמו הנפולאון אותן מייצרים על פי מתכונים ביתיים ובעבודת יד. בגזרת הקינוחים הגאורגיים תמצאו כאן את הקונוסים הפריכים המפורסמים שממולאים עם קרם וניל עשיר ודובדבן משומר לעיטור.

 

כשרות: אין

איפה: תל חי 53, אשדוד, 08-867-9999

 

דוכן צ׳יבורקי ופירושקי

בדוכן הזה תמצאו את הצ׳יבורקי - הכיסון הגיאורגי המטוגן בשמן עמוק (או מאודה) עם מילוי גבינה או בשר (2 יח׳ ב-16 ש״ח) וגם את הפירושקי הרוסי (2 ב- 8 ש״ח), שהוא כיסון שעשוי על אותו העיקרון רק מבצק שונה לחלוטין וקטן בהרבה בגודלו מהצ׳יבורקי.

 

כשרות: אין

איפה: השוק הישן באשקלון ליד פלאפל רביבו 6756147־08.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לין לוי
הסצנה של המסעדות הגיאורגיות פורחת, חינקלי
צילום: לין לוי
מומלצים