שתף קטע נבחר

חורף בלי משקעים: שנה שלישית שחונה בצפון

נתוני רשות המים חושפים כי עד לסוף ינואר ירדו באזור אגן ההיקוות של הכנרת רק שני שלישים משקעים מהכמות הממוצעת עד כה. המפלס באגם עלה מתחילת החורף ב-22 ס"מ בלבד. גם התחזית לסוף העונה לא מעודדת

עכשיו זאת עובדה, ברשות המים עומדים לקבוע כי אזור הצפון סובל זה השנה השלישית ברציפות מיובש והיעדר גשמים במידה מספקת. כך מסתמן מנתוני הרשות עד לסוף חודש ינואר. באזור אגן ההיקוות של הכנרת ירדו עד כה רק כשני שלישים משקעים מהכמות הממוצעת, והמפלס באגם עלה ב-22 סנטימטרים בלבד (12% מהממוצע). ברשות אומרים כי מאז תחילת המדידות נרשמה רק שנה אחת גרועה יותר.

 

מנתוני השירות ההידרולוגי שברשות המים שמתפרסמים היום (ה') עולה כי באזורי הצפון - מעל אגן ההיקוות של הכנרת - ירדו במהלך עונת הגשמים, מאוקטובר ועד עתה, כ-370 מילימטרים מתוך ממוצע עונתי של כ-550 מ"מ שאמורים לרדת עד לסוף ינואר. במהלך העונה הכולה אמורים לרדת באזור כ-850 מ"מ של גשם.

מבט מרהיב על הכנרת מכביש אלמגור (צילום: כרמית גינזבורג) (צילום: כרמית גינזבורג)
מבט מרהיב על הכנרת מכביש אלמגור(צילום: כרמית גינזבורג)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

מפלס הכנרת עלה כאמור מתחילת עונת הגשמים רק ב-22 ס"מ, מתוכם 18 ס"מ בינואר. "עליית מפלס ממוצעת בתקופת אוקטובר-אפריל אמורה להסתכם ב-1.6 מטר", נאמר בהודעת רשות המים. נכון להבוקר, חסרים 4.01 מטרים של מים לכנרת מלאה, וגובה המפלס 19 ס"מ בלבד מהקו האדום, והוא עומד על 212.81- מתחת לפני הים.

 

לדברי אנשי הרשות, בשל מיעוט המשקעים והזרימה החלשה בנחלים, כניסת המים לאגם (בניכוי התאדות) נמוכה ביותר. עד כה מסתכמת הזרימה בכ-20 מלמ"ק (מיליון מטר מעוקב) בסך הכול לתקופה של אוקטובר-ינואר, במקום כ-111 מלמ"ק אשר אמורים להיכנס לאגם בתקופה זו בממוצע רב-שנתי, כלומר גירעון של כ-90 מלמ"ק רק

מתחילת השנה.

 

גם לאחר ינואר, הגשום יחסית, נמצאת שפיעת המעיינות בצפון רק ב-50% מהשפיעה הממוצעת לתקופה זו של השנה. מאז שנת 1926, שבה החלו המדידות, נרשמה רק שנה אחת גרועה יותר מבחינת כניסות המים לכנרת (בחודשים ינואר-אוקטובר) – 18 מלמ"ק בעונת 2007/08.

 

לפי תחזיות ארוכות טווח, המצב לא עומד להשתפר. לפי השירות ההידרולוגי שברשות המים, המודלים העונתיים ארוכי הטווח אשר חזו עוד בסתיו שהחצי השני של עונת הגשמים יהיה שחון, ממשיכים לצפות חודש פברואר שחון, מה שיותיר את אזור הצפון שחון זה השנה השלישית ברציפות.

 

בצד הדרומי של בקעת הירדן המצב לא מעודד יותר: מפלס ים המלח ירד במהלך חודש ינואר ב-7 ס"מ לרום של 429.92-, ומתחילת השנה ההידרולוגית מפלס ים המלח ירד ב-38 ס"מ.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כרמית גינזבורג
יבש בצפון. מבט אל הכנרת
צילום: כרמית גינזבורג
מומלצים