שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

שברו תקרת הזכוכית - ומופרדות בקיר זכוכית

ב-2015 נרשמה היסטוריה בסעודיה כשנשים בחרו ונבחרו לראשונה בבחירות בממלכה השמרנית. אך בפועל, ההלכה המוסלמית אוסרת על נשים וגברים לשבת סביב שולחן אחד ונבחרות ציבור התבקשו לשבת מאחורי קיר זכוכית

ישיבת מועצה לגברים בלבד בסעודיה ()
ישיבת מועצה לגברים בלבד בסעודיה

 

בחודש דצמבר 2015 נרשמה התרגשות רבה בעולם מהעובדה שנשים סעודיות בחרו ונבחרו בבחירות - לראשונה בתולדות הממלכה הסונית השמרנית. היה זה במסגרת הבחירות למועצות המקומיות, והתוצאה הסופית הייתה ש-33 נשים נבחרו מתוך 3,156 חברים. אמנם ייצוגן של הנשים במועצות הוא מזערי, אך להשתתפותן בבחירות הייתה חשיבות היסטורית גדולה. אלא שאי אפשר לומר את אותו הדבר על טבילת האש הראשונה של אותן נבחרות ציבור חדשות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

למי א-סלימאן ורשא חפטי נבחרו במועצה המקומית של העיר ג'דה. כשהגיעו השתיים לישיבה הראשונה של המועצה המקומית, הם התבקשו על ידי הגברים במועצה לשבת מאחורי קיר זכוכית והרחק משולחן הישיבות שבו ישבו רק גברים. הנשים לא היו מוכנות להיענות לבקשה ובשל כך התעכבה ישיבת המועצה בחצי שעה. 

שמחו מוקדם מדי על ההצבעה בבחירות? סעודיות בקלפי (צילום: AP) (צילום: AP)
שמחו מוקדם מדי על ההצבעה בבחירות? סעודיות בקלפי(צילום: AP)
העיתון הסעודי "אל-ויאם" דיווח שבימים האחרונים קיבלו שתי נבחרות הציבור איומים על חייהן בשל סירובן לשבת מאחורי קיר הפרדה מזכוכית, אולם כמה אתרים סעודיים הכחישו את הדברים. בין שקיבלו איומים על חייהן ובין שלא, נראה שידם של הגברים הסעודים שוב הייתה על העליונה השבוע.

 

מופרדות במחיצה או שיושבות באולמות נפרדים

השר לעניינים מוניציפליים בסעודיה, עבד א-לטיפ אל א-שייח, פרסם צו שקובע שעל המועצות המקומיות להיות מחויבות בפגישותיהן, ישיבותיהן, כנסיהן וקבוצות הדיון בהן לכללים ההלכה. המשמעות ברורה: נשים וגברים לא יישבו יחדיו סביב אותו שולחן, אלא יופרדו על ידי מחיצה או שיישבו באולמות נפרדים והקשר ביניהם יתנהל דרך שיחת וידאו. עוד נקבע שהמועצה המקומית תספק רכב נפרד לנשים במהלך סיוריהן בשטח.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"הרעיון להפריד בין נשים לגברים בישיבות של המועצות המקומיות אינו הגיוני", אמרה ד"ר סמייה א-סלימאן, שמונתה לחברה במועצה המקומית של העיר א-דמאם, בירת האזור המזרחי בסעודיה. לדבריה, "המטרה העיקרית של הגברים והנשים החברים היא לעבוד. בישיבה הראשונה כל החברים ישבו סביב שולחן אחד, בייחוד לאור העובדה שאולם המועצה המקומית של א-דמאם קטן מאוד ואין אפשרות להפריד בין החברים. כל החברים מחויבים לעבודתם בהתאם לכללים ההלכתיים שמכתיב התקנון, אלא שחלקם עשויים לפרש את המשמעות של הכללים ההלכתיים בהתאם להשקפתם האישית".

 

הפובליציסט הסעודי האשם עבדו האשם בעיתון "א-ריאד" המזוהה עם המשטר הסעודי מאמר תחת הכותרת "ההפרדה בין האישה לגבר בישיבות. מדוע?". במאמרו ציין האשם את התקרית במועצה המקומית בג'דה והטיל את האשמה על חברי מועצה קיצוניים שיצרו באופן מלאכותי את המשבר. במקביל הוא טען כי "המערכה הזו בג'דה מבטאת את הסתירה שיש בחברה שלנו. אפילו אחרי שמועצת השורא (המועצה המייעצת לממשלה) הכריעה את הסוגיה כשהמלך המנוח, עבדאללה בן עבד אל-עזיז, מינה 30 נשים (מתוך 150 חברים) במועצה ואיש לא התנגד לנוכחות שלהן באותו אולם".

 

בינואר 2013 פרסם המלך עבדאללה צו היסטורי שאישר כניסת נשים למועצת השורא. בצו נקבעו כללים קבועים לגבי הפרדה בין גברים לנשים - מקום נפרד, שער כניסה נפרד, משרדים נפרדים ועוד. אולם, לא דובר על אולם נפרד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשים התבקשו לשבת מאחורי מחיצה מזכוכית
מומלצים