שתף קטע נבחר

בכיר במשרד הבריאות: "יותר סרטן ויותר אסטמה בחיפה"

שר הבריאות מנסה להקטין את עוצמת בעיית זיהום האוויר במפרץ, אבל פרופ' איתמר גרוטו - בכיר במשרד - הבהיר את עומקה בדיון בוועדת הכנסת. "יש עודף של אסטמה אצל ילדים בחיפה, ועודף מחלות לב. הגענו למסקנה שהמצב לגבי הסרטן אינו מקרי", אמר. השר אבי גבאי על הממצאים בנוגע להיקפי ראש מוקטנים בקרב תינוקות באזור: "אם זה נכון, צריך לסגור את כל התעשייה"

בחיפה יש יותר חולי סרטן ואסטמה. זו רק אחת מהטענות שהושמעו הבוקר (ב') במהלך דיון סוער בכנסת בעקבות סערת הזיהום באזור. ועדת הפנים והגנת הסביבה התכנסה כדי לדון בממצאים הדרמטיים שפורסמו בשבוע שעבר בעקבות מחקר שערכה אוניברסיטת חיפה, לפיהם באזורים המזוהמים בכרמל ובקריות נולדו תינוקות במשקל נמוך ובהיקפי ראש הנמוכים ב-30-20 אחוז מהממוצע. בדיון המיוחד נטלו חלק בין היתר עורך המחקר פרופ' בוריס פורטנוב, השר להגנת הסביבה אבי גבאי, שר הבריאות יעקב ליצמן, חברי כנסת, תושבים מחיפה ונציגים של ארגוני סביבה.

 

"אנחנו יודעים לא רק על עודף של תחלואה בסרטן במפרץ חיפה, אלא גם על עודף במספר מחלות", טען פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "אנחנו רואים בנפת חיפה עודף של סרטן לעומת הממוצע הארצי. כמו כן, בחיפה יש עודף של אסטמה, בעיקר בילדים, ושל מחלות לב. באופן מובהק לחלוטין, בסוף שנת 2014 הגענו למסקנה שהמצב לגבי הסרטן אינו מקרי", הוסיף.

 

השרים אבי גבאי ויעקב ליצמן וח"כ דוד אמסלם, הבוקר בדיון ()
השרים אבי גבאי ויעקב ליצמן וח"כ דוד אמסלם, הבוקר בדיון

 

המחקר המקיף הצביע על שלושה מוקדי תחלואה עיקריים: קריית חיים וקריית ביאליק, דרום מזרח קריית טבעון ורכס הכרמל, בצד שפונה לאזור התעשייה. החוקרים מצאו שהתחלואה שם בסרטן ריאות ולימפומה גדולה עד פי 5 מהממוצע הארצי. החוקרים בדקו את כיווני הרוחות והם סבורים כי חומרים אורגניים נדיפים הנישאים מארובות המפעלים אל אותם יישובים, אחראים לתחלואה החריגה. המחקר מבוצע על-ידי קבוצה של 20 חוקרים בהובלת נציגי משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה.

 

מוקדי הזיהום ()
מוקדי הזיהום

בנוסף מצאו החוקרים תחלואה עודפת ומדדי בריאות ירודים באזורים הצמודים לאזורי התעשייה הפטרוכימיים וכן מתאם בין מפות התחלואה (דוגמת סרטן ריאה, נון-הודג'קין, לימפומה ואסתמה). עוד נמצא כי מצב בריאותם של תינוקות נמוך מהממוצע.

 

"יש אזורים 'חמים' עם הבדל במשקל ובהיקף של ראשי תינוקות"

"אנחנו מסיימים את השנה הראשונה של המחקר. מי שמאשרים את המתודולוגיה של המחקר הם נציגי משרדי הממשלה ומי שהרכיב אותה הוא משרד הבריאות", אמר בדיון פרופ' פורטנוב, המשמש כראש צוות המחקר באוניברסיטת חיפה. "זה מחקר שאמור להימשך חמש שנים בשיתוף אוניברסיטאות אחרות. יש בו שישה מודלים, שכל אחד מהם מתעסק בתחלואה מסוימת: סרטן, תחלואה בתינוקות, אסטמה, ניטור ביולוגי ומודל תשתית-זיהום אוויר שמספק נתונים למודלים האחרים".

 

יו"ר הוועדה דוד אמסלם שאל את פורטנוב כיצד נתוני המחקר פורסמו לפני שהגיעו לצוות המקצועי שמפקח עליו, וזה השיב: "הצגתי את המחקר בפני כמה פורומים של משרדי הממשלה. ניסיתי לסרב כמה שיכולתי. העברתי את הבקשה למי שמקבל החלטה והצגתי את הממצאים אחרי שנתנו לנו אור ירוק".

 

הדיון, הבוקר. עורך המחקר: "מצאנו קשר מסוים בין הממצאים למצב הסביבתי באזור" ()
הדיון, הבוקר. עורך המחקר: "מצאנו קשר מסוים בין הממצאים למצב הסביבתי באזור"

 

"קיבלנו את נתוני הסרטן העדכניים לשנת 2012 ומצאנו שבהשוואה לערים אחרות, כמו תל אביב וחדרה, בחיפה אין כל כך עודף של תחלואה בסרטן", הוסיף פורטנוב. "יש עודף קל של תחלואה בסרטן ריאה ועודף יותר משמעותי של תחלואה בסרטן לימפומה, אבל דומה לזה שיש במטרופולינים אחרים. לעומת זאת, כשעשינו ניתוח מרחבי מצאנו שבאזור מפרץ חיפה יש מספר מוקדים שבהם יש עודף קבוע של תחלואה בסרטן".

 

בהתייחסות לממצא על ילודת תינוקות עם ראשים קטנים מהממוצע, אמר פורטנוב: "אני לא יכול להגיד שכל התינוקות בחיפה נולדים עם ראש קטן. גם אין לנו את הנתונים של המטרופולינים האחרים, לכן אנחנו לא יכולים להשוות. אנחנו יכולים להשוות בתוך האזור שבדקנו, ושם ראינו אזורים 'חמים' שבהם יש הבדל גם במשקל וגם בהיקף הראש. מצאנו לכך קשר מסוים עם המצב הסביבתי באזור". בנוגע לתחלואת אסטמה בקרב ילדים, אמר: "לא ראינו הבדל מובהק בין חיפה לאזורים אחרים בארץ, אבל כשהסתכלנו בתוך האזור גם כאן ראינו אזורים 'חמים' שבהם יש עודף וצפיפות של אסטמה".

 

בהמשך הדיון הועלתה השאלה מדוע המחקר לא נערך על ידי משרד הבריאות. "הדרישה שלנו לבצע מחקר אפידמיולוגי נולדה עוד לפני 2014", השיב פרופ' גרוטו. לאחר מכן, כשנשאל מי הרכיב את הוועדה המקצועית שמפקחת על המחקר, ענה גרוטו: "אני, והיו נציגים גם של מי שמימן את המחקר - איגוד הערים חיפה". בשלב זה נשמעו קריאות מהקהל: "נתנו לחתול לשמור על השמנת".

 

אזור המפעלים. לפי המחקר התחלואה בסרטן ריאות ולימפומה באזור גבוהה מהממוצע (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
אזור המפעלים. לפי המחקר התחלואה בסרטן ריאות ולימפומה באזור גבוהה מהממוצע(צילום: גיל נחושתן)

 

ליצמן: "צריך לבדוק מי הדליף את המחקר. לא נהסס לסגור את מה שצריך"

בשלב זה רשות הדיבור עברה לשר הבריאות יעקב ליצמן, שאמר: "אני בעד המחקר ואני חושב שזו זכות וחובה - על כך אין עוררין. עם זאת, מחקר צריך לעבור קודם כול ביקורת של הגורמים המוסמכים: משרד הגנת הסביבה, ומשרד הבריאות. במקרה הזה המחקר הודלף. צריך לבדוק מי הדליף אותו, ומה הייתה המטרה של ההדלפה". ליצמן נקטע ע"י ח"כ יעל כהן פארן שקראה לעברו: "בזה אתה מתעסק?". הוא השיב לה: "צריך להתעסק בעובדות. אני והשר להגנת הסביבה ביקרנו שלוש פעמים בחיפה, במקומות הכי מסוכנים, בלי רעש ובלי פרסום".

 

ליצמן אמר כי משרד הבריאות לקח את האחריות על המחקר והצהיר: "אני מתחייב - לא אסתיר שום מידע, לא אהסס לעשות שום דבר עד כדי לסגור את מה שצריך לסגור. לא יהיה מצב שבו תהיה סכנה לאזרחים".

 

השר להגנת הסביבה אבי גבאי אמר בדיון כי "כל מי שמסתובב בחיפה מבין שיש פה זיהום אוויר. לא צריך להיות פרופסור כדי להבין שזה גורם לעודף תחלואה. זו הייתה הנחת העבודה שלנו מהיום הראשון בממשלה ואנחנו לא מסתירים אותה". הוא הוסיף כי "הממשלה הכינה תכנית לטיפול במפרץ חיפה. אנחנו עובדים ביחד עם כל השרים ועם ראש העיר". בנוגע לממצאים על היקפי הראשים של תינוקות באזור, אמר: "אותי זה זעזע. מה, אנחנו נגדל אנשים פגומים? מבחינתי, אם זה נכון, צריך לסגור את כל התעשייה".   

 

שרת הבריאות לשעבר, יעל גרמן, קראה לשר גבאי לסגור מפעלים. היא נקטעה על ידי היו"ר אמסלם שביקש ממנה לסיים את דבריה בשל קוצר זמן. היא סירבה - והוצאה מהאולם. "מה שאני רוצה זה שיסגרו מפעלים!", קראה גרמן בזמן שסדרנים הוציאו אותו מחדר הוועדה. ח"כ מיקי רוזנטל הוסיף: "האורות האדומים נדלקו כל פעם, ובתמיד היה מישהו שאמר שמדובר בשטויות, ושזה רע למחירי הנדל"ן. בסופו של דבר התברר שההצדקה המדעית מגיעה שנים אחרי תחושות התושבים, שחיים שם ונושמים את הזבל הזה. הדבר המשמעותי ביותר הוא להפריד את התעשייה מהתושבים".

 

סגן שר הפנים ירון מזוז, תושב האזור, פנה כשהוא נסער אל ראשי איגוד הערים והטיח בהם: "למה אתם לא שמים את המפתחות? מה עשיתם בתקופה הזו? תראו מה קורה, אנשים מפחדים בקריות ובכל האזור הזה. מ-2003 לא עשיתם שום דבר! בכל יום אני הולך להלוויה של בנאדם שנפטר ממחלת הסרטן -

צריך לפרק את האיגוד הזה". 

 

ראש עיריית חיפה יונה יהב הטיל ספק בממצאי המחקר ואמר בראיון ל-ynet כי הוא "צריך להתפרש על פני חמש שנים". יהב טען כי המחקר מתבסס על בדיקה שנמשכה חצי שנה ולכן הממצאים עדיין אינם סופיים. "המחקר הוזמן על ידי אגד ערים להגנת הסביבה שחברות בו 12 רשויות מקומיות, שליש ממדינת ישראל, שני מיליון תושבים שחשופים לעניין הזה. אנחנו דורשים לדעת ואנחנו דורשים לנקוט אמצעים הכי חריפים כדי שכאן יהיה אוויר נקי", אמר.

 

בסוף השבוע הפגינו מאות מתושבי האזור בשכונת קריית חיים שבחיפה, במחאה על זיהום האוויר במפרץ. בהפגנה הונפו שלטים דוגמת "בז"ן, סרטן, יונה יהב ראש קטן", "המפרץ זה מחלה, איפה ראש הממשלה" ו"הצילו, הורגים אותנו".

 

על רקע סערת המחקר על השפעות זיהום האוויר בחיפה, חשף משרד הבריאות לבקשת ynet את נתוני היקף הראש של ילודים בכל רחבי הארץ על פי נפות. מהנתונים עולה שהיקף הגולגולות של ילדים בחיפה אינו חריג בהשוואה לאזורים אחרים ולממוצע הארצי. אותם ממצאים, עם זאת, לא שללו לחלוטין את עבודת המחקר של פרופ' בוריס פורטנוב ואנשיו מאוניברסיטת חיפה, משום שמשרד הבריאות בדק את כל מחוז חיפה, ולא אזורים מסוימים בו.


פורסם לראשונה 08/02/2016 08:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה
מומלצים