שתף קטע נבחר

ועדת הכספים: לבחון מחדש את חישוב הפנסיה

הוועדה דרשה מהפיקוח על שוק ההון באוצר, לבחון את מנגנון חישוב הקצבה לפורשים לפנסיה. "קיימת כיום אפליה בין נשים לגברים ובין חוסכים ממגזרים שונים"

ועדת הכספים דרשה היום (ג') מאגף שוק ההון באוצר לבחון "סל פרמטרים" חדש ומעודכן לחישוב הקצבה הפנסיונית העתידית לפורשים לגמלאות.

 

הדרישה באה ברקע עליית תוחלת החיים והצורך לתקן עיוותים בחישוב הפנסיה כיום אשר גורמים לאפליה בין גברים לנשים, בין חוסכים ממגזרים שונים, ובין תושבי המרכז לפריפריה. קצבת הפנסיה של נשים ושל המגזרים החלשים נמוכה בעשרות אחוזים מזו של הגברים והמגזרים החזקים.

 

הדרישה עלתה בסיכום של דיון מיוחד בעיוותי החישוב הפנסיוני שיש להם השלכות משמעותיות על גובה הפנסיה ושנות הזכאות. בנוסף נדונו פניות של מעסיקים המתקשים להתאים את עצמם לתיקון חוק הפנסיה שאושר בחוק ההסדרים האחרון. התיקון מחייב אותם לכבד את החלטות העובדים בבחירת מסלול החיסכון הפנסיוני וגם לשמר את גובה ההפרשות שנגזרות מההחלטות.

 

היו"ר ח"כ משה גפני (יהדות התורה) קרא למפקחת על שוק ההון דורית סלינגר לבחון דרכים חדשות שיתנו מענה לשתי הסוגיות, לפני שהוועדה תיזום חקיקה שתבטיח את עתידם הפנסיוני של העובדים. "עלינו להיות רגישים ומוכנים לתת מענה להתפתחויות בשוק פנסיה, כי בתחום זה אנחנו מגששים באפלה ולא יודעים מה יקרה בעוד עשרות שנים לא רבות", אמר גפני.

 

ח"כ גלאון, שיזמה את הדיון בוועדה, ציינה את הפערים העצומים בקצבאות כך שהפנסיה הממוצעת של אישה היא רק 54% מזו של הגבר (3,790 שקל לעומת 6,820 שקל בחודש). "ההבחנה הזאת חייבת להשתנות. למשל, באוצר לוקחים בחשבון רק הבדלים מגדריים בחישוב תוחלת החיים, זה לא יתכן. בחישוב נדרשת מהפכה דרמטית. צריך להתחשב לא במאפיין אחד אלא בסל של מאפיינים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סלינגר הגיבה, "נשים חיות יותר מגברים וזהו פרמטר מוחלט שלא ניתן לשנות אותו. יש אין סוף של פרמטרים אחרים שלא ניתן להכניס את כולם לנוסחה, כמו השוני במקום המגורים". גלאון: "אבל זה משחק לטובת החזקים על חשבון החלשים. אם חוסך תושב לוד חי 6 שנים פחות מתושב הרצליה, חברת הביטוח תעביר לטובת האחרון את הכסף שחסכה מהפער של 6 שנים".

 

ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני): "בעולם אידיאלי היינו תופרים לכל אדם את התוואי המתאים לו. עד לאחרונה היינו מאוד רחוקים מעולם זה בגלל בעיות טכנולוגיות וזמינות הנתונים. אבל העולם התקדם, כך שאנחנו צריכים להתקדם בזהירות באפיק הזה ולהגיב לשינויים במציאות. לכן הבקשה של ח"כ גלאון לגוון את הפרמטרים היא בדיוק בזמן הנכון".

 

גם היו"ר גפני הגיב על דברי סלינגר באומרו, "אפשר להגחיך ולקחת לאבסורד כל דבר אבל האוצר חייב לתת את דעתו שהעולם משתנה ורוב השינויים לא תלויים בנו ולכן גם החישובים לפנסיה צריכים להשתנות. אנחנו שמחים שאדם חי יותר שנים מהעליה בתוחלת החיים אבל צריך להיערך לכך. האוצר צריך לעשות עבודת מטה ולחזור עם תשובות רציניות לוועדת הכספים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים