שתף קטע נבחר

שי-לי ליפא מלמדת ילדים לאכול סופר-פוד

בטוחים שהילדים שלכם לא יגעו בחיים בברוקולי ועדשים? מפחדים להכניס לתפריט שלהם שיבולת שועל כי חבל על הנסיונות? שי-לי ליפא חושבת שהכול עניין של החלטה, ובספר ילדים חדש היא מוכיחה שסופר-פוד הוא לא מילה גסה, גם כשמדובר בדור הצעיר

"אני תמיד מתלוצצת שהייתי צריכה להתחתן עם ירקן, היות ואני מבלה אצלו כל יום. הילדים שלי, בני 9 ו-13, לא אוכלים הכול, ובטח שלא אוכלים רק בריא, אבל התזונה העיקרית שלהם מושתתת על אוכל מגוון וטוב. הם אוכלים חטיפים וג'אנק פוד אבל רק לעיתים רחוקות, ובדרך כלל זה קורה מחוץ לבית, למרות שלפעמים אני מחזיקה חטיף מלוח במזווה", מספרת שי-לי ליפא, מגישת תוכניות בישול ומתכונאית (מפתחת מתכונים) שהוציאה בימים אלו את ספר הילדים הראשון שלה - 'אלישבע וסיירת הסופר פוד'.

 

- מה פתאום ספר ילדים?
"החלום לכתוב ספר ילדים תמיד היה שם. יש לנו בבית ספריה ענקית של ספרי ילדים ולפעמים אני מרגישה שאני אוהבת את הספריה יותר מאשר ילדיי אוהבים אותה. אני קוראת ומדפדפת בספרים המון, וגם בחנויות הספרים אני ניגשת קודם לשולחן הספרים של הילדים לראות מה חדש.

לפעמים יש חטיף מלוח בבית (צילום: שני צדיקריו) (צילום: שני צדיקריו)
לפעמים יש חטיף מלוח בבית(צילום: שני צדיקריו)
 

"הרעיון לכתוב את הספר הספציפי הזה עלה לי אחרי שרעיון לספר אחר נגנז. לפני שנתיים הבנתי כמה נושא הסופר-פוד רלוונטי, וחשבתי לכתוב ספר בישול על סופר-פוד. כבר התחלתי לעבוד עליו, אלא שאז גיליתי שג'יימי אוליבר מוציא ספר כזה. ויתרתי על העניין כי לא רציתי שיחשבו שזאת העתקה. אחרי זה התחלתי לגלגל את רעיון ספר הילדים, חקרתי וגיליתי שאין ספרים כאלו בכלל. ספרים על אוכל בריא לילדים הם רק ספרי בישול ומתכונים. אין ספרי קריאה בנושא, לא בארץ ולא בעולם".

 

- ילד בן חמש לא באמת מתעניין בזרעי צ'יה 

"רציתי להנגיש לילדים קטנים מגילאי ארבע ומעלה את נושא האוכל הבריא. בחרתי בכוונה במושג סופר-פוד כי המילה 'סופר' מאוד מדברת לילדים בגלל כל הסופר הירוז (גיבורי העל). רציתי שהם יבינו את החשיבות של אוכל איכותי, אבל יחד עם זאת לתת להם חוויה טובה ומשמחת, ולא לעייף אותם ולסבך להם את הנושא.

 

"זאת הסיבה שבחרתי לכתוב רק על מספר מסוים של מזונות על, כאלה שיש בכל מכולת ליד הבית. ולפרט על מאכלים אהובים שאפשר להכין מהם. לא ציינתי בספר מה אסור לאכול, אלא רק מה כדאי, כדי לא לנזוף באף ילד ולא לתסכל".

 

- מה את עונה לאנשים שאומרים לך שהילדים שלהם לא מוכנים לגעת בסופר-פוד, מקסימום מלפפון ועגבניה?

"שינסו ולא ירימו ידיים. ילדים משנים את הדעה והטעם שלהם כל הזמן. אז להמשיך להציע לטעום ולנסות, ולקוות לטוב. זה משתפר עם השנים, באחריות ומניסיון. רק לא לריב איתם ולא לגרום להם לשנוא את האוכל".

 

"לא לגרום לילדים לשנוא אוכל" (צילום: דניאל לילה)
"לא לגרום לילדים לשנוא אוכל"(צילום: דניאל לילה)

- כמה זמן וסבלנות צריך כדי לעשות שינוי תזונתי בבית עם ילדים ומה זה דורש מאיתנו?

"לתת דוגמה לילדים - לאכול לידם אוכל בריא ולהדגיש את החשיבות שלו. אם תאכל ליד הילדים שלך ג'אנק פוד איזה מסר אתה מעביר להם? וגם להוציא אוכל מתועש מהבית. להתחיל לבשל איתם ולשתף אותם בתהליך הקניות, סידור חומרי הגלם בבית והבישול עצמו. זה לוקח זמן וצריך לעשות את זה בהדרגה, על פני כמה חודשים ואפילו שנה. לא באופן דרסטי וקיצוני".

 

- מה הורים לא מבינים בנוגע לתזונת הילדים שלהם?

"שילדים מחקים את ההורים שלהם. כשיש בבית אהבה לאכול טוב ובריא זה מחלחל בסוף גם לילדים".

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו

 

- אם הורה מחליט לשפר את התזונה בבית, ממה היית ממליצה לו להתחיל?

"קודם כל ללכת עם הילדים לקניות. פשוט לקחת אותם לירקן שיראו את כל השפע שיש לנו. לתת להם לבחור את הסחורה, לגעת בה, להבין איך נראה תפוח טוב, בננה בשלה וברוקולי רענן. בנוסף, בכל שבוע לנסות לתת להם לטעום משהו חדש. לא לכפות ולא לריב איתם, רק להציע להם. דבר נוסף - לבשל איתם יחד: להכין איתם סלט פירות או סלט ירקות, דייסת שיבולת שועל, נודלס עם ירקות, פשטידה ועוד. לחפש מה הם אוהבים".

 

- תני דוגמה ליום אצלכם בבית – מה הילדים אוכלים?

"בבוקר הם שותים תה ירוק ואוכלים קצת פירות. בבית הספר הם אוכלים כריך, כל פעם עם משהו אחר: גבינה, אבוקדו, חומוס, טחינה. ותמיד יש ירק ליד הכריך: מלפפון, עגבניות שרי, פלפל קטן, קולורבי. בצהריים זה יכול להיות שניצל (ביתי כמובן) ופירה. נודלס עם ירקות ועוף. קציצות דגים עם אורז. קערת פסטה טובה, ועוד. בערב חביתה, סלט, גבינות, אבוקדו, זיתים ולחם".

 

מתכון לעוגיות שיבולת שועל שוקולדיות של שי-לי

חומרים ל-20 עוגיות:

100 גרם שמן קוקוס או חמאה רכה

1 ביצה גדולה

1 כפית תמצית וניל אמיתית

1 כוס דחוסה (200 גרם) סוכר חום כהה

3/4 כוס (105 גרם) קמח מלאה

3/4 כוס (75 גרם) שיבולת שועל

2 כפות אבקת קקאו משובחת

 

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפיה.

מערבלים את כל החומרים בקערת מיקסר עם וו גיטרה עד לקבלת בצק אחיד ומעט דביק.

יוצרים עיגולים בקוטר 3 סנטימטרים, מניחים בתבנית במרחק זה מזה ומשטחים.

אופים כ-15 דקות עד שהעוגיות מעט יציבות למגע (העוגיות מתקשות אחרי הצינון). אי אפשר להבחין בהזהבה. 

מצננים היטב ושומרים בכלי אטום מחוץ למקרר עד שבוע.

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שני צדיקריו
שי-לי ליפא: "ילדים משנים את הדעה והטעם שלהם כל הזמן"
צילום: שני צדיקריו
אלישבע וסיירת הסופר פוד
מומלצים