שתף קטע נבחר

נסגר תיק סמל המחאה האתיופית: השוטרים שיקרו, אך לא יועמדו לדין

יוסף סלמסה ז"ל נפטר ביולי 2014, כמה חודשים לאחר שנעצר על ידי שוטרים שהשתמשו בטייזר ולטענת משפחתו התעללו בו. מח"ש סגרה את התלונה הראשונה, אך בחקירה נוספת נמצא כי השוטרים לא הזהירו אותו לפני השימוש בטייזר, בניגוד למה שנכתב בדוחות

כשנה לאחר שמח"ש החליטה לפתוח מחדש את תיק התלונה לגבי יוסף סלמסה ז"ל, הודיעה מח"ש כי התיק נגד השוטרים ייסגר מאחר שלא נמצאו ראיות לביצוע עבירות פליליות. עם זאת הוחלט להעביר את הממצאים לטיפול משמעתי במשטרה, לאחר שהתגלו ראיות להתנהגות שעל פי מח"ש ראויה לטיפול משמעתי. ממח"ש נמסר כי ההחלטה התקבלה על דעת פרקליט המדינה. ביולי 2014 נמצאה גופתו של סלמסה ז"ל במחצבה באזור בנימינה, סמוך למקום מגוריו, והמשטרה קבעה כי סיבת המוות היא התאבדות.

התיק נסגר. השאלות נותרו פתוחות. יוסף סלמסה ז"ל (מתוך פייסבוק) (מתוך פייסבוק)
התיק נסגר. השאלות נותרו פתוחות. יוסף סלמסה ז"ל(מתוך פייסבוק)
 

התלונה הראשונה במח"ש התקבלה ב-3 באפריל 2014 על ידי אחותו ואמו של יוסף סלמסה, שהיה אז צעיר בתחילת שנות ה-20 לחייו. השתיים טענו כי התעללו בסלמסה במהלך החקירה. לתלונה צורף התחקיר שנערך בתוכנית "המערכת" בערוץ 2 שהוביל בין היתר לפתיחה המחודשת של החקירה. בתחקיר נטען ששוטרים "שרפו אותו באמצעות לייזר חשמלי" וגרמו לכוויות בבטנו ובידו, על לא עוול בכפו.

 

בהמשך, כך על פי הכתבה שצורפה לתלונה, הגיע אביו של סלמסה לתחנת המשטרה שבה היה עצור וראה את בנו אזוק בידיו וברגליו, שכוב על הרצפה ואף שוטר,לטענתו, לא נמצא בסביבתו. לאחר מכן הזמינה המשטרה ניידת מד"א וזו לקחה את סלמסה לבית החולים מבלי שאף שוטר התלווה אליו. בתלונה מסרו בני המשפחה כי סלמסה נפגע נפשית מהמקרה, מטופל על ידי שירותי הרווחה וזקוק להשגחה. לתלונה צורף גם תיעוד רפואי מבית החולים שממנו עולה שהמנוח היה בגילופין, חושמל בדופן בטנו ונחבל בידו. אביו אמר בבית החולים כי בנו הותקף על ידי המשטרה.

משפחת סלמסה.טענו שיוסף נפגע נפשית מהמעצר ()
משפחת סלמסה.טענו שיוסף נפגע נפשית מהמעצר

 (צילום: מהאלבום הפרטי) (צילום: מהאלבום הפרטי)
(צילום: מהאלבום הפרטי)

הפגנות של יוצאי אתיופיה בעקבות מותו של סלמסה ()
הפגנות של יוצאי אתיופיה בעקבות מותו של סלמסה
 

שלושה ימים לאחר הפנייה פתחה מח"ש בבדיקת המקרה. "בהתאם לכך, נשלח מכתב המזמין את יוסף סלמסה ז"ל להגיע למשרדי מח"ש למסור תלונה מפורטת על אודות האירוע. בנוסף, נעשו ניסיונות ליצור קשר טלפוני עם סלמסה - ללא הצלחה. חוקר מח"ש אף שוחח עם אמו של יוסף סלמסה והסביר לה שאם הוא מעוניין להגיש תלונה, עליו ליצור קשר עם החוקר, אך שוב, ללא הצלחה. נוכח העדר שיתוף הפעולה מצד המתלונן ואי-קבלת גרסה מסודרת מצדו, ולאור גרסאות סותרות שנרשמו מפי השוטרים, לא נפתחה חקירה פלילית בעניין", נכתב בהודעת מח"ש. ביולי 2014 נמצאה גופתו של סלמסה ז"ל, לאחר שנעדר במשך כמה ימים.

 

בנובמבר 2014, בעקבות פנייה נוספת של המשפחה, הוחלט לפתוח את התיק מחדש. במסגרת פתיחת התיק נחקרו שוטרים באזהרה, ונגבו עדויות מהוריו של המנוח וכן מעדי ראייה לאירוע, אולם כאמור הוחלט שלא להמשיך בהליכים פליליים נגד השוטרים. עם זאת, בחקירה עלו כמה ליקויים קשים בהתנהלות השוטרים. הראשון, מחומר הראיות עולה כי השוטרים רשמו דו"חות לפיהם הם הזהירו את סלמסה בטרם השתמשו נגדו בטייזר, דו"חות שלכאורה התברר כי אינם משקפים דברי אמת.

 

לגבי החלטת השוטרים להשאיר את המנוח מחוץ לתחנת המשטרה - מדובר בפרק זמן שארך כ-35 דקות עד הגעת האמבולנס, ולא כמה שעות כפי הנטען - נמצא שהיא טעונה בחינה ברמה הפיקודית, ובמידת הצורך גם הפקת לקחים. במח"ש ציינו לגבי התנהלות השוטר שהגיע לחפש את סלמסה בבית משפחתו: "עצם ההגעה לבית המשפחה הייתה כדין, לאור היותו של סלמסה דרוש לחקירה. ברם, בהקלטה נשמע השוטר אומר לבני המשפחה 'אני לא ישן לא ביום ולא בלילה, אם אני לא ישן גם אתם לא תישנו. ככה אני עובד. כל שעה אני אדפוק פה בדלת'. אמירה זו, הגם שנמצא כי לא חצתה את רף האיום הפלילי, נמצאה מצדיקה בחינה משמעתית או פיקודית".

 

במח"ש הסבירו כי "גם אם נפל פגם בהתנהלות השוטרים בכל הנושאים האמורים, הרי שסוגיות אלו אינן מגלות חשד לעבירה פלילית וראוי לבחון אותן במישור המשמעתי או הפיקודי, על ידי הגורם המוסמך במשטרה".

 

במח"ש החליטו, על דעת פרקליט המדינה, לסגור את התיק הפלילי בכל הנוגע לשימוש שעשו השוטרים בטייזר, וזאת מחוסר ראיות מספיקות. בנימוקים לסגירת התיק נכתב בהודעת מח"ש: "לשם העמדת אדם לדין פלילי והרשעתו בהליך כזה, נדרשת רמת ודאות גבוהה כי אותו אדם אכן ביצע את העבירה המיוחסת לו. במקרה דנן המנוח לא מסר כל גרסה

 וממילא חומר הראיות חסר את סיפורו שלו. מחומר הראיות שנאסף עולה כי השוטרים הגיעו למקום בעקבות דיווח שהתקבל על אדם שיכור הנושא סכין, משתולל ומנסה לפרוץ למבנה במקום. מבלי להיכנס לשאלת נכונותו האובייקטיבית של הדיווח, אין חולק כי זה המידע שהיה בתודעת השוטרים עת הגיעו לזירה במסגרת מילוי תפקידם, לצורך פעילות מבצעית, שעניינה שמירת הסדר הציבורי.

 

"מחשש להיתקל בסכנה, ניתן להעריך כי השוטרים מיהרו לעשות שימוש בטייזר שהיה בידם. מחומרי החקירה שנאספו בתיק עולה שהמנוח אמנם היה שתוי וכי במהלך האירוע נעשה ירי בודד במכשיר הטייזר, וזאת בניגוד לטענה שנעשה שימוש ב'מחסנית מלאה'. בנסיבות אלו, נמצא שאין די ראיות המבססות חשד לביצוע עבירה פלילית מצד השוטרים בכל הנוגע לעשיית השימוש במכשיר הטייזר נגד המנוח, כאמור, בכפוף לאמור בכל הנוגע לדיווח שמסרו בנושא האזהרה המוקדמת".

 

פתיחת התיק במח"ש לוותה במחאה של יוצאי אתיופיה, שתחת הכותרת "כולנו יוסף סלמסה"' מחו על אלימות המשטרה נגד ישראלים יוצאי אתיופיה. המוחים העלו סימני שאלה גם בהקשר לנסיבות מותו של סלמסה, שנקבע כאמור שהוא התאבד.

 

מהמשטרה נמסר בעקבות החלטת מח"ש ש"כאשר יתקבלו החומרים הם ייבחנו, כמקובל, על-ידי מחלקת משמעת במשטרה ותישקל נקיטת אמצעים מנהליים ו/או אמצעים משמעתיים בהתאם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך פייסבוק
יוסף סלמסה ז"ל
מתוך פייסבוק
מומלצים