שתף קטע נבחר

דיון בחוק שקיות הפלסטיק: "נוסח לא אפקטיבי"

ועדת הפנים החלה היום לאשר מחדש את הצעת החוק הממשלתית לצמצום השימוש בשקיות החד-פעמיות. המתנגדים מתריעים: החוק לא ישיג את מטרתו במתכונת הנוכחית, ויצרני ומשווקי השקיות נערכים לעיכוב האישור עד שישיגו הבטחה לצמצום ההפסדים

ועדת הפנים החלה היום (ב') לאשר מחדש את הצעת החוק הממשלתית לצמצום השימוש בשקיות הגופייה החד-פעמיות בנוסח החדש. החוק החדש שונה מקודמו בעיקר בהוזלת ההיטל שישלמו רשתות השיווק על המשך השימוש בשקיות הקיימות - 10 אגורות במקום 30 אגורות בנוסח המקורי.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה הירוקה

 

החוק כולל איסור למסירה בחינם או מכירה של שקיות ניילון מעל לעובי של 20 מיקרון ברשתות השיווק הגדולות. החוק נועד לתרום להגנת הסביבה בצמצום הזיהום שנגרם כתוצאה מהגדלת האשפה הביתית בכמות של כ-2 מיליון שקיות בשנה שלא ניתנות למחזור ביתי. עוד הושמטה מהחוק החדש הצעת הממשלה הקודמת למתן שי לכל משק בית, הכולל 4 שקיות עמידות לשימוש רב-פעמי אותו הסכימו לתרום רשתות השיווק.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"המטרה היא לא לייצר חוק שאחר כך נצטרך לטפל בו", אמר לוועדה השר להגנת הסביבה אבי גבאי בהצגת החוק המתוקן. הוא הדגיש כי ההחלטה על הוזלת ההיטל התקבלה משיקולים של יוקר המחיה. לדברי השר, "על פי סקר שערכנו, כ-70% מהציבור אמרו כי יקטינו את השימוש בשקיות הקיימות לעומת אם ההיטל יוזל ב-10 אגורות, לעומת כ-60% שהיו מוכנים להקטין את השימוש גם עם היטל של 30 אגורות.

 

"גם היטל של 30 אגורות הוא לא דרמה - אלא רק מס גדול יותר, והממשלה מחפשת דרכים להפחית מסים ולא להעלות", הוסיף השר. עם זאת הוא הבהיר כי גובה ההיטל נקבע זמנית לתקופת ניסיון של כשנה וחצי שבסיומן יתקיים סקר חדש. אם יתברר בו כי אין בפועל שינוי משמעותי בהפחתת השימוש בשקיות המזהמות, הממשלה תידרש לשקול תמריצים מועילים יותר.

 

השר הדגיש כי לא חל שינוי בכוונה הממשלתית להעביר לקרן שמירת הניקיון שליד המשרד להגנת הסביבה את הכנסותיה מההיטל שתגבה מרשתות השיווק המיועד רק למימון פעולות להגנת הסביבה.

 

הוועדה החלה לדון היום מחדש על הצעת החוק, וכבר דחתה את ההצבעה לאחר דיון פרטני על כל אחד מסעיפיה. הדיון התמקד בתגובות חברי הוועדה ונציגי הארגונים הכלכליים והירוקים לנוסח החדש. ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) ציין שציבור גדול לא זורק לאשפה את השקיות אלא לאחר שימוש רב פעמי לאריזות שונות.

 

המתנגדים: פגיעה ביצרני ומשווקי השקיות

איגוד לשכות המסחר התנגד לחוק בשם פורום יצרני ומשווקי השקיות, שטענו כי הם יפגעו באופן אנוש מהירידה הדרסטית הצפויה בצריכת השקיות. הם התריעו כי בניגוד להבטחות השר הקודם עמיר פרץ והשר הנוכחי אבי גבאי, בחוק לא נקבע המנגנון המובטח לפיצוי על הפסדיהם משינוי הרגלי האוכלוסייה.

 

הם תבעו שהחוק יטיל פיקוח על מחיר השקיות והעלאתו תהיה באישור הכנסת. לדבריהם, "המרוויחים הגדולים הם הקמעונאים שעד כה נושאים בעלויות של השקיות (ובעצם גלגלו אותם על הצרכן במחירי המוצרים) ומעתה יהיו פטורים מהעלות הזאת כשהצרכן לא יזכה להוזלה בהתאמה במחירי המוצרים, הם אפילו ירוויחו ויהיה להם אינטרס להרבות מכירה בכמה שיותר שקיות".

 

עמותות אדם טבע ודין וצלול גם הן טעננו שהחוק המוצע לא צפוי להשיג את מטרתו, וכי הוא איננו עולה בקנה אחד עם המגמות בחקיקה העולמית ולוקה בחוסר שקיפות ציבורית. העמותות מציעות לקבוע יעד הפחתה מוגדר של עלות השקית. לטענתה מחיר נמוך מדי לא יעודד את הצרכן לשנות את התנהגותו והציבור יוכל לספוג את ההיטל בלי להרגיש שהוא משלם יותר עבור המצרך.

 

עוד טוענים כי ההצעה לוקה בחוסר שקיפות, שכן בניגוד לחקיקה הסביבתית בתחום הפסולת (חוק האריזות, פסולת אלקטרונית ועוד), הצעת החוק הנדונה איננה כוללת חובת פרסום נתונים ומידע לציבור על יישום החוק. לכן, יש להוסיף סעיף שיחייב את המשרד להגנת הסביבה לדווח לציבור ולכנסת על יישום החקיקה, כפי שנעשה בחוקים סביבתיים אחרים. בנוסף, יש לייעד את כספי ההיטל לקרן לשמירת הניקיון לטובת יישום החוק.

 

בשבועות האחרונים נפגשו השר גבאי ומנכ"ל המשרד, ישראל דנציגר, עם נציגי רשתות השיווק הגדולות ופנו אליהם לקבלת הצעות לדרכים בהם יוחזר הכסף שייגבה עבור השקיות לצרכנים. לאחר בחינה של ההצעות שהתקבלו מרשתות השיווק נראה כי הן לא יעבירו באופן מיטיבי את הכסף בחזרה לציבור ולכן הוחלט להפוך את סכום המכירה של השקיות להיטל שיועבר לקרן הניקיון של המשרד להגנת הסביבה. באמצעות הכספים שיצטברו בקרן יפעיל המשרד פרויקטים סביבתיים למען הציבור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים