שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

מחאה נדירה במצרים: רופאים נגד שוטרים

הרופאים זועמים על תקרית שבה שוטרים תקפו שני רופאים בבית חולים ולא הועמדו לדין. אלפים הפגינו בקהיר וכעת מאיימים בשביתה ובסגירת בתי חולים שבהם מותקפים העובדים. מקורבי א-סיסי: האחים המוסלמים מסיתים אותם

 

 

זה קרה ביום שישי. במפגן נדיר בעידן א-סיסי התאספו אלפי רופאים בלב קהיר, במסגרת אסיפת החירום הכללית של איגוד הרופאים במצרים. הסיבה המרכזית להתכנסות ההמונים הייתה תקרית אלימה בסוף ינואר, שבה תועדו לכאורה שוטרים מצרים מכים שני רופאים בבית חולים בשכונת אל-מטרייה בבירה. שכונה שממנה יצאו לא מעט הפגנות בשנים האחרונות של האחים המוסלמים.

 

ב-28 בינואר הגיעו שלושה שוטרים לבית החולים אחרי שאחד מהם נחתך במצחו. הרופא שבדק את הפצוע טען כי הפציעה קלה מאוד ולא מצריכה אפילו תפירה. השוטרים התווכחו איתו, ולבסוף החלו להכות את הרופא ולתקוף ולקלל רופאים נוספים. לפי חלק מהעדויות השוטרים גם הוציאו נשק ואיימו על צוות בית החולים.

 

לבסוף קראו השוטרים לתגבורת ולקחו שני רופאים שהיו מעורבים בתקרית לתחנת המשטרה בצורה די משפילה: לפי העדויות בדרך לניידת אחד השוטרים דרך על ראשו של אחד מהרופאים.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"כואב לי". רופא מפגין בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
"כואב לי". רופא מפגין בקהיר(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

התקרית המדוברת עוררה סערה בתקשורת המצרית. בעקבות תלונות שהוגשו מטעם יו"ר איגוד הרופאים, רופאים ואחיות בבית החולים המדובר החליט התובע הכללי לחקור אותה לעומק. כמה ימים לאחר מכן זומנו תשעה שוטרים לחקירה. ביום חמישי הם שוחררו. שני הרופאים שעמדו במוקד הפרשה נאלצו למשוך את התלונה נגד השוטרים, אחרי שהאחרונים טענו שדווקא הם הותקפו.

 

שחרורם של השוטרים העמיק את המשבר בין איגוד הרופאים לשלטונות ומשרד הפנים בפרט. "אני רופא, מי הולך לתפור את החתך שלי?", נכתב באחד מהשלטים שהונף על ידי רופאה צעירה בהפגנת ההמונים ביום שישי האחרון. לצדה עמד רופא עם שלט שעליו נראה רובה יורה כביכול או מכוון לגלימת רופא ועליו הכיתוב: "השוטרים בריונים".

 

ד"ר חוסיין אל-חיירי, יו"ר איגוד הרופאים, אמר להמונים באותו הפגנה: "אנחנו חשים מקופחים מאוד והצטבר אצלנו זעם". מונא מינא, בכירה באיגוד הרופאים, טענה בדומה לאל-חיירי כי מדובר ביום היסטורי: "זה הוא יום הכבוד למעשה. כולנו יד אחת במשבר הנוכחי. בפעם הראשונה הרופאים, היועצים והפרופסורים של התחום מתאחדים סביב דבר אחד".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

באסיפה הכללית של האיגוד התקבלו החלטות שנועדו להסלים את צעדיהם של הרופאים הדורשים להעניש את השוטרים המכים בכל מחיר. בין השאר הם דרשו להעמיד לדין את השוטרים ומהפרלמנט הם ביקשו להחמיר את הענישה במקרים של תקיפה נגד מוסדות רפואיים או נגד העובדים במוסדות שכאלה. בשבת מתכננים הרופאים להפגין בבתי החולים, חרף החוק המגביל את ההפגנות במדינה.

 

במקביל, ככל הנראה בתגובה לקמפיינים תקשורתיים נגד הרופאים שמבליטים את עלויות הטיפול הגבוהות ואת טעויות הרופאים, הוחלט כי בתקופה הקרובה הם לא יקבלו תשלום על שירותים שהם מעניקים בבתי החולים הממשלתיים, מה שעלול לגרום לאובדן לא מובטל של כספים מבחינת אוצר המדינה, אם ההחלטה תיושם.

 

בנוסף מתכננים הרופאים שביתה חלקית בדמות שיבוש הפעילות במרפאות החוץ של בתי החולים הממשלתיים והענקת טיפולים רק באגפי החירום. ב-19 במרס, יום לאחר יום הרופא במצרים, הם מתכננים לסגור את כל המרפאות הפרטיות ובמקביל נשמעים איומים על התפטרויות קולקטיביות של הרופאים באסיפה הכללית הבאה של האיגוד ב-25 במרס אם השוטרים לא ייענשו. גם שר הבריאות עומד תחת ביקורת חריפה, משום שלא דאג להגן על ביטחונם. "כל בית חולים שבו

רופאים יותקפו ייסגר", אמרו באיגוד.

 

"תתמוך באיגוד הרופאים", היה אחד מההאשטאגים הפופולאריים בימים האחרונים, בייחוד לאחר מפגן הכוח של הרופאים בקהיר. "האישום: רופא", כתב אחד הגולשים וצירף תמונה של אחד המפגינים כובל את ידיו עם סטטוסקופ.

 

במקביל מנסים גורמים שמזוהים עם המשטר להכניס את האחים המוסלמים למשבר הנוכחי ולטעון שהם מסיתים את הרופאים. "אני חושב שמי שמדבר על התפקיד של האחים המוסלמים בפרשה סובל מבעיות שעלולות להגיע לפיגור שכלי", צוטט וחיד עבד אל-מג'יד, מומחה במרכז "אל-אהראם" למחקרים פוליטיים ואסטרטגיים בעיתון "אל-חיאת", היוצא לאור בלונדון.

 

גם באיגוד הרופאים שוללים את הטענות האלה מכל וכל ודוחים את כל הניסיונות לעשות פוליטיזציה לנושא. יום אחרי הפגנת הכוח בקהיר הגיע הנשיא א-סיסי לנאום ראשון בפרלמנט החדש, ובחר שלא להתייחס למשבר שהסעיר את המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הידיים כבולות בסטטוסקופ
צילום: EPA
מומלצים