שתף קטע נבחר

לשמור על האיבר החולה או לכרות: איך מתבצעת ההחלטה?

חולים רבים בסרטן ראש צוואר ניצבים בפני הדילמה האם במהלך הטיפול לכרות את האיבר הנגוע או לטפל בו בכל האמצעים הקיימים. איך מתבצעת ההחלטה על הטיפול היעיל ביותר?

בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן


סרטן ראש-צוואר מהווה כ- 4% מכלל מחלות הסרטן בישראל, כאשר לרוב מדברים על גידול ממאיר מסוג אפיתל קשקשי - Squamous Cell Carcinoma.

 

הגידול יכול להופיע בכל מקום על ריריות האפיתל - פה, אף, לוע, גרון, מיתרי קול, כאשר הסימפטומים השכיחים ביותר הם: גוש בצוואר, צרידות, כאב בבליעה, כאב המקרין לאוזן, חסימה של האף, דימום מהאף ונגעים על הלשון וריריות הפה והלוע.

 

גורמי הסיכון העיקריים של המחלה הידועים לנו הם עישון ואלכוהול, אך בשנים האחרונות נוספו פקטורים נוספים שזוהו כגורמי סיכון - בסרטן הלוע, למשל, גורם הסיכון מקורו בוירוס הפפילומה האנושי (HPV), וגידול של החלק האחורי של האף זוהה כקשור לוירוס אפשטיין בר (EBV).

 

קיראו עוד במדור סרטן ראש צוואר

 

הסימפטומים שיכולים להעיד על סרטן ראש צוואר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הסימפטומים שיכולים להעיד על סרטן ראש צוואר(צילום: shutterstock)

 

המהפכה בטיפול בחולי סרטן ראש-צוואר

עד תחילת שנות ה-90 חלק גדול מהחולים בסרטן ראש-צוואר עברו טיפול כירורגי, כלומר הסרת הגידולים באמצעות ניתוח.

 

בעקבות מחקר גדול שפורסם בשנת 1991 ב- NEJM (The New England Journal of Medicine), בו נבדקה יעילותו של טיפול משמר של איברי הגרון בחולים עם גידולים בבית הדיבור בהשוואה לניתוח המקובל, נעשתה פריצת דרך משמעותית בכל הנוגע לשיקולים לפני בחירת הטיפול: מנתוני המחקר עלה שטיפולי כימותרפיה וקרינה לאזור הגרון ומיתרי הקול עם שימור של האיבר - ישיגו תוצאה טובה מאוד עם הישרדות טובה בדומה לניתוח.

 

בשני העשורים שחלפו מאז פרסום המחקר, הטיפול בחולי סרטן ראש-צוואר עבר אבולוציה של ממש. עבודה נוספת, שפורסמה אף היא ב- NEJM בשנת 2004, הראתה כי שילוב בו זמני של כימותרפיה וקרינה הביא לתוצאות טובות מאוד ולהחלמה של כ- 90% מחולים עם גידולי הגרון.

 

סיכום עבודה זו הצביע על כך כי טיפול הבחירה בגידולים אלה אינו ניתוחי כי אם 'משמר איברים'. היום טיפול הבחירה בגידולים מסוג Squamous cell carcinoma הוא טיפול 'משמר איברים', כלומר טיפולים בכימותרפיה, קרינה ותרופות ביולוגיות (לעתים שילוב בין סוגי טיפול שונים) לפני שפונים לטיפול כירורגי.

 

היתרון בטיפול 'משמר איברים' הוא ברור, שכן טיפול כירורגי של כריתת איבר (חלקית או מלאה) עלולה להותיר את המטופל עם נכות, פגיעה באיכות חייו ועם צורך ארוך ומורכב של שיקום.

 

למרבה הצער, לא בכל גידולי ראש-צוואר ניתן לטפל תוך שמירת האיבר, אך כיום אפשרות השיקום, הטכנולוגיות המתקדמות והתותבים שעומדים לרשות המטופלים מסייעים במסע להחלמה וחזרה לתפקוד דומה ככל הניתן לזה שקדם לניתוח.

  

כיצד בוחרים את הטיפול?

כל חולה עם סרטן ראש-צוואר נדון בפורום של צוות רב-תחומי הכולל, בין השאר: רופא אף-אוזן-גרון - מנתח ראש וצוואר, פתולוג, אונקולוג, פלסטיקאי וכירורג. השיקולים בבחירת הטיפול שיעמדו בפני הצוות הם בראש ובראשונה ההיסטולוגיה של הגידול, כלומר מה מאפייניו הספציפיים, גודל הגידול, מיקומו, מידת הפגיעה שלו באיבר והיכולת לעבור שיקום אופטימאלי, וכן מצבו הכללי הגופני של החולה.

 

קבוצת החולים ש"נהנית" מטיפול 'משמר איברים' היא בעיקר זו שעל-פי ההיסטולוגיה הגידול שלהם הוא מסוג Squamous Cell carcinoma ובמיוחד גידולים הקשורים לוירוסים מסוג HPV או EBV.

 

גידולים כגון אלה, שיופיעו בבסיס הלשון, בשקדים, בלוע או בחלק האחורי של האף, רגישים במיוחד לקרינה ולכימותרפיה. גידולי הלוע הקשורים לווירוס הפפילומה מגיבים לקרינה גם ברמות פחות גבוהות, כך שהנטייה היום היא להקטין את כמות הקרינה ולצמצם את כמות הטיפולים בהתאם לגודל הגידול, והתוצאות נותרות טובות מאוד.

 

גם בגידולי הגרון טיפול הבחירה הוא של 'משמר איברים', כלומר מתן כימותרפיה והקרנות או קרינה וטיפול ביולוגי לפני כל דבר אחר. במקרים בהם התגלה גידול גדול בגרון אין לעתים מנוס מניתוח כיוון שבטיפול משולב של כימותרפיה והקרנות אחוזי הכישלון הם גבוהים.

 

במקרים אלה יש להסיר בניתוח את הגרון כולל בית הקול. הנכות שתיגרם לחולה כזה היא גדולה – קנה הנשימה יחובר לבית החזה והוא יוכל לנשום רק דרך פתח בסיס הצוואר, הוא לא יוכל לדבר אלא אם כן ייעזר בתותבי דיבור.

 

למרות פריצת הדרך הטיפולית של העשורים האחרונים, לשון הוא איבר שפחות מצליח להיכנס לפרוטוקול של טיפול 'משמר איברים'. ברוב המקרים הטיפול הוא ניתוחי, לרוב כריתה חלקית של הלשון ושחזור באמצעות מתלה חופשי. למרות שמדובר בניתוח מורכב, אנחנו מגיעים לתוצאות טובות, ואולם מדובר בהליך לא פשוט שבסיומו עוד מצפה למטופל דרך ארוכה של שיקום.

 

ריפוי של 80%-90% בגידולים בגרון

כיום, בזכות החידושים בטיפול בסרטן ראש-צוואר אנחנו מדברים על ריפוי של 80%-90% בכל סוגי הגידולים של הגרון, ובגידולים שמקורם ב HPV מדובר על הצלחה של למעלה מ- 90%.

 

למרות ההצלחה, חשוב לציין שלפחות בכל הנוגע לסרטן ראש-צוואר ניתן באמצעות בחירה באורח חיים בריא להקטין משמעותית את הסיכון לתחלואה, וזאת על-ידי הימנעות מעישון ומשתייה מרובה של אלכוהול. כמו כן, בעקבות כניסתם לשוק של חיסונים כנגד וירוס הפפילומה, אנחנו מקווים לירידה בתחלואה של גידולי הלוע בדור הבא.

 

בכל מקרה בו עולה חשש לסימנים מוקדמים של המחלה, יש לפנות בהקדם לרופא אף-אוזן-גרון - מנתח ראש וצוואר. אמנם אצל רוב החולים ביקור כזה יסתיים בלא כלום, אך במיעוט החולים עלול לעלות חשד לגידול סרטני והם יופנו להמשך בירור ובדיקות.

 

הכותבת היא מנהלת מח' אף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר, מרכז רפואי כרמל ומרכז רפואי לין, חיפה. יו״ר איגוד רופאי אף אוזן וגרון, מנתחי ראש וצוואר בישראל. יועצת האגודה למלחמה בסרטן




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לכרות את האיבר או לשמר אותו?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים