שתף קטע נבחר

מוסלמית טטארית לוקחת את גירוש קרים לאירוויזיון

שנתיים אחרי כיבוש חצי האי קרים על-ידי רוסיה, החליטה אוקראינה לשלוח לאירוויזיון את ג'מאלה, בת המיעוט הטטארי שתשיר על גירוש בני עמה על-ידי סטלין - ותעצבן את מוסקבה בתחרות רוויית הפוליטיקה. והיא? פוחדת על המשפחה

מוסלמית בת המיעוט הטטארי, תושבת חצי האי קרים, מעוררת היום (ב') עניין ברחבי העולם, אחרי שאמש נבחרה לייצג את אוקראינה באירוויזיון, שם תשיר שיר המספר על גירוש מאות אלפים מבני עמה מחצי האי קרים על-ידי הדיקטטור הסובייטי יוזף סטלין לפני יותר מ-70 שנה. הבחירה בה באה שנתיים אחרי שרוסיה פלשה לחצי האי קרים בעקבות ההפיכה באוקראינה – וסיפחה אותו לעצמה.

 

הזמרת ג'מאלה, בת 32, ניצחה בקדם-אירוויזיון האוקראיני אמש. אחרי שסיימה את השיר שלה, ששמו "1944" (השנה שבה גורשו המוני טטארים מחצי האי קרים) חנקו הדמעות את גרונן של ג'מאלה ואחת השופטות, כשדיברו על סיפוח חצי האי קרים על-ידי רוסיה ב-2014.

 

 

גם רוסיה משתתפת באירוויזיון, ואם ג'מאלה תצלח את חצי הגמר ותעלה לגמר האירוויזיון בשטוקהולם במאי, הדבר עשוי להוסיף עוד קצת מתיחות פוליטית לתחרות המוזיקלית שידועה בעיקר כמסיבת קיטש וכזירה משעשעת לחיסול חשבונות פוליטיים בין מדינות.

 

בחירתה של ג'מאלה באה בסיומו של סוף שבוע רגיש גם כך באוקראינה, שציינה שנתיים להפגנות הענק בכיכר מיידאן בקייב שבהן נהרגו יותר מ-100 מפגינים, במהלך ימי המהפכה נגד הנשיא הפרו-רוסי. נושא השיר שבחרה ג'מאלה אינו אופייני לאירוויזיון, אבל היא מאמינה לדבריה שאם תספר את הסיפור של משפחתה – הדבר יסייע למנוע מטעויות העבר לחזור על עצמן: "המסר העיקרי הוא לזכור ולהכיר את הסיפור הזה. כשאנחנו יודעים – אנחנו נמנעים".

 

ג'מאלה בתחרות אמש. "אנשים צריכים לדעת" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'מאלה בתחרות אמש. "אנשים צריכים לדעת"(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

במהלך מלחמת העולם השנייה הואשמו טטארים רבים בשיתוף פעולה עם הנאצים וגורשו על-ידי הצבא האדום מבתיהם. הם נשלחו למרכז אסיה במשאיות ללא אוכל, מזון ואוויר צח. בתה של הסבתא רבתא של ג'מאלה מתה באחת המשאיות הללו ולדבריה "נזרקה מהמשאית כמו זבל". בשנה שעברה אישר הפרלמנט האוקראיני החלטה שלפיה גירוש הטטארים היה שקול לרצח עם.

 

שבעה עשורים לאחר מכן חזר העולם לעסוק במצוקת הטטארים, אחרי שרוסיה השיבה לעצמה את השליטה בחצי האי קרים והתייצבה לצדם של המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה, הנלחמים נגד כוחות הממשלה הפרו-מערבית בקייב. רוב הטטארים, שהם מוסלמים ילידיים בקרים ומספרם עומד על כ-300 אלף מתוך כשני מיליון בני אדם שחיים באזור, מתנגדים להשתלטות הרוסית על חצי האי קרים והם חוששים שיזכו ליחס של אזרחים סוג ב' מצד הרוב הרוסי.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כשהרוסים הגיעו לחצי האי קרים לפני שנתיים נותרה רוב משפחתה של ג'מאלה מאחור. המשפחה לא רצתה לעזוב את המקום

שאליו הורשתה לחזור רק בשלהי שנות ה-80. בכפר שבו קבורה סבתה של ג'מאלה ושבו סבה בן ה-87 עדיין חי, סבלו לדבריה קרובי משפחתה מהתעללויות, והיא עצמה נחשבת ל"בובה של האמריקנים" ולפשיסטית בשל התייצבותה נגד רוסיה.

 

ג'מאלה לא ראתה את משפחתה מאז קיץ 2014. "מפחיד אפילו לחשוב שמשהו עלול לקרות להם משום שאני מרגישה חופשייה כל כך כאן", היא אומרת. "אני מבינה שכל מילה שאגיד עלולה לפגוע בהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ג'מאלה מבצעת את השיר. "כל מילה שלי יכולה לפגוע במשפחה"
צילום: רויטרס
מומלצים