שתף קטע נבחר

"תמ"א 1 תפגע באופן בלתי הפיך בחופים"

בחוות דעת של המשרד להגנת הסביבה, שהגיעה לידי ynet, נכתב: "המוצר התכנוני שמוגש אינו תואם להחלטת הממשלה לקידום תמ"א 1 ועלול להוביל לפגיעה בלתי הפיכה בשטחים רגישים מבחינה ציבורית וסביבתית". בארגונים הירוקים פנו לשר כחלון כדי שישנה את התוכנית. משרד האוצר: "ההצעה מבטיחה שמירה מירבית על החופים"

חילוקי דעות בין שני משרדים שבהם מכהנים שרים מכולנו: במשרד להגנת הסביבה, שבראשו עומד השר אבי גבאי, מתנגדים לתוכנית תמ"א 1 שמקדמים במשרד האוצר שבראשו עומד השר משה כחלון. מדובר בתוכנית שעלולה לפגוע אנושות בחופי הים של ישראל. ב"אדם טבע ודין" והחברה להגנת הטבע פנו לשר כחלון בדרישה לבטל את "פרק החופים" בתוכנית, שיכולה לסייע ליזמי נדל"ן. הבוקר (יום ג') תתכנס ועדת המשנה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה כדי לדון בנושא.

 

"פרק החופים" בתמ"א 1, שמוביל מנהל התכנון במשרד האוצר, צפוי לסכן לטענת הגופים הירוקים את חופי המדינה. השר גבאי שוחח עם ראש מנהל התכנון, בינת שוורץ, על ההשגות של הגורמים המקצועיים במשרד. "הכיוון הוא חיובי", אמרו גורמים במשרד. למרות שבמשרד להגנת הסביבה מנסים להרגיע את הרוחות, הארגונים הירוקים מתכוננים למאבק לשמירה על חופי הארץ.  

השר להגנת הסביבה, אבי גבאי (צילום: יובל הנדלר) (צילום: יובל הנדלר)
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי(צילום: יובל הנדלר)

 

בעמדת המשרד להגנת הסביבה, שהגיעה לידי ynet, מפרטת מתכננת היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית, יהודית מוסרי, את הבעייתיות שבתוכנית. "המוצר התכנוני שמוגש אינו תואם להחלטת הממשלה לקידום תמ"א 1 ועלול להוביל לפגיעה בלתי הפיכה בשטחים רגישים מבחינה ציבורית וסביבתית", היא כתבה. בין היתר, התוכנית מאפשר בנייה בתחום ה-100 מטרים מקו החוף. ייתכן כי המשפט הבא המופיע תחנת הכותרת "חוף ים עירוני" מבהיר כיצד בדיוק רואים באוצר את חוף הים: "עיקר תפקודו ביצירת חזית עירונית הקושרת בין העיר והים שרותי פנאי וספורט לתושבי הערים, תיירים ונופשים, ושמירת ערכי טבע מקומיים".

 

"עיקר תפקודו של חוף ים עירוני לטעמנו איננו 'יצירת חזית עירונית', אלא שעיקר תפקודו הוא ביצירת שטח פתוח ורציף בחזית של פיתוח צפוף", כתבו במשרד להגנת הסביבה. הגורמים המקצועיים חוששים כי הניסוחים העמומים של האוצר יאפשו ליזמים לפתח ולהרוס את החופים, שכן לשון התוכנית מאפשרת פיתוח בתחום חוף הים של טיילת, מתקני פנאי והספורט וקיוסקים.  

 (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 

אך בנייה של מתקנים כאלה בתחום ה-100 מטרים מקו החוף "עלולה להוביל לפגיעה מיותרת במרחב הרגיש והגדוש של החוף". מוסרי מציינת כי "הניסיון לצמצם את הפגיעה על ידי ניסוח הנחיה שקובעת שהשימושים יורחקו 'ככל הניתן מקו החוף' אינו מספק ולא ימנע לדעתנו את הפגיעה בציבור והסביבה".

 

בנוסף, התוכנית מאפשרת פעילות לאירועים בכל מקום בתחום חוף הים. ניתן רק לתאר את השמחה בקרב מתכנני האירועים, שמדמיינים את חופי הארץ מתמלאים בחתונות ובר מצוות ומסיבות רווקות. במשרד מדגישים כי יש חופים עירוניים שיש לאסור בהם אירועים בלילה, כמו בחופים הדרומיים של נתניה בהם מתקיימת פעילות של צבים.

 

הארגונים הירוקים פנו לכחלון

"אדם טבע ודין" והחברה להגנת הטבע, פנו לשר האוצר, משה כחלון, וקראו לו להפסיק באופן מיידי את קידומו של "פרק החופים" בתמ"א 1. "פרק זה מהווה תכנית מיתאר חדשה לגמרי לחופי הים התיכון, אשר משמעותה ומהותה העיקרית הינה פגיעה קשה בהגנה הקיימת על חופי הים כיום, ובהיבטים מסויימים אף חיסול מוחלט של הגנה זו", כך לדברי הארגונים.

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל "אדם טבע ודין" (צילום: אדם טבע ודין) (צילום: אדם טבע ודין)
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל "אדם טבע ודין"(צילום: אדם טבע ודין)

 

בפנייתם לשר האוצר, מסבירים היועץ המשפטי של 'אדם טבע ודין', עו"ד אלי בן ארי ומשה פרלמוטר, רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע באזור המרכז, כי מדובר בגריעה של שטחים מוגנים מעורף החוף, בהיקף משמעותי לאורך כל חופי הארץ, גם בשטחים הפתוחים ובאופן גורף ומוחלט בשטחים העירוניים, שם שטחים אלו משרתים את האוכלוסייה הגדולה ביותר. למאבק גויס גם הציבור, וביוזמת החברה להגנת הטבע ודרך האתר שלה נשלחו ללשכת שר האוצר כחלון מעל 2,000 מיילים בבקשה לעצור את קידום התוכנית.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "ההצעה מבטיחה שמירה מירבית על החופים ומאפשרת את פיתוחם לטובת הציבור הרחב, ומונעת באופן מוחלט בנייה למגורים, משרדים ומלונאות ברצועת החוף. מינהל התכנון סבור ובטוח כי ההצעה מיטיבה עם המצב התכנוני היום ותביא לשמירה ראויה על הסביבה החופית ולפיתוח מאוזן ומבוקר לטובת הציבור הרחב".

 

גורמים במינהל הוסיפו כי: "עריכת פרק החופים וגיבוש המלצות לתכנון החופים בישראל קודמו על-ידי מינהל התכנון בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה ועם פורום נציגי גופים ירוקים. ההמלצות תואמות את המדיניות הארצית למתן הגנה מירבית על החופים. עקרונות התכנון המובילים הם: החופים הם נחלת הכלל ולכן

 תיאסר בניה במרחק של 100 מטר מקו החוף, יובטח מעבר חופשי לציבור לאורך החוף, יישמרו הערכים הנופיים והאקולוגים וערכי המורשת בחוף ובים. יודגש ההיבט הציבורי של חוף הים כמקום מפגש חברתי וכמרחב בריאות ספורט ופנאי".

 

בנוסף אמרו הגורמים: "עוד נקבע בהמלצות כי רק בחוף עירוני ובחוף רחצה מוכרז ניתן לתכנן לטובת הציבור שירותי חוף, טיילות, מתקני ספורט ובתי קפה, במסגרת תכנית כוללת לחוף הים בתחום המוניציפאלי, שאליה יצורף נספח סביבתי שיבחן את השפעות התוכנית על החוף, המצוק, ערכי הטבע והנוף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
קו החוף
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
מומלצים