שתף קטע נבחר

רפורמת החקלאות תפגע במניות המזון?

הרפורמה שמגבש משרד האוצר לביטול והפחתת מכסים בכל ענפי החקלאות צפויה להשפיע על הרווחיות של יצרניות המזון ורשתות השיווק. מי עלול להיפגע ולהפסיד ומי הן המרוויחות הגדולות מהתוכנית?

הרפורמה בענף המזון שמתכננים משרדי האוצר והחקלאות, הכוללת הסרת מכסים וביטול מכסות ייצור בענפי חקלאות, מעוררת חששות בקרב השחקנים הרבים בתעשייה. עם זאת, על פי הערכות, יש מרוויחות גדולות מהמהלך הדרמטי והן רשתות השיווק שכוחן צפוי להתחזק מול הספקיות - יצרניות המזון. הרפורמה תגדיל את מספר היבואנים החדשים וצפויה אף לחזק את המותגים הפרטיים ובכך תגרום לקמעונאיות לשפר עמדות מול הספקיות.

 

לכתבות נוספות בנושא:

המטרה: הורדת מחירים לפני פסח

אסם תצא מהבורסה? נסטלה הגישה הצעת רכישה

 

מבין הקמעונאיות, הנהנות העיקריות מהרפורמה הן ויקטורי ושופרסל, כך סבורים בבית ההשקעות IBI, כיוון שיש להן יכולת ייבוא. בנוסף גם הרשתות שיש להן מותג פרטי חזק עשויות ליהנות מהשינוי הגדול בענף המזון. מניות רשתות השיווק נסחרו במגמה חיובית בבורסה בתל אביב ביומיים האחרונים.

 

התוכנית, שצפויה לפתוח את השוק הישראלי לתחרות ולהוביל לירידת מחירים של מוצרי המזון על המדפים, עלולה להיות מאוד לא חיובית עבור יצרניות המזון הגדולות שיאלצו להתמודד עם סביבה עסקית תחרותית הרבה יותר בעקבות הביטול וההפחתה במכסים.

 

הסיכון למניה יעלה בטווח הרחוק

שטראוס, יצרנית המזון הגדולה ביותר שנסחרת בבורסה, עלתה ביומיים האחרונים ב-1% ונראה כי הרפורמה האמורה אינה נוגעת ישירות לתחום פעילותה בשלב זה. התוכנית הגדולה לא כוללת את המוצרים בהם שטראוס מחזיקה נתח שוק גדול - מעדנים ויוגורטים ולכן אין למשקיעים כרגע סיבה לחשוש מהתוכנית. 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

שטראוס אומנם לא הנפגעת העיקרית ולא נשקפת לה איזושהי סכנה כלכלית כרגע, אך להערכת בית ההשקעות אקסלנס, גם לשטראוס יש סיבה לחשוש כיוון שבטווח הארוך יותר, הרפורמה כן מעלה את הסיכון סביב החברה.

 

"העובדה שהרגולטור חוזר להתמקד בשוק המזון עלולה להעיב על המניה ואף להוביל לירידת מחירים כללית, שתתבטא גם במוצריה של שטראוס. בנוסף, אנו מעריכים כי הרפורמה, באם תאושר, תתגלגל בעתיד גם למוצרים שבהם שטראוס כן פעילה ואף מובילת שוק, כמו מעדנים", מציינת מיכל אלשיך, אנליסטית בכירה באקסלנס ברוקראז'. 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

 

בטווח הקצר, כאמור, החברה לא נפגעת ואף עשויה להרוויח מהתוכנית, שתיכנס לתקציב המדינה ב-2017. על פי תנאי התוכנית היא תכלול גם את מוצרי החקלאות המשמשים חומרי גלם לתעשייה. אלשיך מסבירה כי אם תחול ירידה במחירי החלב הגולמי, התוכנית תפחית את עלויות הייצור של שטראוס.

 

"גם אם הירידה בעלויות הייצור תתגלגל באופן מלא לצרכנים ושטראוס לא תיהנה מהרווחיות, עדיין היא תרוויח כי ירידת מחירים בשוק תקטין את הביקורת הציבורית על החברה", ממשיכה.

 

המפסידה והמרוויחה

בניגוד לשטראוס, תנובה מאוד רלבנטית לרפורמה זו כיוון שהתוכנית נוגעת באופן ישיר בכל תחומי פעילותה. הבעיה הקשה ביותר שעלולה להיווצר לתנובה היא לא בירידת המחירים לצרכן אלא יותר ביצירת סביבה תחרותית יותר מול יבואנים אחרים ומול המותגים הפרטיים.

 

"למרות שתנובה היא יבואנית בעצמה ועשויה ליהנות מביטול המכסות, עדיין בסיכומו של דבר הרפורמה עלולה לפגוע בחברה, השולטת בשוק החלב, מחזיקה מעל ל-75% משוק הגבינות הקשות ומובילת שוק במוצרי דגים ובשר טרי", מציינת אלשייך.

 

 

על פי הערכה, תנובה עלולה להיפגע באופן ישיר והסיכון סביב שטראוס עלול לעלות רק בטווח הרחוק, אך מבין החברות היצרניות, המרוויחה הגדולה צפויה להיות נטו העוסקת בייצור, ייבוא, שיווק ומסחר במזון. החברה עלתה אתמול בבורסה בת"א בשיעור של 2.7%.

 

הרפורמה צפויה להועיל לה בשני תחומים עיקריים בפעילות החברה – שיווק פירות וירקות וייבוא בשר טרי ודגים. "המהלך יטיב עם נטו כיוון שהיא יודעת לייבא בשר טרי ודגים - פרוצדורה מורכבת שיש לדעת לבצע", מציינת דורין פלס, אנליסטית הקמעונאות של IBI .

 

עוד מסבירה פלס כי פעילות הייבוא של נטו מהווה כשליש מסך ההכנסות של החברה. ובתחום שיווק הפירות והירקות החברה פועלת תחת "ביכורי שדה" ופעילות זו תורמת לרווח הנקי של נטו 20-25 מיליון שקל בשנה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים