שתף קטע נבחר

דג שמן: טייקון הנפט שעשה הון מדגי סלמון

ג'ון פרדריקסון, איל ספנות הנפט המוערך במעל 10 מיליארד דולר, בנה אימפריה ענפה בעסקי הנפט עד שהקריסה במחירי הזהב השחור ב-2014 החלה לכרסם בהונו והובילה אותו להפסדים. החבטה לא הייתה קשה לאור העובדה שחברת הדגים שבה הוא מושקע קפצה בבורסה ב-75% באותה התקופה. כך הפך הסלמון לדג ה"זהב"

ג'ון פרדריקסון, טייקון ספנות הנפט הידוע בכינויו "מלך המיכליות", הפסיד הון עתק מהצלילה במחיר הנפט, אך במקביל הצליח לעשות הון מהשקעה אחרת שלו – סלמון, דג המאכל הפופולארי. הסלמון התגלה כדג ה"זהב" שלו כאשר המחסור בהיצע הדגים לצד הביקוש הגובר הזניק את מחירו בעולם.

 

לכתבות נוספות בנושא:

איך וורן באפט מנצל את השפל במחיר הנפט?

מחיר הנפט הקורס יוצר הזדמנות השקעה?

 

ב-18 החודשים האחרונים נפל מחיר הנפט לרמה של כ-30 דולר לחבית והונו של פרדריקסון התכווץ בכ-40%. אייל ספנות הנפט היה מספיק בר מזל כדי לא לספוג את ההפסדים והיום מוערך הונו ב-10.6 מיליארד דולר, זאת בעיקר בזכות ההשקעה המוצלחת שלו בחברה הנורבגית Marine Harvest, היצרנית הגדולה בעולם בתעשיית דגי הסלמון, שהניבה לו ערך והדפה את הפסדיו מהנפט.

 

מזל דגים

מחיר דגי הסלמון, שהפכו לפופולאריים מאוד במסעדות, זינק לאחרונה בשיעור ניכר, באוקטובר 2015 מחיר הסלמון קפץ בכ-53% ל-61.64 כתר נורבגי (7.17 דולר) לקילוגרם דגים. ב-2015 ייצוא הדגים מנורבגיה (יצואנית דגי הסלמון הגדולה בעולם) היה הגבוה ביותר אי פעם והיצואנים נהנו ממחירי שיא של 30 שנה. 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

היצע הסלמון לא צפוי לגדול בקרוב ולכן המחיר עוד צפוי לעלות. בעוד העולם מוצף בכמויות נפט שאין להם דורש, קיים כיום מחסור בדגי סלמון כאשר הערכות עומדות על פוטנציאל לעלייה במחיר בשיעור של 15%-20%.

 

הטייקון, בר המזל שהצליח לעשות הון מהדג, נכנס להשקעה זו ב-2006, בזמן שהביקוש לסלמון רק החל לעלות על רקע שפעת העופות שגרמה לצרכנים לתור אחר מקורות אחרים לחלבון (דג סלמון ידוע ברמות גבוהות של חלבון). ההחזקה שלו בחברת הדגים הגדולה התגלתה ככרית נעימה ונוחה בשעה שמחיר הנפט קורס.

 

חברת הדגים בה השקיע הטייקון סיפקה ב-2015 סלמון בהיקף של 420 אלף טון ל-70 שווקים ברחבי העולם. החברה, שנסחרת בוול סטריט ובבורסת נורבגיה (במחיר של 14.55 דולר למניה ובעלת שווי שוק של 6.55 מיליארד דולר) , קפצה ב-75% בבורסה האמריקנית מאז יוני 2014 על רקע המחסור בדגים שדחף את מחירי הסלמון מעלה בשל הביקוש ההולך וגובר מאירופה ומאסיה. 

 

מניית הנפט התרסקה ב-93%

פרדיריקסון (71) יליד אוסלו, בירת נורבגיה, בנה את הונו במהלך שנות ה-70 וה-80 כאשר נכנס להשקעות מסוכנות הכרוכות בנטילת הימורים מסוכנים במיוחד במזרח התיכון. מלחמת יום הכיפורים ב-1973 החמירה את משבר האנרגיה העולמי, מחיר הנפט נסק לרמות שיא והביקוש לזהב השחור נפל, פרדריקסון הימר בגדול כאשר רכש בתקופה זו מיכליות נפט בשעה שהביקוש צנח לרמות שפל. זו הייתה דריסת רגל מוצלחת מבחינתו והצעד הראשון בבניית עסקי הספנות והובלת נפט. 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

פרדריקסון בנה את אימפריית עסקי הנפט כאשר ההחזקה הגדולה ביותר שלו הייתה חברת קידוחי הנפט Seadrill, הנסחרת בוול סטריט. מאז הצלילה הגדולה במחיר הנפט שהחלה ב-2014, איבדה חברת הנפט את מעמדה כההשקעה הגדולה ביותר של פרדריקסון ווכיום ההחזקה הגדולה שלו היא בחברת הדגים - שם השקעתו נאמדת בכ-1.6 מיליארד דולר והיא מניבה לו ערך גדול הרבה יותר בהשוואה לחברת הנפט.

 

מאז יוני 2014, במקביל לתחילת הירידה במחירי הזהב השחור, מניית חברת הנפט Seadrill צללה בשיעור אדיר של 93% (ב-2 ביוני 2014 עמד מחיר המניה על 38.8 דולר והיום מחירה עומד על כ-1.82 דולר בלבד). החזקתו של הטייקון במניות החברה מוערכת כיום ב-212 מיליון שקל - על פי הערכת "בלומברג", זאת בדומה לשווי החזקתו בחברה ב-2005 כאשר רק התחיל להשקיע בה.

 

פרדריקסון מתגורר כיום בקפריסין והוא נתפס כבעל יכולת מופלאה בזיהוי השקעות בעלות פוטנציאל לביצועים טובים. על פי אנליסט בבנק הנורבגי, נורדייה בנק, שצוטט ברשת "בלומברג", הכניסה להשקעה בדגים התגלתה כמוצלחת במיוחד וכצעד חכם, כאשר החוכמה במהלך טמונה בעצם פיזור הסיכונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים