שתף קטע נבחר

"אנשים מאוהבים מרגישים שהם על קוקאין"

מה עובר לנו במוח בזמן ההתאהבות, והאם ייתכן שהרגש המדובר ביותר בתרבות המערבית הוא לא פחות מקוקטייל הורמונלי במיוחד? יחסים במדע

בשיתוף אלפא

 

כבר יומיים שאת בקושי ישנה. מהורהרת. מעורערת. מוצפת מבפנים. את לא יכולה להפסיק לדמיין את הריח הטוב שיש לו בשיער, והמשפט החכם הזה שהוא אמר לך מתנגן בראשך בריפיט ולא יוצא לך מהראש. הוא כל כך חכם ומרשים ואינטליגנט, והוא לא דומה לאף אחד שהכרת בעולם הזה. לעזאזל, בשעה האחרונה לא עשית דבר מלבד לבהות ולדמיין ולחשוב עליו. את פשוט לא מסוגלת להתרכז. בכלום!

 

עוד בנושא:

לכו תדעו היכן תפגוש אתכם האהבה

אני האהבה שאף פעם לא תהיה לך

אני מבוגרת ממנו בעשור ואנחנו מאוהבים

 

אבל אל תדאגי, לא מדובר פה בדיבוק שטני שנכנס בתוכך ומסרב לעזוב. זה רק המוח שלך שכבר יומיים בטוח שהוא ב"ברגהיין", מפזז לו דלוק, אחרי שגמע קוקטייל כימי שדומה מאד לקוקאין. חוץ מזה, ברכותיי! את מאוהבת, והתחושה האופורית הזאת הולכת ללוות אותך לעוד כמה חודשים טובים לפחות.

 

"אנשים מאוהבים מרגישים כאילו שהם ב'היי' על קוקאין", מסבירה פרופסור לוסי בראון, מדענית מוח. "הסימפטומים הפיזיולוגיים זהים, וכוללים אנרגטיות, ערנות, קצב לב ולחץ דם גבוה – בייחוד כשאתם פוגשים את מושא האהבה שלכם; יש גם חוסר יכולת לישון או לאכול – עבור חלק מהאנשים, ותחושה גדולה וממכרת של אופוריה".

 

תחושה ממכרת של אופוריה. התאהבות (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
תחושה ממכרת של אופוריה. התאהבות(צילום: Shutterstock)

 

לדבריה של בראון, התחושות הללו מתרחשות בגלל שהמוח מייצר דופמין בכמות גבוהה מהרגיל. כימיקל נוסף שהמוח מייצר בכמות גבוהה מבדרך כלל הוא נוראדרנלין, אשר מעלה את קצב פעימות הלב שלנו. זה קורה בעיקר כשהאדם שהתאהבנו בו עומד קרוב אלינו. "בכלל, אחד הסימנים להתאהבות הוא רצון עז להסתובב סביב האדם בו אנחנו מאוהבים, ולייצר עמו קשר עין תמידי", אומרת בראון. "חלק מהמערכת העצבית שלכם פשוט אומרת 'האיש הזה מאד חשוב לי".

 

"בשלבים הראשונים של ההתאהבות, רוב האנשים לא יכולים להפסיק לחשוב על מושאי האהבה שלהם. האדם שהם מתאהבים בו הופך לאובססיה", היא מוסיפה. ואם כל זה לא מספיק, אז מדענים טוענים שמידת האובססיה בהתאהבות נורמלית מושווית להפרעה קומפולסיבית-אובססיבית: מחקר פורץ דרך שנערך בפיזה, איטליה, הראה שהתאהבות בשלב הראשוני שלה משנה לחלוטין את האופן בו האדם חושב.

 

ד"ר דונטלה מרזיטי, פסיכיאטרית מאוניברסיטת פיזה, ליוותה 20 זוגות טריים ובני פחות מ-6 חודשים, שהעידו על עצמם שהם מאוהבים בטירוף האחד בשניה. היא ביקשה לבדוק האם המכאניקה המוחית שגורמת לאדם לחשוב ללא הרף על מושא אהבתו, מקבילה למכניזם שקשור בהפרעה אובססיבית-קומפולסיבית, וכשניתחה דוגמיות דם מהזוגות המאוהבים, מצאה מרזיטי שרמות הסרוטונין במוחם היו זהות לרמות הסרוטונין הנמוכות שמאפיינות את הסובלים מההפרעה.

 

"כשמאוהבים, רק רוצים לראות האחד את השני בכל רגע נתון" (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
"כשמאוהבים, רק רוצים לראות האחד את השני בכל רגע נתון"(צילום: Shutterstock)

 

גם האנתרופולוגית והמרצה הלן פישר, טוענת שהתאהבות היא לא יותר מקוקטייל כימי שמשגע לנו את הגוף ואת המוח – תרתי משמע, ומציעה שלושה שלבים לאהבה: תשוקה, משיכה וקרבה, כאשר לכל שלב יש את ההורמונים והכימיקלים השונים שמניעים אותו.

 

התשוקה, בתור השלב הראשון של ההתאהבות, מונעת על ידי הורמוני הסקס - טסטוסטרון ואסטרוגן, גם בגברים וגם בנשים. השלב השני הוא שלב המשיכה – זהו הזמן המדהים שבו את מתאהבת באדם ולא מסוגלת לחשוב על שום דבר אחר זולתו. את בעצם נמשכת אליו כמו שסיכות נמשכות למגנט. מדענים טוענים שישנם שלושה מוליכים עצביים עיקריים שמלווים את השלב הזה -אדרנלין, דופמין וסרוטונין. האדרלנין מופרש למשל בעת מפגש לא צפוי עם אותו אהוב. מפגש שבו את לא יכולה שלא לחוש את קצב הלב שלך מתגבר ואת הזיעה המביכה שמשתלטת על כפות הידיים שלך ומרטיבה אותן.

 

חיבור או קרבה הוא השלב האחרון של ההתאהבות. זה גם השלב האחרון שגורם לזוגות להחזיק מספיק זמן ביחד כדי להביא לעולם ילדים ולייצר למעשה את המשכיות המין האנושי (כפיים טבע, עשית את זה!). בשלב החיבור הזה מעורבים שני הורמונים עיקריים: אוקסיטוצין ווזופרסין. האוקסיטוצין הוא ההורמון שמשתחרר בעת האורגזמה. הוא מעמיק את תחושות החיבור והקרבה בין בני הזוג, וגורם לזוגות להרגיש קרובים מאד האחד לשני. התיאוריה גורסת שככל שזוג מקיים יותר יחסים, כך הוא קשור יותר האחד לשני.

 

הוא רוצה לפגוש אותי הלילה! אני מאושרת! (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
הוא רוצה לפגוש אותי הלילה! אני מאושרת!(צילום: Shutterstock)

 

"אהבה היא מערכת שרידה, בדומה לרעב וצמא", מסכמת בראון. הגופים שלנו מחפשים אהבה מתוך מטרה להתרבות, בדיוק כמו שהם תרים אחר מזון ושתייה. אפשר אם כן להגיד שאהבה היא סוג של ריפלקס. ולמה אנשים נשארים ביחד כל כך הרבה זמן? "אנשים נשארים ביחד כי הם זוכרים את התחושה החמה והחיובית שליוותה אותם בתחילת הדרך, אבל תחושת החיבור שמחליפה את ההתאהבות מוודאת שאנשים לא יישארו יחד רק בגלל הילדים, אלא בגלל שבאמת אכפת להם האחד מהשני".

 

בין המסכים

בשני העשורים האחרונים הוכיח העידן הדיגיטלי שאתם אפילו לא חייבים להיפגש כדי להתחיל ולהרגיש את ההורמונים של ההתאהבות. "היום בעידן הדיגיטלי ההורמונים מתחילים לרוץ בגופנו כבר בשלב ההיכרות ברשת", מסבירים המומחים של אתר ההיכרויות "אלפא". לדבריהם, יש מקרים בהם תמונות ומילים גורמות לנו להתרגש כמעט כמו מבט עיניים.

 

עם זאת, התאהבות מרחוק היא כמובן לא משהו שהמציא דור ה-Y, וההיסטוריה מראה שזוגות התאהבו בעבר דרך מכתבים, שירים, תמונות וציורים ששלחו האחד לשני. היתרון הגדול של העידן הדיגיטלי טמון אם כן במהירות של העברת המסרים, אבל חשוב לזכור שכשממהרים מדי משהו עוד עלול להתפספס.

 

"אנחנו הכי ממליצים שאם מדגדג לכם בבטן, נסו לעזוב רגע את הסמארטפון וצאו להיפגש!", הם מסכמים. מה שבטוח הוא שגם אחרי שהמסיבה המטורפת שמתחוללת אצלכם במוח תגיע לסיומה, ההתאהבות לא באמת תיעלם. היא רק תעבור שלב, תתקדם הלאה לעבר המחויבות, החברות והאהבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
מאמי, נראה לי שעלה לי
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים