שתף קטע נבחר

האם ילדים צריכים להתקלח כל יום?

מקלחת כל יום או יומיים, סבון ושמפו או רק מים, ומה לגבי הבדלים בין חורף לקיץ? אחת ולתמיד - האם צריך לקלח את הילדים כל יום ומה עושים כשהם גדולים יותר ומתחילים במאבקי הכניסה למקלחת? ביקשנו ממומחים לקבל תשובה לפני שמדליקים את הדוד לפעם הבאה

מקלחת לילדים - כל יום או כל יומיים? ההתעסקות סביב המקלחת מתחילה מהרגע שהילדים נולדים. בהתחלה הם קטנים ועדינים כל כך ואנחנו דואגים בכל דרך לחמם את החדר, לדאוג לטמפרטורת המים הנכונה ולוודא שיהיה להם נעים, בהמשך מגיעים המאבקים האינסופיים בהם הילדים מנסים להתחמק מהמקלחת ואחר כך לא רוצים לצאת ממנה. והאמת היא, שגם להורים אין תמיד כוח לכל ההתעסקות. בדיוק לשם כך, ניסינו לבדוק עד כמה חשוב לקלח את הילדים כל יום, האם יש צורך בסבון ושמפו ומה עושים עם הילדים הגדולים יותר, סרבני המקלחת.  

 

 

שתי דקות אחרונות ויוצאים, צריך ללכת לישון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שתי דקות אחרונות ויוצאים, צריך ללכת לישון(צילום: shutterstock)

"מקלחת לילדים היא הכרח, כמו שהיינו מצפים שתהיה הכרח למבוגרים", אומר ד"ר יעקב משיח, רופא בכיר ביחידה למחלות עור בילדים במרכז הרפואי איכילוב. "המטרה היא הסרת גורמים מזהמים, כמו שאריות של הפרשות וזאת הסיבה שהמקלחת חשובה אפילו יותר לילדים, כי שתן וצואה מכילים אנזימים שמפרקים שומנים וחלבונים ופוגעים בשלמות של העור. וכמובן יש חשיבות לניקיון גם מבחינת מזהמים חיצוניים. בנוסף, יש להסתכל על הרחצה כחוויה שמקרבת בין הורה לתינוק – האינטראקציה בין האנשים מתבטאת במגע, המגע יצר קשר בין הורה לילד. אני אישית חושב שרחצה שנעשית כל יום היא האופטימלית בשביל תינוקות".

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו

 

- אמבטיות ורחצה יכולות גם להזיק?

"התפקיד העיקרי של העור אצל מבוגרים וכמובן אצל ילדים הוא מחסום בין הגוף לעולם החיצון. יש לקחת בחשבון שהרחצה אצל התינוקות במיוחד יכולה לעורר סכנות. למשל, ניקח כדוגמה את היפותרמיה, איבוד חום גוף. השמירה על מעבר החום אצל תינוק היא מאוד משמעותית. אם חושפים את התינוק לטמפרטורה נמוכה מדי או שהוא שוהה בחדר לא מחומם אחרי המקלחת והוא נשאר רטוב, זה מסוכן.

 

מצד שני, העור של התינוק רגיש גם לטמפרטורה גבוהה. כשאנחנו בודקים את טמפרטורת המים ומכניסים את היד פנימה, אנחנו יודעים להוציא אותה מהר, אם חם לנו מדי, בשביל למנוע כוויה. אם מכניסים למים כאלה תינוק, אפילו לזמן קצר מאד, זה עלול לגרום לו לכוויה. טמפרטורת המים צריכה להיות 37 מעלות, וכשאנחנו רוחצים את התינוק, חשוב שכל גופו יהיה בתוך המים (לא כולל הראש, כמובן) כדי לשמור על חום גוף. מיד אחרי האמבטיה יש לכסות את התינוק, כולל ראש, כדי לשמור על חום גוף.

 

- כמה פעמים בשבוע כדאי לקלח את הילדים?

"לגבי מספר האמבטיות יש דעות שונות. פעם הטענה הייתה שיש לרחוץ ילד פעם בשבוע, לאחר מכן טענו שיש לקלח בתדירות של יום כן יום לא. מה שמקובל כיום, זו רחצה יום-יומית, בעיקר בתנאי האקלים הישראלי - חום ולחות גבוהים.

 

חשוב לעשות רחצה בתנאים מתאימים, כשטמפרטורת המים לא גבוהה ולא נמוכה מדי, כנ"ל טמפרטורת האוויר וכמובן בשעות קבועות. בדרך כלל מקובל לעשות מקלחת אחרי האוכל ואז הילד יוכל לישון כמה שעות בצורה טובה, כי ילד נקי יישן יותר טוב. כמו שבצבא היו אומרים לנו שמקלחת אחת שווה שעת שינה".

 

- במה מומלץ להשתמש לרחצה?

"הדעות כאן חלוקות – יש המציעים לרחוץ במי ברז בלבד, יש שבשמנים ויש שבסבונים. אני ממליץ רחצה בחומר ניקוי כלשהו, כי עם המים לא נוכל להוריד דברים שומניים, הפרשות וזיהומים. בדרך כלל בחודשים הראשונים בחיי התינוק משתמשים בשמן אמבט שלא פוגע בעור של תינוק ולא גורם לפגיעה וגירוי שכבת העור העליונה. בהמשך עוברים לסבונים עדינים אך צריך להקפיד לשטוף את הסבון היטב מהעור".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לשמור על חום הגוף של התינוק

שוש זילבר, אחות אחראית במחלקה לתינוקות במרכז הרפואי סורוקה, פחות נחרצת בענייני מקלחות. "הייתי מחלקת את נושא האמבטיות והמקלחות לעונות השנה", היא אומרת. בקיץ מומלץ מאוד לקלח את התינוקות כל יום בדיוק כמו שאנחנו מתקלחים, בשביל ההרגשה.

 

"מקלחת מקשרת בין תינוק להורה, בזמן אמבטיה יש יותר קשר עין ומגע, ליטוף, ואחרי האמבטיה אפשר לבצע עיסוי עם קרם לחות לגוף. גם ההורה וגם התינוק נהנים מהזמן המשותף הזה. בנוסף, זה מאפשר לנקות את כל הפצעונים שנוצרים מזיעה, בעיקר באזור הקפלים, שם חשוב מאוד לנקות כדי למנוע פציעות של עור".

 

ומה לגבי חודשי החורף?

"בחורף אני ממליצה 'לרדת מהעץ הגבוה' - ההמלצה היא לא להתקלח כל יום, אפשר לעשות את זה יום כן יום לא. אנחנו דואגים יותר לשמירת חום גוף של התינוק עצמו. בימים קרים צריך לדאוג להרבה מאוד סידורים שמסביב – לחמם את החדר, לחמם את המים ולשמור על החום שלהם ולדאוג לבגדים מתאימים. ככל שהתינוק נמצא יותר זמן עירום בתוך המים, כך יש לו סיכוי גבוה יותר לאבד את חום הגוף".

 

- האם בכל מקלחת יש לקלח את הילד עם סבון או שאפשר בקיץ לעשות טבילה במים פושרים?

"אני מאד ממליצה על סבון, ההרגשה היא אחרת. גם בחפיפה – המים לא עושים את העבודה. את הילדים שלי אני רחצתי כל יום, גם בקיץ וגם בחורף, וחפפתי להם את הראש מדי יום. השמפו של התינוקות הוא עדין יותר מהשמפו של המבוגרים ואפשר להשתמש בו כל יום. תינוק שמריח טוב, נקי ומסודר הוא פשוט שובה לב".

 

- כמה זמן אפשר לא לקלח ילד, לפני שגורם לו נזק לגוף?

"אני לא חושבת שיש לזה תשובה. זה מאד אינדיווידואלי.זה תלוי בגיל – האם מדובר בתינוק קטן שבעריסה או בפעוט שכבר זוחל ורץ. כמובן, יש לקחת בחשבון גם מה נהוג אצל ההורים עצמם. אם ההורים אוהבים להתקלח כל יום, ברור שהם ינחילו את זה גם לילדים. אם במשפחה נהוג להתקלח פעם ביומיים או פעם בשבוע, זה מה שהילד יכיר. זה תלוי גם בנושא הזמינות, כי עד היום לא בכל הבתים יש מים זורמים, כמו לדוגמה אצלנו בפזורה הבדואית, בכפרים לא מוכרים. מקלחת היא ענין תרבותי וזה משתנה ממשפחה למשפחה".

 

אמבטיה היא לא פינת משחקים

עדי לוקסנבורג, מדריכת הורים, מסכימה עם זילבר וחושבת שבגיל צעיר אין צורך לקלח את הילד כל יום ואפשר בחורף לקלח אחת ליומיים. לדבריה, "בקיץ הישראלי אני מבינה את ההורים שמרגישים את הצורך לקלח כל יום, אבל בחורף באמת אין צורך".

 

- מה קורה כשהילדים גדלים ומתחילים לזחול, ללכת ולשחק בחוץ?

"כאשר מדברים על גיל בוגר יותר, שנתיים-שלוש, אני חושבת שאמבטיה זו לא פינת משחקים. המטרה של האמבטיה היא להרגיע, להכין את הגוף ואת הנפש לקראת שינה. לא יכול להיות שהילד חזר עכשיו משמונה שעות בגן וגינת שעשועים ומכניסים אותו לאמבטיה מלאה במשחקים. מה הוא ילמד מזה? אנחנו רוצים ללמד אותו על שגרה יומית ועל כך שאת המקלחת/האמבטיה עושים בסוף היום כדי להתכונן לשינה. זה חלק מסדר יום שלנו. הרי מבוגרים לא נכנסים לאמבטיה עם צעצועים וטושים. לא צריך לעשות מזה הפקה".

 

- מה עושים עם הילדים שמתנגדים לאמבטיה?

"לגבי מתנגדי אמבטיה זה עניין של הרגלים ודוגמה אישית. אם נהיה נחושים בעניין שעושים מקלחת כי זה חלק משגרת החיים ולא כי החלטתם ככה. אין דבר כזה 'לא רוצה'. יש ילדים שנרתעים מאמבטיה בגלל חוויה טראומטית שעברו (המים או הסבון נכנסו לעיניים), היום יש כל מיני שיטות והצעות - לשים מגבת או חיתול בד או כובע מיוחד שמגן על העיניים. בכל מקרה לא להפוך את האמבטיה למשהו שיש סביבו משא ומתן. אמבטיה היא בדיוק כמו ארוחת ערב, חלק מסדר יום.

 

"אני גם ממליצה שהמקלחת תהיה הדבר האחרון שעושים לפני השינה. אפשר לשיר שירים באמבטיה, לדבר על היום שעבר, לשוחח. לא חייבים לעשות אמבטיות ארוכות. ועוד דבר חשוב - לא אוכלים אחרי המקלחת, גם כדי לא ללכת לישון על בטן מלאה, בדיוק כמו שאנחנו המבוגרים. חוץ מזה, אם אנחנו מושיבים אותם לאכול אחרי האמבטיה והם מתלכלכים, אנחנו מפספסים את המסר".

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מקלחת מקשרת בין תינוק להורה
צילום: shutterstock
מומלצים