שתף קטע נבחר

התמונה שהפכה את העיתונאי המצרי לאויב העם

ראמי עזיז הגיע לארץ במשלחת של עיתונאים ערבים, תמונה משותפת שלו עם דובר צה"ל בשפה הערבית עשתה מהומות במולדתו. "מצרי בחיק האויב", כתבו עליו. צפו ב"יא אללה"

 

 

העיתונאי והחוקר המצרי ראמי עזיז לא ממש הבין איך זה קרה לו. בשבוע האחרון הפך עזיז לאחד האנשים המדוברים בתקשורת המצרית וגם בחלק מהערבית, בגלל תמונה אחת בלבד.

 

ראשיתו של הסיפור בשבוע שעבר, עת הגיע עזיז לראשונה לישראל במסגרת משלחת מטעם משרד החוץ של עיתונאים ממוצא ערבי שמתגוררים באירופה, במטרה לשנות את הסיקור השלילי על ישראל. עזיז, שמתגורר כבר שנים רבות ברומא, כותב לא מעט לעיתונות הבינלאומית וגם הערבית.

 

השבוע, דובר צה"ל בשפה הערבית, רס"ן אביחי אדרעי, שהפך בעצמו לאייקון בתקשורת הערבית, העלה לאינטרנט תמונה משותפת שלו ושל עזיז, עת נפגשו באופן אקראי במסעדה. יום לפני כן עזיז בעצמו העלה את התמונה, אך כאשר אדרעי עשה זאת התקשורת המצרית והערבית הייתה כמרקחה.

 

התמונה שסיבכה את עזיז ()
התמונה שסיבכה את עזיז
 
"משימה בתל אביב... סוד ביקורו של עיתונאי מצרי בישראל", נכתב באחד מאתרי החדשות במצרים. באתר המצרי "רסד", המזוהה עם האחים המוסלמים וידוע בסיקורו נגד השלטון, נכתבה הכותרת "מצרי בחיק האויב, שבעה פרטים על העיתונאי שנירמל היחסים עם ישראל". בתקשורת המצרית אף הציגו את אדרעי כמי שהביך או חשף את ראמי עזיז, אך עזיז עצמו, שזה היה ביקורו הראשון בישראל, הבהיר בשיחה עם ynet כי "הביקור שלי היה פומבי. אין לי שום בעיה לבקר בישראל".

 

שיאה של הביקורת נגד עזיז הגיע מהשדרן והעיתונאי המצרי, אחמד מוסא, הידוע כמזוהה עם השלטון, שהשתמש במשחק מלים: "הראמי הזה שהוא לא עזיז (יקר בערבית) ביקר בישות הציונית". הוא אף אמר בתוכניתו השבוע כי מבחינתו עזיז הוא לא מצרי אמיתי, בניגוד לאחד מחללי צבא מצרים שנהרג בסיני. ואם זה לא מספיק, באגודת העיתונאים המצרית, שמתנגדת לנורמליזציה עם ישראל, מיהרו להתנער ממנו. חבר באגודה אמר בתוכניתו של מוסא כי אם יתברר שעזיז אכן התיימר להציג את עצמו כעיתונאי מצרי, הם יפנו לתובע הכללי, לא פחות.


העיתונאי אחמד מוסא, שהעביר ביקורת על עזיז  ()
העיתונאי אחמד מוסא, שהעביר ביקורת על עזיז
 

עוד פגישה שעוררה מחלוקת. שגריר ישראל במצרים עם עוכאשה ()
עוד פגישה שעוררה מחלוקת. שגריר ישראל במצרים עם עוכאשה

מי שממש לא אהב את המתקפה התקשורתית על עזיז הוא מועתז מטר, עיתונאי מצרי מוכר שידוע בסלידתו משלטון א-סיסי. בתוכניתו בערוץ המצרי "א-שרק" השבוע הוא בחר להזדהות עם עזיז, אך לא מהסיבות הנכונות. "מצרים ישנה במיטה אחת עם ישראל ואני לא מבין למה אתם יוצאים בעצם נגד ראמי עזיז? אני עומד לצדו של עזיז. האומה הזו והעם הזה שתוקפים את ראמי עזיז נוקטים בסטנדרטים כפולים. אתה רוצה לתקוף? תתקוף את המרצח (א-סיסי) שישן באותה מיטה עם ישראל". מטר גם הציג תמונה של א-סיסי ששופצה בפוטושופ עם שיערו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

 

בשיחה עם ynet אמר עזיז כי הוא היה בהלם ודי מדוכא מהביקורת הארסית נגדו, אך עם זאת, על ישראל יש לו רק שבחים. למתנגדיו הוא אומר כי אף אחד לא ימנע ממנו לחזור לביתו במצרים אם ירצה, והוא מבהיר כי ישמח לבקר שוב בישראל, שאותה הוא מגדיר כדמוקרטיה חזקה.

 

 

סיפורו של עזיז מגיע בימים שבהם נראה כי עוד ועוד סדקים נפערים בחומת הנורמליזציה בין ישראל למצרים. השבוע, באופן נדיר, שגריר ישראל במצרים, הדוקטור חיים קורן, שוחח עם עיתונאים מצרים על תהליך השלום, ההערכה בישראל לא-סיסי, היחסים בין המדינות וגם על איך רואים את התרבות המצרית בישראל. תמליל הפגישה פורסם באופן חריג על ידי השגרירות הישראלית במצרים ובהסכמתם של העיתונאים, שאחד מהם הוא מעיתון הממסד "אל-אהראם".

 

השגריר קורן נפגש גם עם חבר הפרלמנט תופיק עוכאשה, השדרן הפרובוקטיבי מערוץ ה"פרעונים", שהזמין אותו לארוחת ערב בשידור חי כדי לדון ביחסים בין המדינות ומעורבותה של ישראל בפרויקט סכר "א-נהדה" בנילוס הכחול. אתמול פורסמו בעיתונות המצרית תמונות מהפגישה, מה שכצפוי עורר סערה נוספת ודרישות

 לסלק את עוכאשה, "מלך הפרובוקציות", מהפרלמנט.

 

חבר הפרלמנט ואיש התקשורת, מוסטפא בכרי, אמר בעקבות הפגישה: "מה שעשה תופיק עוכאשה, שקיבל את פניו של שגריר האויב הישראלי בביתו, זו שערורייה במלוא מובן המילה. זו חרפה אחרי חרפה. אם עוכאשה יתרץ זאת בהסכם קמפ דיוויד המגונה, אז זה לא תירוץ וזה לא נותן לו ולדומיו היתר להיפגש עם השגריר הציוני, כשהוא מתעלם מדמם של חללי המולדת והאומה". כל זה קורה יום אחרי ששגריר מצרים בישראל, חאזם חיירת, הגיש את כתב האמנה במשכן בית הנשיא והתחיל באופן רשמי את תפקידו, אחרי כמה שנים שלא היה בארץ שגריר ממצרים.

 

אמש התראיין בכרי לערוץ מצרי וטען כי עוכאשה נוהג לקיים ביקורים בישראל. לדבריו, הוא וכמה חברי פרלמנט ביקשו לקיים ישיבה מיוחדת בפרלמנט כדי לעמוד על השלכות הפגישה. עוכאשה לא נותר חייב ובראיון לאחד מכלי התקשורת במצרים אמר כי הוא לא רואה בעיה בפגישה שלו: "אני מכיר במדינת ישראל וכל ההסכמים בין המדינות עולים בקנה אחד עם השקפתי". במקביל הוא טען כי יש אפשרות שבתקופה הקרובה, אפילו ב-15 הימים הקרובים, הוא ייפגש עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לא פחות.  

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים