שתף קטע נבחר

העוקץ הליטאי: לסחוט קורבן קשיש, "לפני שמתפגר"

כתבי אישום נגד 7 מעורבים חושפים את השיטה הזדונית, באמצעותה סחטו באיומים כספי קצבאות וחסכונות של כ-220 קשישים. הם נהגו לספר להם שבן משפחתם מעורב כביכול בתאונה בחו"ל - וחיפשו את חסרי הישע

  

השיטה המכוערת נחשפת בכתבי האישום: פרקליטות מחוז דרום הגישה היום (שישי) לבית המשפט המחוזי בבאר שבע כתבי אישום בפרשת "העוקץ הליטאי" בגין עבירות של סחיטה באיומים, קשירת קשר לביצוע פשע. הם מואשמים שחיפשו את חסרי הישע ביותר - וסחטו אותם.

 

כתבי האישום הוגשו נגד שבעה נאשמים, בהם דמיטרי אנטונוב מהרצליה (30), מקסים מיליאבסקי מראשון לציון (32), דמיטרי קדיוליץ מאשקלון (30), סימחוב לוי מרעננה (33), ותושבי חולון מיכאל לוגבינוב (33), בקזוד טגייב (24) ורוברט ישראילוב (31).

 

על פי כתב האישום, השבעה פעלו במקביל במשך כחצי שנה בשתי חבורות נפרדות עם גורמים בליטא, באופן שיטתי ומתוחכם. עד מעצרם הם סחטו באיומים כשני מיליון שקל מכ-220 קשישים ומתלוננים נוספים, כולם עולי חבר העמים. הנאשמים קשרו קשר עם גורמים עבריינים בליטא והטילו את אימתם על הקשישים, חלקם בני 90 ויותר, מקרית שמונה ועד אילת. הכסף שמסרו הקשישים לנאשמים היה לעיתים מקצבאות שונות אותן קיבלו, ובמקרים אחרים מחסכונות שנאספו בעמל רב במשך שנים ארוכות. חלק מהכסף היה מיועד לקיום יומיומי ואף הוחזק על ידי הקשישים למימון הוצאות קבורתם. בכמה מקרים הלוו הקשישים אלפי שקלים מהשכנים כדי לשלם לנאשמים.

 

 

שטרות כסף שהיו בידי הנאשמים (צילום:  חטיבת דובר המשטרה) (צילום:  חטיבת דובר המשטרה)
שטרות כסף שהיו בידי הנאשמים(צילום: חטיבת דובר המשטרה)

אחת הנפגעות מפרשת העוקץ (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
אחת הנפגעות מפרשת העוקץ(צילום: אבי מועלם)

יחידת ההונאה במחוז דרום החלה בחקירה בעקבות תלונות רבות שהגיעו לידיה, ואף החלה להאזין לנאשמים. באחת השיחות ניתן לשמוע כיצד הם החליטו לסחוט במכוון דווקא את חסרי הישע בחברה: "איפה שאנחנו רואים שהזקן או הזקנה לבד בבית, ממש לפני שמתפגרים, איפה שהמצב בטוח לחלוטין".

 

השיטה הייתה פשוטה וזדונית: ראשית, הנאשמים ושותפיהם השיגו את הפרטים אישיים של קשישים ובהם מספרי טלפון. לאחר השגת הפרטים הם חילקו את הגזרה, כשהם קובעים באיזה עיר יפעל כל אחד. הליטאים התקשרו לבתי הקשישים, שוחחו איתם ברוסית והציגו עצמם כעורכי דין או רופאים וסיפרו להם שאחד מבני משפחתם היה מעורב בתאונה, שהוא נמצא כעת בבית החולים ומקבל טיפול ואינו יכול לדבר. במקרה אחד איימו על אחד הקשישים בשיחה: "אתה מבין שיכולים לפתוח תיק פלילי לבן שלך? גם ככה בקושי הצלחנו לסכם שלא יפתחו נגדו בהליך פלילי. דיברתי לידך עם אבא של הקורבן, הילדה". הליטאים איימו על הקשישים שבני המשפחה של "הפצוע" רוצים להגיש תלונה במשטרה נגד אותו קרוב משפחה או תביעה אזרחית בסכומי עתק, והפחידו את הקשישים שבעקבות התלונה קרוב המשפחה שלהם ייאסר לכמה שנים.

 

עו"ד אורי בן נתן ()
עו"ד אורי בן נתן

בחלק מהמקרים השמיעו הליטאים לקשישים קולות של אנשים הזועקים לעזרה, כמו "אמא, אמא, תעזרי לי..". לאחר מכן הסבירו לקשישים שהם יכולים לייצג אותם ואת קרובי המשפחה שלהם ולהצילם מתלונה במשטרה, מאסר או תשלומי עתק, אם רק ימסרו לנציג שישלחו כסף מזומן. על מנת להעצים את הלחץ וכדי למנוע מהם ליצור קשר עם קרובי משפחתם ולברר את מצבם האמיתי, הם אמרו לקשישים שאסור להם לנתק את השיחה, או אסרו עליהם לפנות למשטרה. בעקבות מסכת האיומים והשקרים, מסרו הקשישים לנאשמים, באמצעות "הנציגים", שהתחזו לקרוב משפחתו של הנפגע או לנציג של עורך הדין, סכומי כסף גדולים בסך של כשני מיליון שקל ששולמו גם בדולרים, אירו ותכשיטים יקרי ערך.

 

במקרים נוספים הנאשמים סיפרו לקשישים על ילד, ילדה או אישה בהיריון, שזקוקים לניתוח בהול שעולה עשרות ואף מאות אלפי שקלים.

 

הפרקליטות הגישה בקשת מעצר עד תום ההליכים נגד הנאשמים. "השיטתיות בה פעלו, אשר הפכה את הסחיטה באיומים לעיסוקם היומיומי, מצביעה על מסוכנות גבוהה ביותר", נכתב. "על בית המשפט לראות לנגד עיניו את הקשישים המבוהלים שמיטב חסכונותיהם נגזלו מהם, כאילו עומדים הם בעצמם בבית המשפט ודורשים את הגנתו".

 

עו"ד אורי בן נתן המייצג את אחד הנאשמים, מסר כי "כתב האישום כולל 182 מקרי סחיטה באיומים וקשירת קשר לפשע. מרשי מעולם לא הגיע לבית של קשיש/ה זה או אחר, הוא לא שוחח עם הקורבנות ולא לקח כסף מאיש. מרשי טוען בתוקף כי לא לקח שום חלק במעשים. אנחנו נמתין לחומרי החקירה ולאחר מכן נעתור לשחרורו".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  חטיבת דובר המשטרה
כספים שנמצאו בידי הנאשמים
צילום: חטיבת דובר המשטרה
מומלצים