שתף קטע נבחר

בשל דגימות DNA: בקשה למשפט חוזר 22 שנה לאחר הרצח

באמצע שנות ה-90 סערה המדינה בעקבות רציחתו של יו"ר האגודה לזכויות האזרח, עו"ד שמואל לוינסון. עובדיה שלום הורשע ברצח, אך טען לאורך הדרך לחפותו. כעת הגישה הסנגורית הציבורית בקשה למשפט חוזר בטענה כי לא אותר DNA של שלום בראיות אלא של אדם אלמוני

האם תיק הרצח ייפתח מחדש? הסנגוריה הציבורית הגישה הבוקר (א') בקשה לקיום משפט חוזר לעובדיה שלום, מי שהורשע ברצח יו"ר האגודה לזכויות האזרח באמצע שנות ה-90.  

 

שלום הורשע בשנת 1994 ברצח עו"ד שמואל לוינסון ז"ל, אולם לאורך 22 השנים שחלפו מאז הוא טען לאורך הדרך לחפותו. הסנגוריה הגישה בקשה למשפט חוזר לבית המשפט העליון, בטענה שברשותה שורת ראיות, כולל בדיקות DNA חדשות שמוכיחות שה-DNA של שלום לא נמצא על המיצגים שהוצגו במהלך המשפט אלא של אדם אחר, ובכך ניתן להפוך את ההרשעה.

 

בבקשה, שאותה הגישה מנהלת המחלקה למשפטים חוזרים בסנגוריה הציבורית, עו"ד קרן אבלין-הרץ, מוצג מידע חדש שכולל 43 ראיות חדשות ובהן בדיקות DNA שבוצעו במיוחד במעבדה אמריקנית.

 


 


 

לטענת הסנגוריה, על אף אחד מהמוצגים שנבדקו לא אותר DNA של עובדיה, ובמקביל נמצא DNA של אדם אלמוני. הסנגוריה טוענת כי ההרשעה מבוססת על תשתית ראייתית רעועה ומבקשת לאפשר לשלום משפט חוזר.

 

ב-2 באוגוסט 1994 נרצח עו"ד לוינסון בביתו שבירושלים. הוא הגיע לביתו בשכונת רחביה והפתיע פורץ ששהה במקום. במקום התפתח מאבק, ובמהלכו ירה הפורץ בעו"ד לוינסון ונמלט.

 

כחצי שנה לאחר הרצח נעצר עובדיה, שהיה מוכר למשטרה כנרקומן ועבריין רכוש. בחקירה קשר את עצמו עובדיה לזירת הרצח. עובדיה ערער על הרשעתו לבית המשפט העליון, אולם ערעורו נדחה.

 

שלום פנה לסנגוריה הציבורית וביקש לבצע בדיקות DNA ממוצגים שהיו בזירה ולא נבדקו, לטענתו. בעקבות הליך משפטי, הסנגוריה קיבלה אישור לבצע בדיקות DNA, ומוצגים מזירת הרצח נשלחו לבדיקות במעבדה בארצות הברית.

 

חוות הדעת מהמעבדה, לטענת הסנגוריה, שוללות באופן חד-משמעי את האפשרות שלפיה ה-DNA של עובדיה נמצא על גבי המוצגים שנבדקו ושנאספו מזירת הרצח.

 

ד"ר יואב ספיר, הסנגור הציבורי הארצי, אמר: "קשה לחשוב על עוול משפטי גדול יותר מהרשעתו של חף מפשע. יותר מ-20 שנים יושב עובדיה שלום בכלאו וזועק לחפותו. הבקשה למשפט חוזר שהוגשה הבוקר לבית המשפט העליון בעניינו היא תוצר של בדיקה מעמיקה ושל מאבק שנמשך שנים ארוכות. למרות הקשיים והמכשולים שהוצבו לאורך הדרך, בחנו את התיק מכל היבטיו, והגענו למסקנה שמן הראוי לקיים משפט חוזר".

 

ספיר הוסיף כי "בבקשה הבאנו ראיות חדשות למכביר התומכות בטענות החפות של שלום, והסתמכנו על בדיקות מדעיות שלא היו קיימות בעבר. אנו תקווה שגם התביעה הכללית תתרשם מהיקף הראיות החדשות ומאיכותן ותגלה נכונות לבחון בלב פתוח ובנפש חפצה שמא נפלה טעות בהרשעה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים