שתף קטע נבחר

תרומת מח עצם מרגשת: חוקר הסרטן תרם לאשת השדרן

היא התמודדה עם שני סוגי סרטן שתקפו אותה זה אחר זה, ורק תרומת מח עצם הצילה את חייה. כעת, שנתיים לאחר שההשתלה עברה בהצלחה, פגשה חמוטל אנסקי את התורם יואב שצר. בעלה של חמוטל, אלכס אנסקי: "אנחנו שמחים שיש לנו הזדמנות להודות לו"

איך הייתם מרגישים לו יכולתם לפגוש את האיש שבזכותו אתם חיים? חמוטל אנסקי (68), אשתו של שדר הרדיו והעיתונאי אלכס אנסקי, זכתה להיפגש פנים אל פנים עם יואב שצר (35), חוקר סרטן ממכון ויצמן, שתרם לה מח עצם לפני שנתיים. המפגש המרגש נערך בחסות ארגון "עזר מציון" המפעיל את המאגר הלאומי למח העצם בישראל.

 

צפו במפגש המרגש:

 

 

קראו עוד על תרומת מח עצם:

קרן פגשה החייל שתרם מח עצם - והציל את חייה

ביום הולדתה ה-20: תרמה מח עצם והצילה חולת סרטן

הסיבוך שעלול לסכן חיי מושתלי מח עצם

 

בפגישה המרגשת נכחו בעלה של אנסקי, אלכס, בתם שירה ובני משפחתה, וכן חברים שליוו אותה במהלך הטיפולים הממושכים שעברה. כאשר חמוטל ובני משפחתה ראו את שצר לראשונה, הם לא יכלו לעצור את הדמעות.

 

אלכס אנסקי לא מצליח לעצור את הדמעות (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
אלכס אנסקי לא מצליח לעצור את הדמעות(צילום: אילן ספירא)

 

יומיים לפני הטיפול - נמצא תורם מתאים

במשך תקופה ארוכה סבלה אנסקי מחום גבוה. היא חשבה כי מדובר בשפעת קשה, אך בדיקה שנערכה לה גילתה כי חלתה במיאלומה - סרטן העצמות. בתום טיפול ממושך וקשה, שכלל טיפולי כימותרפיה, המיאלומה נעלמה, אך במקומה התפרצה לוקמיה.

 

"כשגילו לי את המחלה, זאת הייתה מכה נוראית", נזכרת אנסקי, "אחרי שאובחנתי בלוקמיה, עברתי שני טיפולי כימותרפיה, והייתי צריכה להחליט אם לעבור טיפול שלישי, שאחריו כבר לא אוכל לעבור השתלה. יומיים לפני הטיפול, נאמר לי שנמצא תורם. ההשתלה הייתה פרוצדורה קשה ומסובכת, ואני הייתי חודש בבידוד. היו רגעים של שבירה. זה תהליך מאוד קשה, פיזית ונפשית. למרות זאת, ידעתי להילחם".

 

המפגש נערך שנתיים לאחר ההשתלה מצילת החיים, כי זהו פרק הזמן שבו ניתן לוודא שבאמת השתל נקלט בהצלחה ושאין סיבוכים מאוחרים.  על הפגישה עם התורם סיפרה אנסקי: "הכי התרגשתי בעולם. תיארתי לעצמי שהוא צריך להיות מישהו מיוחד, אבל לא תיארתי עד כמה הוא ואשתו הם אנשים מיוחדים".

 

חמוטל אנסקי ויואב שצר. ""לא ידעתי למי אני תורם" (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
חמוטל אנסקי ויואב שצר. ""לא ידעתי למי אני תורם"(צילום: אילן ספירא)

 

"לא ידעתי אם התרומה שלי הצליחה"

יואב שצר, נשוי ואב לשניים מתל אביב החליט להצטרף למאגר של עזר מציון לפני שבע שנים בזמן המבצע להצלת עמית קדוש. "נתתי בדיקת דם פשוטה ולא חשבתי שאני אתאים למשהו", הוא מספר, "השנים עברו ופתאום לפני שנתיים וחצי, כשהייתי בירח דבש עם אשתי באפריקה, קיבלתי הודעה שנמצאתי מתאים ושאגיע לבדיקות נוספות".

 

אחרי שעבר סדרה נוספת של בדיקות הוא התחיל לעבור את התהליך לקראת התרומה, אלא שאז קיבל חדשות נוספות: "יום לפני שתרמתי את המח עצם, אשתי עשתה בדיקת הריון וקיבלנו בשורה משמחת - גם שהמשפחה מתרחבת וגם שאני הולך להציל חיים".

 

אחרי התרומה ביקש יואב להתעדכן במצבה של הנתרמת. "לא ידעתי למי אני תורם ולא ידעתי אם התרומה הצליחה", הוא מסביר, "שמונה חודשים אחרי התרומה צלצלתי ל'עזר מציון' כדי לדעת אם הכול בסדר. אמרו לי שיחזרו אלי ואני חששתי מהנורא מכל ולא התקשרתי יותר. עד שקיבלתי טלפון לפני חודש וחצי שבישר לי, שלא רק שהתרומה הצליחה, אלא שהנתרמת רוצה להיפגש".

 

חמוטל אנסקי ויואב שצר. "כולנו צריכים לעזור אחד לשני" (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
חמוטל אנסקי ויואב שצר. "כולנו צריכים לעזור אחד לשני"(צילום: אילן ספירא)

 

לאנסקי יש מסר לציבור: "כל מי שרק יכול, צריך לעזור לזולת, כי הוא לא יודע איפה ייפול מחר. אנשים צריכים להיות טובים ולעזור עד כמה שהם רק יכולים. היום אתה כאן ומחר אתה בצד השני של המתרס. צריך ללכת לתרום ולעזור".

 

אלכס אנסקי, שהיה לצד אשתו במשך כל התקופה הקשה שבה עברה את הטיפולים הקשים, אמר: "מאוד התרגשתי לראות את יואב. מבחינתי, זה היה אירוע של פעם בחיים. כולנו נפגשנו לראשונה עם האיש שהציל, בצורה הפשוטה ביותר, את חייה של חמוטל".

 

אנסקי מוסיף כי במשך שנתיים הוא ואשתו היו סקרנים לדעת מי התורם. "רצינו לדעת במי מדובר ומה עובר עליו. התברר לי שהוא ביוזמתו ליווה את הטיפול של חמוטל וערך בדיקות כדי לדעת מה מצבה, מבלי לדעת את שמה", הוא מוסיף, "עכשיו מתברר עוד שאנחנו גרים במרחק של כמה רחובות אחד מהשני בתל אביב. אנחנו שמחים לראות אותו ולהודות לו".

 

חמוטל ואלכס הבטיחו להישאר בקשר עם יואב "זאת התחלה של סיפור מופלא ואהבה גדולה", אמרו.

 

יואב שצר, אלכס וחוטל אנסקי. תחילתה של ידידות מופלאה (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
יואב שצר, אלכס וחוטל אנסקי. תחילתה של ידידות מופלאה(צילום: אילן ספירא)

 

"ארגון של מלאכים"

המפגש נערך בחסות "עזר מציון", ואלכס ביקש להודות לארגון שסייע לאשתו ברגעיה הקשים. "נתקלתי באנשים מלאי הבנה וסיוע. זה ארגון של מלאכים, לא פחות ולא יותר", הוא אומר, "הם ליוו אותנו בתקופה הקשה שבה נענו בין חיים ללא חיים, והם יודעים לעשות את זה ברגישות יוצאת מן הכלל".

 

המאגר הלאומי לתורמי מח עצם של "עזר מציון" שהוקם בשנת 1998, הוא המאגר הגדול ביותר מסוגו בעולם היהודי, דבר שסייע ליהודים רבים שנזקקו להשתלת מח עצם למצוא תרומה. בשנת 2005 צה"ל הצטרף למאגר, ומאפשר לכל חייל המעוניין בכך לתת דגימת דם במהלך גיוסו. כיום במאגר 792,602 תורמים, מתוכם 367,024 חיילים. עד היום בוצעו 2,026 השתלות מצילות חיים, מתוכם 947 מתרומת מח עצם של חיילים.

 

"מאגר תורמי מח העצם מאפשר לכל אחד להיות שותף בהצלת חיי אדם, וזאת המהות העיקרית של עזר מציון - הערבות ההדדית", אומרת ד"ר ברכה זיסר, מנהלת המאגר, "בכל פעם שאנחנו שומעים על עוד אדם שניצל בזכות המאגר שלנו, אנחנו מבינים את השליחות החשובה שהוטלה עלינו".




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן ספירא
חמוטל אנסקי ויואב שצר. "תיארתי לעצמי שהוא צריך להיות אדם מיוחד"
צילום: אילן ספירא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים