שתף קטע נבחר

למרות החוק: אב לאוטיסט משלם מכיסו להסעה

את הסעות ילדי החינוך המיוחד מממנות הרשויות המקומיות על פי חוק, אבל הבירוקרטיה הישראלית לא מסוגלת להכיל מגורי הורים ביישובים שונים, ולפיכך הם נאלצים לשאת לבדם בנטל. המחיר במקרה של תושב תל אביב: 2,400 שקלים בחודש

הכסף כבר הועבר והחוק קובע שכל ילד נכה זכאי להסעה עם מלווה לבית הספר - אז מדוע נאלץ אב לילד אוטיסט לשלם אלפי שקלים מכיסו בכל חודש עבור הסעותיו? 

 

גורביץ ובנו. מסע בירוקרטי על חשבונו ()
גורביץ ובנו. מסע בירוקרטי על חשבונו
 

אביו של הילד בן ה-7, ד"ר איליה גורביץ', מתגורר בתל אביב, אך אמו מתגוררת בבת ים, והוא מחלק את זמנם בין השניים. "למרות פניות חוזרות ונשנות הרשויות לא עוזרות ולא פותרות את הבעיה. יש כסף שתוקצב אבל יש פקידים שלא חושבים באופן יצירתי איך להעביר אותו ממקום למקום, ויש הוראות חוק מיושנות ואטומות שלא מכירות בצרכים של הילדים הנכים שאותם הם אמורים לשרת", הסביר האב. הוא נאלץ לשלם מתחילת השנה ומדי חודש 2,400 שקל עבור ההסעה של בנו למסגרת הטיפולית שבה הוא לומד בראש העין. 

 

עיריית בת ים מתקצבת את ההסעות למסגרת הטיפולית בראש העין, אך בפעמים שבהן שוהה הילד בבית אביו מסרבת עיריית תל אביב לתקצב זאת. הנימוק: תקנות משרד החינוך מאוגוסט 2013 קובעות כי ישתתפו במימון ההסעה רק כאשר "ההורים הפרודים או הגרושים מתגוררים בתחומה של אותה רשות חינוך מקומית". 

 

 

ח"כ קארין אלהרר ()
ח"כ קארין אלהרר

גורביץ' הסביר: "האבסורד מתעצם כשמתברר שעיריית בת ים הקצתה כסף להסעות עבור שישה ימים בשבוע והוא מנוצל רק בחלק מהימים, כי יש ימים שבהם הילד אצלי. שהרשויות ידברו ביניהן, אני לא מומחה לתקציב", אמר בייאוש.

 

לדברי ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), שהגישה השבוע בקשה לקיום דיון מהיר בוועדת הכלכלה בנושא, מדובר בסוגייה שפוגעת בהורים רבים לילדים עם צרכים מיוחדים.

 

"העובדה כי הורים גרושים לא מקבלים הסעות משני בתי הילד בערים השונות פוגעת בילדים, בשירות שהם מקבלים וביחס שהם זקוקים לו כילדים עם צרכים מיוחדים בדרכם למסגרת. מה אמור לעשות הורה גרוש לילד עם צרכים מיוחדים שאין לו כסף לממן בעצמו הסעה וסייעת לילד? למה רק הורה של ילד עם כסף יצליח להביא את הילד שלו בביטחון לגן או לבית הספר?", מסרה אלהרר. "הנושא הזה מחייב דיון בוועדה ומחייב טיפול ממוקד של משרד החינוך והשלטון המקומי. מחובתי לוודא שהנושא יטופל בהקדם האפשרי", הוסיפה.

  

גורביץ' הוסיף: "בסך הכול מדובר בהסעה קצרה יותר, מתל אביב לראש העין. 20 דקות מפרידות בין הבית שלי לבית אמו. אז אני לא מבין מדוע אי אפשר לפתור את הבעיה? אנחנו אנשים עובדים, הורים שמגדלים ילד הלוקה באוטיזם בתפקוד נמוך, הוא זקוק להשגחה צמודה, אפילו לחיתול. הייתי מצפה שהרשויות יעשו יותר במיוחד שיש חוק שמחייב אותן לדאוג להסעת ילד נכה".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "המשרד עושה מאמצים רבים, בשיתוף הרשויות המקומיות, כדי למצוא את הפתרון הטוב ביותר. בהתאם לחוזר מנכ"ל, מימון הסעות יתקיים רק אם ההורים הפרודים או הגרושים מתגוררים בתחומה של אותה רשות חינוך מקומית. יחד עם זאת, מבדיקה עולה שלעיריית תל אביב קיימת הסעה מתוקצבת למוסד החינוכי המבוקש. המשרד בודק מול הרשות אם ניתן להעלות את התלמיד על בסיס מקום פנוי בהסעה".

 

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה כי "הילד גר ורשום כתושב בת ים, והרשות שבה הוא מתגורר אמורה לדאוג לכל צרכיו. הנושא באחריות ובטיפול משרד החינוך, והרשות המקומית ממלאת אחר הנחיותיו בלבד, לכן יש לפנות למשרד החינוך לתגובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים