שתף קטע נבחר

היום "סופר טיוזדיי": יום גורלי לטראמפ וקלינטון

הפריימריז בארה"ב מגיעים לנקודה קריטית: היום יצביעו ב-13 מדינות, ואם הסקרים יתממשו - טראמפ וקלינטון יתקרבו להבטחת ניצחונם ולקרב ראש בראש על הנשיאות בנובמבר. מה צריך לקרות כדי שיסגרו עניין ומה יכול להשתבש להם בדרך? כל התחזיות והמספרים לקראת "יום שלישי הגדול"

הפריימריז לנשיאות ארצות הברית יגיעו היום (יום ג') לנקודה קריטית, שעשויה לחתום מעשית את ניצחונם של דונלד טראמפ במפלגה הרפובליקנית והילרי קלינטון במפלגה הדמוקרטית. היום הוא "סופר טיוזדיי", היום שבו יוצאים הרפובליקנים והדמוקרטים להצביע לא רק במדינה אחת או שתיים, אלא בשורה ארוכה של מדינות. אם טראמפ וקלינטון ישיגו את הניצחון ברוב המדינות שהולכות להצביע היום, כפי שחוזים להם הסקרים, הסיכוי הקטן ממילא של המועמדים המתייצבים מולם לגבור עליהם - יהפוך לקלוש עד לא קיים.

 

עד כה הצביעו בפריימריז בארבע מדינות: אצל הדמוקרטים ניצחה קלינטון בשלוש ויריבה ברני סנדרס ניצח באחת, ואצל הרפובליקנים ניצח טראמפ בשלוש וטד קרוז באחת. אלא שארבע המדינות שבהן נערכו הפריימריז עד כה חילקו רק נתח קטן ממספר הצירים שצריך מועמד לגרוף בפריימריז הדמוקרטיים והרפובליקניים כדי שיוכרז ניצחונו הרשמי במרוץ המפלגתי. בהצבעה היום, ב-13 מדינות שמשתתפות ב"סופר טיוזדיי", יחולקו כבר כמעט חצי מהצירים הדרושים לניצחון במרוץ הרפובליקני ויותר משליש מהצירים הדרושים לניצחון במרוץ הדמוקרטי - ומכאן חשיבותה הגדולה.

דונלד טראמפ. מול כל הממסד הרפובליקני (צילום: AP) (צילום: AP)
דונלד טראמפ. מול כל הממסד הרפובליקני(צילום: AP)
במרוץ הרפובליקני זכה עד כה טראמפ ב-82 צירים, טד קרוז זכה ב-17, מרקו רוביו ב-16, ג'ון קייסיק ב-6 ובן קרסון ב-4. אצל הדמוקרטים קלינטון מובילה עם 544 צירים לעומת 85 של סנדרס. הרפובליקנים יחלקו ב"סופר טיוזדיי" 595 צירים, כשכדי לזכות במועמדות הרפובליקנית יש לצבור בסך הכול לאורך הפריימריז 1,237 צירים. הדמוקרטים יחלקו היום 865 צירים, ולזכייה במועמדות הדמוקרטית דרושים 2,383 צירים.

 

המדינות שבהן יצביעו ב"סופר טיוזדיי" הן: אלבמה, ארקנסו, קולורדו (בשיטת אסיפות בחירות), ג'ורג'יה, מסצ'וסטס, מינסוטה (אסיפות בחירות), אוקלהומה, טנסי, ורמונט, וירג'יניה וטקסס. הרפובליקנים יצביעו באסיפות בחירות גם בוויומינג ובאלסקה. בסמואה האמריקנית, שהיא טריטוריה אמריקנית, יצביעו באסיפות בחירות של הדמוקרטים.

 

קלינטון. המטרה: סדרת ניצחונות שתסגור את הסיפור (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קלינטון. המטרה: סדרת ניצחונות שתסגור את הסיפור(צילום: EPA)

 

ארבעה בעקבות טראמפ

אחרי שניצח בכל שלוש המדינות האחרונות שבהן נערכו הפריימריז הרפובליקניים דונלד טראמפ רוצה להגדיל את הפער מיריביו. בבחירות שייערכו ב"סופר טיוזדיי" הצירים יחולקו באופן יחסי לאחוז הקולות שיקבל כל מועמד – בניגוד למצב אחר (שקיים בחלק מהמדינות בפריימריז) שבו המנצח במדינה זוכה בכל הצירים שלה.

 

טראמפ מקווה לרשום ניצחונות מרשימים במיוחד במדינות הדרום, שיריבו הסנאטור מטקסס טד קרוז טוען זה שבועות ארוכים כי הוא נהנה בהן מיתרון. בצעד של הפגנת ביטחון מתכנן טראמפ להקדיש את יום שלישי דווקא לניהול הקמפיין שלו בשלוש מדינות שכלל לא יצביעו ב"סופר טיוזדיי": אוהיו, קנטאקי ופלורידה. גם אם יצליח טראמפ לעשות צעד משמעותי בדרכו לנשיאות, סקר מפתיע שהתפרסם אמש מטיל ספק ביכולתו לשחזר את הצלחתו מהפריימריז גם בבחירות כלליות: רק 25 אחוז מהרפובליקנים שנשאלו הודו שיצביעו בוודאות עבורו בנובמבר.

רוביו עם טראמפ. מבחינתו, זה כבר ראש בראש (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רוביו עם טראמפ. מבחינתו, זה כבר ראש בראש(צילום: EPA)

יריבו העיקרי של טראמפ, מרקו רוביו שרבים במפלגה הרפובליקנית מנסים לקדם אותו כ"מועמד השפוי" על חשבונו של טראמפ, מתנהל מאז יום שישי האחרון כאילו המרוץ הרפובליקני הצטמצם לקרב ראש-בראש בין שני אנשים בלבד: הוא נגד טראמפ. אבל כדי לבסס מצב שכזה בפועל, יצטרך רוביו לסיים לפני טראמפ במדינה אחת לפחות, ובנוסף להקדים את המועמד הבכיר השלישי, טד קרוז, בכל מדינה שתצביע ב"סופר טיוזדיי" למעט מדינת הבית של קרוז – טקסס.

 

אם רוביו ינצח ביותר ממדינה אחת ב"סופר טיוזדיי", הדבר עשוי להפעיל לחץ על קרוז ושני המועמדים הנותרים במרוץ הרפובליקני ג'ון קייסיק ובן קרסון לפרוש מהמרוץ. לפי סקרים רוביו נמצא במקום השני או קרוב מאוד למקום השני כמעט בכל המדינות שיצביעו היום. טראמפ מוביל בכל המדינות פרט לטקסס, שבה כאמור הפייבוריט הוא טד קרוז המקומי.

טד קרוז. קודם טקסס, אחר כך נראה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טד קרוז. קודם טקסס, אחר כך נראה(צילום: רויטרס)

באשר לטד קרוז עצמו – הוא בנה את הקמפיין שלו כולו על התרחיש של הצלחה גדולה ב"סופר טיוזדיי", אבל המומנטום שצבר טראמפ והצלחתו בקרב שמרנים חברתיים ואוונגליסטים מאיימים על קרוז מאוד. כדי להשאיר לעצמו סיכוי כלשהו זקוק קרוז לניצחון מוחץ במדינת האם שלו טקסס, אולי בצירוף ניצחון באוקלוהומה או בארקנסו, ולזכייה במקום השני בכמה מדינות, לפני מרקו רוביו. לרעתו פועלת העובדה שהממסד הרפובליקני התאחד מאחורי רוביו, שנתפש כמועמד בעל הסיכויים הסבירים ביותר מול טראמפ. שאיפותיהם של קייסיק וקרסון ב"סופר טיוזדיי" צנועות יותר, ופרישתם מהמרוץ היא רק שאלה של זמן.

 

קלינטון ו-200 הצירים של טקסס

במפלגה הדמוקרטית המטרה של הילרי קלינטון ברורה: היא רוצה לצרף לניצחון המוחץ שלה בדרום-קרוליינה השבוע שורה של ניצחונות שתיתן גושפנקה לתחושה ההולכת וגוברת שהיא כבר דוהרת לזכייה במועמדות הדמוקרטית לנשיאות. היתרון הגדול של קלינטון בקרב מצביעים אפרו-אמריקניים מעודד את אנשי הקמפיין שלה. אם קלינטון תשיג במדינות הדרום שיצביעו ב"סופר טיוזדיי" ניצחונות כמו זה שהשיגה בדרום-קרוליינה, ייתכן שמספר הצירים שתגרוף יהיה גדול כל כך עד שסנדרס לא יוכל כבר להדביק אותה.

ברני סנדרס. סופו של הזקן שהפך ל"הבטחת הצעירים"? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ברני סנדרס. סופו של הזקן שהפך ל"הבטחת הצעירים"?(צילום: רויטרס)

וסנדרס עצמו? מילת המפתח שלו היא שינוי המומנטום: הוא רוצה לצבור תנופה מחודשת אחרי שורת הניצחונות של קלינטון, ומקווה לרשום הישגים נאים בקולורדו, מסצ'וסטס, מינסוטה, אוקלהומה ומדינת הבית שלו ורמונט. הסנאטור סנדרס צריך להימנע מהפסדים משמעותיים במדינות דרומיות כמו אלבמה, ארקנסו, ג'ורג'יה, טנסי – וגם טקסס, שמחלקת יותר מ-200 צירים.

 

לעצור את טראמפ

בסצנה סוריאליסטית הבטיח מנהיג הרפובליקנים בסנאט, מיץ' מקונל, לנסות לבלום בבחירות הכלליות את דונלד טראמפ, המועמד המסתמן של מפלגתו לנשיאות. בכך מקונל רמז שלא יהסס לסייע ולסלול, לפחות בעקיפין, את דרכה של קלינטון לבית הלבן. טראמפ לא מפקפק בניצחונו הצפוי: במהלך עצרת תמיכה שערך אתמול בווירג'יניה הוא שב ולעג ליריביו רוביו ("מרקו הקטן") וקרוז ("טד השקרן") והתרברב על התבוסה שהוא עומד להנחיל להם.

 

במהלך העצרת אירעו כמה תקריות מדאיגות. תחילה סולקה צעירה שמחתה נגד מדיניותו הגזענית נגד מהגרים. "תוציאו אותה, החוצה החוצה החוצה", הורה טראמפ בזעם למאבטחים. לאחר מכן הופל על הרצפה וגורש באלימות צלם של המגזין "טיים".

 

אל מול הצלחתו המטאורית של טראמפ, נותרו בכירי המפלגה הרפובליקנית חסרי אונים. אף שהם עדיין מקווים כי קרוז יצליח לעצור את טראמפ במדינת הבית שלו, טקסס, ובכך לפחות להאט את התקדמותו, הם כבר נערכים ליום שאחרי הפריימריז. "המפלגה שלנו לא יכולה להרשות מצב שמועמד כמו טראמפ יהיה עם היד על הכפתור הגרעיני", הזהיר אתמול אחד מראשי המפלגה בפגישה חשאית שנערכה עם מקונל. ההערכה היא כי בכירי המפלגה, על אף העוינות שהם רוחשים לקלינטון, לא יהססו לסייע לה באופן עקיף להביס את טראמפ.

 

בצעד יוצא דופן גם מייקל היידן, ראש ה-CIA לשעבר, שבר שתיקה והזהיר כי "קיימת סבירות שהצבא האמריקני יסרב פקודה אם טראמפ יהיה נשיא וינסה ליישם חלק מהבטחות הקמפיין שלו". תוכניתם של מקונל וראשי המפלגה, כפי שנחשפה בכלי התקשורת בארה"ב, היא לסייע לסנאטורים הרפובליקנים שיתמודדו בבחירות בנובמבר להרחיק עצמם מטראמפ – או כפי שמקונל ניסח זאת, "לזרוק אותו כמו אבן לוהטת", כדי שיוכלו לשריין את הרוב שלהם בסנאט ולהוות אופוזיציה לוחמת לממשל עתידי בראשות קלינטון.


פורסם לראשונה 29/02/2016 22:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון נגד טראמפ. בדרך לקרב ראש בראש
מומלצים