שתף קטע נבחר

 

מתקרבות: ישראל ודרום אפריקה סיכמו לשפר את היחסים

לאחר תקופה של מתיחות דיפלומטית, ביקר מנכ"ל משרד החוץ דורי גולד בדרום אפריקה. שתי המדינות סיכמו לשפר את שיתוף הפעולה ביניהן. גולד ייפגש גם עם אנשי מפלגת השלטון, שמובילה קו פרו-פלסטיני

  

דורי גולד בעת ביקורו בדרום אפריקה, היום (צילום: משרד החוץ) (צילום: משרד החוץ)
דורי גולד בעת ביקורו בדרום אפריקה, היום(צילום: משרד החוץ)

אחרי תקופה ארוכה של מתיחות ביחסים הדיפלומטיים, על רקע תמיכתה של דרום אפריקה בחמאס וביקורת גוברת על ממשלת ישראל, כולל קריאה לחרם והפגנות נגד מדינת ישראל - מנכ"ל משרד החוץ הישראלי, ד"ר דורי גולד, ביקר היום (ה') בדרום אפריקה, בניסיון לשפר את היחסים בין המדינות. זה הביקור הראשון זה עשור של מנכ"ל משרד החוץ הישראלי במדינה, ולדברי גורמים בירושלים הוא מבטא רצון להתקרבות ולדיאלוג עם דרום אפריקה, כחלק מהמדיניות של ישראל להתקרב לאפריקה.

 

גולד נועד בפרטוריה עם מנכ"ל משרד החוץ של דרום אפריקה, ג'רי מטג'ילה. "הדיונים התמקדו ביחסים והצדדים הסכימו לשפר את שיתוף הפעולה בין שתי המדינות", נאמר בהודעה משותפת שפורסמה בתום הפגישה. המנכ"לים הסכימו שבכירים מדרום אפריקה ומישראל ישתפו פעולה בנושאים כגון מים, חקלאות, מסחר, מדע וטכנולוגיה. הצדדים דנו על המצב במזרח התיכון והדגישו את החשיבות של ביקורי משלחות סחר בשתי המדינות.

 

מחר יגיע דורי גולד למטה ה-ANC, מפלגת השלטון שבעבר לחמה באפרטהייד, ויאמר דברים לזכרו של נלסון מנדלה. זה נחשב לביקור יוצא דופן, שכן מפלגת ה-ANC מובילה קו פרו-פלסטיני מובהק.


הפגנה בדרום אפריקה נגד הנשיא לשעבר שמעון פרס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה בדרום אפריקה נגד הנשיא לשעבר שמעון פרס(צילום: AFP)
 

המתיחות בין המדינות החלה ב-31 במאי 2010, לאחר עצירתו של המשט לעזה. שגריר דרום אפריקה בישראל נקרא חזרה לארצו, אולם כמה שבועות לאחר מכן, ב-20 ביולי, הודיע משרד החוץ בדרום אפריקה על שובו של השגריר לתל אביב. בשנת 2013 הכריז סגן שר החוץ של דרום אפריקה, איברהים איברהים, כי "ממשלת דרום אפריקה קיצונית יותר ונוקשה יותר ביחסה לישראל, מאשר מדינות ערביות רבות". באותה שנה אמרה שרת החוץ של דרום אפריקה דאז, מייטה נקואנה-משבנה, ששרי ממשלתה לא יבקרו יותר בישראל, לאות תמיכה במאבק הפלסטיני. מנגד, שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן האשים את דרום אפריקה בתערובת של צביעות ואנטישמיות קלאסית והזהיר כי "פוגרום נגד היהודים בדרום אפריקה הוא רק עניין של זמן".

 

לפני כשנה סירבה ישראל להעניק אשרת כניסה לשר בממשלת דרום אפריקה, בלייר זימאנדה, שרצה לבקר ברמאללה. בירושלים הסבירו אז כי בקשתו של זימאנדה נדחתה משום שהוא ביקש לעבור בנתב"ג

מבלי לבקר גם בישראל, וכן בשל עמדותיו האנטי-ישראליות. זימאנדה, השר לענייני השכלה גבוהה מטעם המפלגה הקומוניסטית, קרא לחרם אקדמי על ישראל ואף דרש לגרש את השגריר הישראלי מפרטוריה.

 

המשבר האחרון היה באוקטובר 2015 כאשר דרום אפריקה אירחה את ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל. משרד החוץ בירושלים זימן את שגריר דרום אפריקה לשיחת נזיפה וטען שהזמנתו של משעל היא שערורייה ונותנת רוח גבית לטרור.

 

תנועת ה-BDS בדרום אפריקה נחשבת לאחת המיליטנטיות בעולם. היא מפגינה כבר שנים נגד "וולוורט", רשת שמוכרת תוצרת ישראל, ואפילו היו התפרעויות אלימות שבמהלכן זרקו ראש חזיר לאחת מחנויות הרשת. כאשר הנשיא לשעבר שמעון פרס ביקר לאחרונה במדינה, התקיימה הפגנה נגדו.

 

ממשרד החוץ נמסר: "הדיונים התנהלו באווירה חיובית ורצון משותף להעמיק את הדיאלוג והיחסים הידידותיים בין דרום אפריקה לישראל".

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משרד החוץ
גולד בדרום אפריקה
צילום: משרד החוץ
מומלצים