שתף קטע נבחר

פישלתם? כך תתקנו רושם ראשוני בעבודה

נלחצתם מראיון עבודה? התרגשתם מפגישה ראשונה? שגיתם בהעברת מסר לאדם זר? רושם ראשוני הוא מסר שקשה מאוד לתקן. אך בעזרת הקשבה לצד השני, הומור ושלווה ניתן לקבל הזדמנות שנייה. כך תשפרו את התחושות שהותרתם בצד השני - המדריך המלא

אומרים שקל יותר להרוס רושם ראשוני טוב, מאשר לתקן רושם ראשוני רע. ניתן להבחין בתופעה ביתר שאת במקום העבודה - הנקודה בה רובנו מבלים את רוב שעות היום. אך האם, בסופו של דבר, ניתן לקבל הזדמנות שנייה על מנת לתקן רושם ראשוני שלילי?

 

כתבות נוספות בערוץ קריירה

ריטוש קו"ח: איך לייפות את הרזומה בלי לשקר?

קיבלתם חוזה עבודה? היזהרו מהמוקשים

כך תעלו את המשכורת שלכם בשנה הקרובה

 

מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד מצא, שכדי לתקן גישה שלילית של אדם אחר יש צורך בשמונה מפגשים חיוביים עוקבים עם אותו אדם. כלומר, במידה שנוצר רושם ראשוני שלילי אצל עמית לעבודה - שורת מפגשים עוקבים יכולה לעזור ולתקן את השליליות. ניתן לייצר מפגשים כאלה באמצעות התנדבות לעבוד יחד או ארוחות צהריים משותפות.

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

אך מה באשר למפגשים חד פעמיים, כמו ראיון עבודה או שיחת עבודה חשובה? האם במקרים בהם לא ניתן לחזור ולתקן את העוול - אם לא השארת רושם טוב, לא תהיה הזדמנות שנייה לתיקון? אין ספק שבסוג כזה של מפגשים משימת התיקון קשה, ואפשרית רק לעתים רחוקות ובנסיבות מסוימות בלבד.

 

כיצד מצליחים לשנות רושם ראשוני?

במידה שהרגשתם שיצרתם רושם ראשוני שלילי בתחילת המפגש, אל תרימו ידיים. הישארו עם ראש זקוף, שתו מים, הירגעו וחשבו חיובי - לא הכל אבוד. אל תחשבו שהגרוע מכל קרה. רק כך תוכלו להעביר מסר שיסייע לכם לתקן את הרושם שיצרתם. שמירה על קור רוח, באמצעות ההופעה ושפת הגוף, תעזור לכם לשדר אווירת עוצמה וכריזמה. נסו להיות חביבים וקשובים לאחר - לשינוי ההתנהגות יכולה להיות השפעה על המשך הפגישה שלכם.

 

אם שפטו אתכם לא נכון - הוסיפו מידע

בדרך כלל מי שיושב מולנו נותן פרשנות למילים ולשפת הגוף שלנו. בחלק מהמקרים המסקנה אליה הגיע הצד השני, היא לא מה שהתכוונו אליו. שמירה על ערנות וקשב לצד השני ילמדו אותנו על התחושות שנרשמות אצלו. יש לשים לב לפניו, שפת הגוף ואפילו טון הדיבור - כל אלה יוכלו להעיד על רושם שלילי או חיובי שנוצר מצידם.

 

אם שמתם לב שהשינוי בא בעקבות הדברים שאמרתם, נסו לספק מידע חדש נוסף על מנת לחדד, לעזור בשינוי זווית הראיה של הצד השני על הנושא שהצגתם. המידע כמובן חייב להיות מידע אמיתי, ואינו סותר את הדברים שנאמרו לפני כן. עליו להסביר ולהאיר באור אחר את שנאמר.

 

הראו צד אחר באישיות

במהלך פגישה ראשונית, 93% מהרושם אותו אנו משאירים מועבר במסרים בלתי מילוליים. לפיכך, נסו להציג פן אחר באישיות שלכם. היעזרו בשפת הגוף וטון הדיבור כדי לייצר תמונה אחרת. לדוגמא, אם אתם ביישנים, זכרו כי תכונה זו יכולה להיתפש לעיתים כחוסר התחשבות או התייחסות לאחר. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם רושם ראשוני מוטעה היא להזדקף, לחייך, להסתכל לאחר בעיניים, ליזום ולהניע את השיחה.

 

אם אתם מוחצנים או נוטים לדברנות, מבלי לאפשר לצד השני להתבטא, נסו להקשיב יותר ולדבר פחות. יש להעביר הרגשה שאתם יודעים לפנות את הבמה לאחר. הדרך לכך היא באמצעות הקשבה פעילה ותגובה בדרך שלא בהכרח מילולית. אם אתם נוהגים להתחיל פגישה בבדיחה או חשים צורך להיות מצחיקים - תהיו קשובים לתגובה הצד השני. במידה והניסיונות לא צולחים ואין שיתוף פעולה, עליכם לעבור הלאה במהירות ולהראות רצינות.

 

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

השתמשו בהומור

על אף הנאמר בסעיף מעלה, הומור כן עשוי לשרת אתכם היטב בסיטואציות לא נעימות. מיצאו את הנקודה המצחיקה במצב והשתמשו בה, מבלי לפגוע ביושב מולכם. אם שכחתם לכבות את הטלפון והוא צלצל וקטע את הפגישה בנקודה חשובה, הדרך הנכונה כמובן היא לכבות, להתנצל ולהמשיך הלאה. במקרים בהם נגעתם בנקודה רגישה, נסו לומר משהו מצחיק על הרינגטון שלכם וחברו את ההפרעה לסיטואציה. חישבו על אמירה כלשהי שתבטל את אי הנעימות מהסיטואציה.

 

התנצלות קלה יכולה לעזור

אם אמרתם דבר מה שנשמע שלא כמו שהתכוונתם בפתיחת המפגש - השתמשו במשפט: "אני לא יודע מה קרה לי, זו כנראה ההתרגשות". אמירה כזו בברוב המקרים מעוררת אמפתיה. ותיכף לאחר מכן צריך לבוא שינוי בגישה שלכם, ובמרבית המקרים גם בתחושות של הצד השני.

 

אם במהלך המפגש שמתם לב שפגעתם, חשוב לתקן ולהציג גישה המבינה טוב יותר את עמדתו של היושב מולכם. אפשר לפתוח במילים "זו דעתי. אני מתנצל/ת, אני מבין/ה שאני מגלה גישה קצת שונה, אבל אני מבין/ה ש....".

 

לסיכום, בכל פעם שסיימתם מפגש, נסו לנתח אותו, לבדוק איפה טעיתם וללמוד ממנו לפעמים הבאות. כשתבינו את הטעויות, תדעו לא לחזור עליהן שוב. נכון שלא תמיד תצליחו לתקן את הרושם הראשוני השלילי שנוצר, אבל אם תהיו סלחנים כלפי עצמכם וכאמור, תלמדו מהטעויות, תוכלו להמשיך הלאה מבלי ל"להרוס לעצמכם", ובמפגש הבא תיצרו את הרושם החיובי שרציתם.

 

הכותבת היא יועצת תדמית אישית ועסקית. נושא זה יעלה בהרצאה שתערוך מחר (ב') הכותבת בשעה 19:00 במשרדי עמותת נטע - המרכז לפיתוח קריירה, בני ברק. להרשמה: http://www.netta.org.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים