שתף קטע נבחר

בלפסט: העיר שנותקה לה יחדיו

הם אמנם חגגו השבוע בשמחה רבה את סנט פטריק'ס דיי, אבל המציאות של האירים מורכבת הרבה יותר. ביקרנו בבלפסט, העיר שחיה את השלום המתוח בין הקתולים לפרוטסטנטים. באופן קצת מוזר אבל די ברור, הם יצרו הקבלה מדהימה לסכסוך הישראלי-פלסטיני

תיירים המזדמנים לבלפסט נלקחים אחר כבוד, כמו אצלנו, לכותל המערבי - אל הרחובות המציגים ציורי קיר ענקיים על קירות הבתים בהם מונצחים גיבורי המאבק הקתולי נגד השלטון הבריטי, שחלקם מתו בשביתות רעב בעת שלטונה של מרגרט תאצ'ר. הדבר מזכיר את שביתת הרעב של מוחמד עלאן אצלנו. אך ממול לשכונה הקתולית, בשכונה של האירים הפרוטסטנטים מוצגים ציורי קיר המציגים את גיבוריהם של הפרוטנסטנטים באותה מלחמה עקובה מדם.

 (עיצוב: עדי מזרחי) (עיצוב: עדי מזרחי)

עד שהגעתי לבלפסט, בירת צפון אירלנד המונה כ-300,000 תושבים, חשבתי לתומי שסוף סוף הושג שלום בר קיימא בין האירים הקתולים לאירים הנאמנים לכנסיה האנגליקנית (הפרוטנסטנטית) ואולי אפשר יהיה בעתיד גם אצלנו לפתור את הסכסוך בהבנה ובהיגיון. אך מתברר שהשלום הזה נותר על כרעי תרנגולת.

 

המתח העצום בין האירים מהדתות השונות נותר בעינו. כידוע, צפון אירלנד נותרה תחת השלטון הבריטי כשהיא נתמכת על ידי פחות ממיליון תושבים פרוטנסטנטים שהם צאצאי 600 המשרתים של אוליבר קרומוול שנותרו באירלנד לאחר שהברנש שכבש באכזריות את אירלנד בשלהי המאה ה-17, הפרוטסטנטים הללו הפכו לעצם בגרונם של האירים הקתולים שגורשו מצפון אירלנד, האירים הקתולים קיבלו את עצמאותם בדרום אירלנד רק ב-1922 אחרי מאבק שנמשך דורות רבים.

חומות ורשתות בין חלקי בלפסט (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי)) (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))
חומות ורשתות בין חלקי בלפסט(צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))
 

בין המבנים אותם מציגים בגאווה לתיירים מזדמנים כמוני, מלבד ציורי קירות המאבק באנגלים, נמצא בית העירייה שנבנה ב-1903,

האוניברסיטה קווינס שהוקמה כבר ב-1849 וכמובן בתי הבנקים האירים, הבנק של אלסטר והבנק הצפוני שהוקם כבר ב-1769. הבנקים המרשימים נמצאים ב-Waring Street, המרכז המסחרי של העיר. תושבי העיר גאים מאוד במבדוק היבש הגדול ביותר בעולם שנמצא במספנות העיר שבה נבנתה הספינה טיטניק ולזכר הטבועים שלה הוקמה אנדרטה בחצר בית העיריה של העיר. אגב, בבלפסט מופיע עדיין העיתון הותיק ביותר בשפה האנגלית - News Letter.

 

השנאה עדיין כאן 

כאשר מטיילים בשכונות המעורבות של בלפסט, בדרך שנקהיל (Shankhill Road) באזור המשויך לפרוטנסטנטים לעומת דרך פולס (Falls Road) הנחשבת לקתולית ברובה, ציורי הקיר הענקיים על קירות הבתים נחלקים כאמור בין אירים קתולים שונאי אנגליה לבין שכונות הפרוטסטנטים תומכי האיחוד עם בריטניה. במהלך הביקור ניתן לראות איך בין השכונות מזדקרות עדיין חומות גבוהות ורשתות שנועדו לבלום בקבוקי תבערה שהיה נהוג להשליך על היריבים.

שלום קר זו מחמאה למתרחש בבלפסט (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי)) (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))
שלום קר זו מחמאה למתרחש בבלפסט(צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))

בשטח הקתולי נערמו בזמן הביקור שלי, פירמידות עץ ענקיות כהכנה למדורות בנוסח ל"ג בעומר שלנו, הבעירה שלהם מוקדשת לקדוש הקתולי הפופולארי סט. פטריק. עד היום, מספר נהג המונית הקתולי, האווירה עוינות והתחושה היא לא של שלום מוצק אלא של הפוגה זמנית. הקטע הבעייתי, טוען הנהג, הוא של נישואי תערובת בין קתולים ופרוטנסטנטים, כמו הבת שלו עצמו, שנישאה לבחור פרוטנסטנטי. בני הזוג נאלצים להתגורר בשכונות מיוחדות לזוגות מעורבים.

 

גם אנחנו כאן, כמובן

הסכסוך בין ישראל לפלסטינים אומץ משום מה על ידי האירים בצפון אירלנד. אולי בשל העובדה שעשרות אלפי הערבים המתגוררים באירלנד שכנעו את האירים שהכיבוש הישראלי זהה לכיבוש הבריטי השנוא עליהם מאוד.

מצד אחד - חיילי צה"ל דולקים אחר ילדים פלסטינים (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי)) (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))
מצד אחד - חיילי צה"ל דולקים אחר ילדים פלסטינים(צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))

הקתולים האירים ציירו פלקטים על קירות בתים ובהם נראים חיילי צה"ל דולקים אחרי ילדים פלסטינים בעוד שיריביהם האירים הפרוטנסטנטים מקדישים את קירות הבתים בשכונותיהם לציורים נוטפי הערצה לחיילי וחיילות צה"ל ומציגים על קיר שלם את עלילותיו של קולונל אירי בשם ג'ון פטרסון, שלחם במלחמת הבורים וכתב ספר פופולארי על אריה אוכל אדם שטרף בסיטונות ובהנאה את הפועלים שהניחו את מסילת הברזל בקניה, עד שפטרסון הצליח לחסלו. אותו קולנל אירי פיקד על גדודי נהגי הפרדות בגליפולי (כן, הגדוד של טרומפלדור) במלחמת העולם הראשונה.

מצד שני - הערצה לצה"ל (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי)) (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))
מצד שני - הערצה לצה"ל(צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))

הוא תמך בהתלהבות דתית כמעט בציונות ובהקמת צבא יהודי כבר במלחמת העולם הראשונה, ובחר להיקבר במושב אביחיל בשרון ב-2014, מושב אותו הקימו משוחרררי הגדודים העבריים.

 

שביתת הנשק בבלפסט נראית שברירית עד אימה. על הבית בו נולד הנשיא חיים הרצוג ז"ל, בנו של הרב הראשי של אירלנד ויותר מאוחר של ישראל, בבלפסט, מוצג שלט המציין את העובדה. לצערנו, הבניין והשלט זכו לביטויי עוינות בתקופת מבצע "צוק איתן".

 

נסענו לבקר את בית הכנסת היהודי בבלפסט ופגשנו ישראלית לשעבר המתגוררת לטענתה, בשלווה רבה בעיר, לאחר שנישאה ליהודי אירי מבלפסט. אך בבלפסט ישנם גם אתרים רבים נוספים שלא קשורים לסכסוך הפוליטי העתיק המקומי. המוזיאון של אלסטר למשל, שממוקם בגן הבוטאני המקומי - מציג אוסף מעניין של אמנות אירית ובו נמצא גם אוצר מטבעות שנשלה מספינה ספרדית שטבעה ב-1588 והשתייכה לארמדה הספרדית שנשלחה לכבוש את אנגליה.

הרובע הפרוטסטנטי האוהד את צה"ל (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי)) (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))
הרובע הפרוטסטנטי האוהד את צה"ל(צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))
 

הפאב המפורסם ביותר בבלפסט נקרא בשם Crown Liquour Saloon. הוא השתייך בזמנו למלון הרכבת המקומי.

במידה ותעדיפו פאב מוזיקלי שיאפשר לכם להצטרף בעליזות לשירה של השתיינים האירים המקומיים, הרי שמומלץ לכם מקום בשם Duke of York.

 

אם יהיה לכם מספיק זמן גם לטייל מחוץ לעיר עצמה הרי שמצפון לעיר נמצאת דרך החוף המפורסמת Antrim Coast Road, שם מחכה לכם אטרקציה ייחודית שמכונה בשם Giants Causeway. מדובר באלפי משטחי אבן בזלת בצורת משושים ליד חוף הים, שקיבלו את צורת המשושים המוזרה הזו לאורך שטח גדול. בטיול שכזה תוכלו גם לבקר במבשלת השיכר העתיקה Old Bushmills Distillery, שם תקבלו סקירה מעמיקה על ההסטוריה של הוויסקי האירי, תוכלו גם ליהנות ממסע טעימות של סוגי וויסקי, אך אנא אל תנהגו בחזרה למלון בבלפסט כל עוד אתם מתנודדים.

 

טיול אחר הוא מבלפסט לעבר העיירה Omagh, בדרך תיהנו מנוף כפרי אירי אופייני של כפרים ועיירות איריות עד שתגיעו למוזיאון פתוח בשם The Ulster American Folk Park, המספר את סיפור הגירת רבבות האירים במאה ה-18 ובמאה ה-19 אל העולם החדש, כדי להגשים את החלום האמריקני. היום יש יותר אירים המתגוררים בארה"ב מאשר באירלנד עצמה.


פורסם לראשונה 20/03/2016 00:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי)
עיר חצויה. בלפסט
צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי)
מומלצים