שתף קטע נבחר

ניצחון מוחץ לטראמפ בפלורידה, רוביו פרש

עוד לילה מזהיר לדונלד טראמפ: הוא אמנם הפסיד באוהיו למושל קייסיק, אך ניצח בשלוש מדינות אחרות ובהן בפלורידה החשובה. רוביו פרש: "זו לא השנה שלי". קלינטון מתקרבת לניצחון: גברה על סנדרס בכל חמשת המרוצים. כל התוצאות

 

איל הנדל"ן דונלד טראמפ זכה בקרב הקריטי מכולם הלילה (ד') ב"סופר-דופר טיוזדיי" - ולקח בקלות, בהפרש של כמעט 20%, את הבחירות הרפובליקניות בפלורידה שמחלקת לו 99 צירים ומעמיקה עוד יותר את הפער בינו לבין יתר המתמודדים. בעקבות התבוסה הכואבת של מרקו רוביו, הסנאטור המקומי, במדינת הבית שלו, הוא הודיע מיד עם פרסום התוצאות כי הוא משעה את הקמפיין ופורש מהמרוץ. גם באילינוי זכה טראמפ בהפרש משמעותי, ובצפון קרוליינה הגיע טראמפ למקום הראשון לאחר קרב צמוד עם טד קרוז.

 

בפלורידה זכה טראמפ ב-46%, רוביו, שפרש, הגיע למקום השני עם 27%, קרוז התברג למקום השלישי עם 17% וקייסיק במקום האחרון עם 7%. מכיוון שהמדינה הצביעה לפי שיטת "המנצח לוקח הכול" - כל צירי המדינה הלכו לכיסו של טראמפ. עם זאת, לאחר קרב צמוד באוהיו בין טראמפ לבין מושל המדינה, ג'ון קייסיק הוכרז כמנצח. מדובר במדינה הראשונה שהעניקה לו עד כה את המקום הראשון. באוהיו גרף קייסיק 47% מהקולות, טראמפ קיבל 36%, קרוז הגיע למקום השלישי עם 13% ורוביו במקום האחרון עם 2% בלבד. בצפון קרוליינה טראמפ במקום הראשון עם 40%, לאחריו קרוז עם 37%, קייסיק שלישי עם 13% ורוביו רביעי עם 8%. באילינוי קיבל טראמפ 39%, קרוז הגיע למקום השני עם 31%, קייסיק 20% ורוביו 9%.

 

הלילה המזהיר של טראמפ הביא אותו ליותר מחצי מכמות הצירים הדרושה לניצחון. בסך הכול למיליארדר יש 621 צירים - ו-1,237 דרושים לניצחון. לקרוז 395 צירים בלבד. קייסיק צבר הלילה 75, אבל עדיין מפגר בהרבה אחרי שני המובילים, עם 138 צירים בסך הכול.

 

טראמפ "מסכים" עם דבריו של רוביו בתחילת מרס - כי המנצח בפלורידה יהיה לבסוף המועמד הרפובליקני

 

בינתיים במרוץ הדמוקרטי - הילרי קלינטון גברה על ברני סנדרס בפלורידה עם 64% אל מול 33%, באוהיו עם 56% אל מול 43%, בצפון קרוליינה עם 55% אל מול 41% ובתום קרב צמוד במיוחד גם בשתי מדינות נוספות. אילינוי, המדינה שבה נולדה, היא קיבלה 50.6% לעומת 48.6% לסנדרס, ובמיזורי ניצחה את סנדרס בפער עוד יותר קטן. בסך הכול צברה קלינטון עד כה במרוץ הרפובליקני 1,094 צירים, לעומת 774 של סנדרס. לניצחון הכולל דרושים 2,383 צירים.

 

מיד עם פרסום התוצאות בפלורידה עלה לבמה רוביו, הודה לתומכיו וניחם אותם כי "לא היה עוד מה לעשות בנידון, זו לא השנה שלי". הוא בירך את יריבו טראמפ אך בד בבד הזהיר כי "ארה"ב נמצאת בצונאמי פוליטי". בנאומו האשים במרומז, בין היתר, את הזלזול של הממסד הרפובליקני בעלייתו של טראמפ.

ממשיך לדהור עם שלושה ניצחונות משמעותיים. טראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ממשיך לדהור עם שלושה ניצחונות משמעותיים. טראמפ(צילום: AFP)

סוף המשחק. רוביו פורש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סוף המשחק. רוביו פורש(צילום: AFP)
 

סיבה טובה לשמוח. קלינטון לאחר הכרזת ניצחון בשלוש מתוך חמש מדינות, הלילה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סיבה טובה לשמוח. קלינטון לאחר הכרזת ניצחון בשלוש מתוך חמש מדינות, הלילה(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נאום ניצחון ראשון במרוץ - במדינתו אוהיו. קייסיק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נאום ניצחון ראשון במרוץ - במדינתו אוהיו. קייסיק(צילום: רויטרס)

קייסיק אמר בראיון ראשון לאחר הניצחון הראשון שלו במרוץ כולו: "זהו אושר גדול. הלילה קיבלנו את המומנטום ונמשיך לנצח. אני היחיד שיכול לנצח את קלינטון. יש לי את כל הכסף להמשיך. אנחנו מאוד נרגשים". גם טד קרוז נשא נאום בטקסס לאחר פרסום חלק מתוצאות הבחירות הלילה. "יש רק שני קמפיינים שיש להם סיכוי - שלי ושל טראמפ. הבסתי אותו לא במדינה אחת ולא בשתיים, אלא בתשע". בהמשך גינה קרוז את דבריו של טראמפ, שלפיהם הוא יהיה ניטרלי בטיפולו בסכסוך הישראלי-פלסטיני. "אני לא ניטרלי, אני אעמוד לצד ישראל ולא אתנצל על כך", אמר. 

 

אחרי ה"סופר טיוזדיי" שבו הצביעו ב-12 מדינות, יום שלישי החולף כונה "סופר-דופר טיוזדיי": אמנם הצביעו בו "רק" חמש מדינות, אבל המשמעות הגדולה שלו נובעת ממספר הצירים שהן מחלקות ומהשיטה. פלורידה מחלקת 99 צירים, אילינוי 69, מיזורי 52, צפון קרוליינה 72 ואוהיו 66, ומלבד צפון קרוליינה, כל המדינות האלה יחלקו את הצירים שלהן בשיטת "המנצח לוקח הכול" – המקום הראשון גורף את כל הצירים, המקום השני ואלה שאחריו נשארים בלי כלום.

 

דונלד טראמפ חיסל הלילה את אחד מיריביו לאחר שניצח בפלורידה, כפי שחזו הסקרים, אך לא הצליח להביא לאותה תוצאה באוהיו מול המושל ג'ון קייסיק. הציפייה שלו הייתה כי אחרי הלילה במרוץ יישאר רק טד קרוז - שנמצא בפיגור די גדול אחריו, והעובדה שהוא שמרן מאוד לא משאירה לו סיכוי גדול בהמשך.

טראמפ, הלילה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ, הלילה(צילום: AFP)

חצוף פאשיסט, גזען, לך לרוסיה. תומכי רוביו נגד טראמפ (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חצוף פאשיסט, גזען, לך לרוסיה. תומכי רוביו נגד טראמפ(צילום: EPA)

מצביעים ב"סופר-דופר טיוזדיי" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מצביעים ב"סופר-דופר טיוזדיי"(צילום: AFP)

בפריימריז הדמוקרטיים הצביעו באותן מדינת בדיוק, והילרי קלינטון מקווה להגדיל משמעותית את הפער מיריבה היחיד ברני סנדרס, אף שהוא בהחלט עשוי לנצח בחלק מהמדינות שהצביעו ביום הבחירות הזה. 

 

על פי מדגמים שנערכו בחמש המדינות שבהן נערכו הפריימריז, 50% מהמצביעים הרפובליקניים "מרגישים נבגדים על ידי מנהיגי מפלגתם". בתשובה לשאלה אם ירצו נשיא שהוא "אאוטסיידר" או מישהו עם ניסיון פוליטי השיבו 52% בפלורידה כי הם רוצים אאוטסיידר ו-40% רוצים מישהו עם ניסיון פוליטי. באוהיו 50% רוצים אאוטסיידר ורק 43% רוצים מישהו עם ניסיון פוליטי. נתונים אלה לקוחים ממדגמי הכניסה לקלפיות.

 

היהודים מודאגים מטראמפ

דונלד טראמפ אוהב לספר בעצרות הבחירות שלו כי יש לו חתן יהודי, בת יהודייה וגם כמה נכדים יהודים, אבל זה לא ממש מרשים את היהודים הרפובליקנים, שהחלו לאחרונה לפתוח את הפה בפומבי ולהביע את סלידתם מאמירותיו הגזעניות של המועמד המוביל מטעמם לנשיאות. אמנם מרבית היהודים בארה"ב מצביעים למועמד המפלגה הדמוקרטית (בבחירות הקודמות קיבל ברק אובמה 75% מקולות היהודים), אולם אלו המשתייכים למפלגה הרפובליקנית החלו להביע את דאגתם מהמועמד שהביא למרוץ את שפת הבריונות.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"כשאנחנו שומעים שהוא רוצה לאסור כניסת מוסלמים לארה"ב זה בעייתי", אומר ארי פליישר, חבר הנהגת הקואליציה של היהודים הרפובליקנים. "היום הוא חוסם קבוצה כזאת בגלל דת, ומחר הוא יחסום קבוצה אחרת". היהודים הרפובליקנים טוענים כי טראמפ מזכיר להם קבוצות פאשיסטיות, ומודאגים מהטקסים המשונים שעורך טראמפ בעצרות, כמו זה שבו ביקש מתומכיו להניף יד ולהישבע שיצביעו עבורו. "אפשר לבקש להרים יד ולהישבע על הדגל או להישבע למדינה, אבל לא לאישיות", אומר אברהם פוקסמן, לשעבר מנכ"ל הליגה למניעת השמצה. "זה צעד פאשיסטי מובהק ומזכיר עצרות בחירות באירופה של שנות השלושים".

 

היהודים מודאגים גם מאמירתו של טראמפ כי יהיה ניטרלי בטיפולו בסכסוך הישראלי-פלסטיני. טראמפ אמר זאת כמה פעמים, ואחר כך הדגיש כי הוא פרו-ישראלי בעצם, אבל רוצה להציג עמדה ניטרלית כדי שהצד השני, הפלסטיני, יהיה משוכנע שהוא יוכל להיות מתווך הוגן אם יהיה נשיא. היהודים לא קנו את הסבריו, והביעו דאגה מהאפשרות שאם ייבחר לא יהיה מחויב לישראל באופן עמוק.

 

לא רק היהודים הרפובליקנים מודאגים: גם ראשי התנועה הרפורמית הביעו דאגה מהאלימות המילולית והאמירות הגזעניות של טראמפ, ובימים האחרונים יש לחץ מצדם על ראשי איפא"ק (השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון) לקרוא לטראמפ להבהיר את עמדותיו, ולא - יבטלו את ההזמנה שקיבל מהם לנאום בפני העצרת השנתית של איפא"ק שתתקיים בשבוע הבא בוושינגטון.


פורסם לראשונה 15/03/2016 23:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טראמפ. המנצח לוקח הכול
צילום: AFP
מומלצים