שתף קטע נבחר

חוטובלי חשפה: מגעים חשאיים עם אינדונזיה

בכנסת אמרה סגנית שר החוץ כי יש הידברות בערוצים שונים עם המדינה המוסלמית הגדולה בעולם - אך טענה כי "הם הפרו את ההבנות ברגל גסה"

 

סגנית שר החוץ ח"כ ציפי חוטובלי חשפה היום (ד') כי בין ישראל לבין אינדונזיה מתנהלים מגעים חשאיים וכי באחרונה ביקר נציג של משרד החוץ בבירה ג'קרטה. הדברים נאמרו בתשובה לשאלה של ח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת בכנסת. חוטובלי התייחסה להחלטה הישראלית למנוע את כניסתה של שרת החוץ של אינדונזיה רטנו מרסודי לרמאללה ביום ראשון השבוע.

 

"היו מגעים חשאיים עם אינדונזיה שאיתה אין יחסים דיפלומטיים והיו הבנות שהם הפרו ברגל גסה ולכן מנענו את הכניסה", אמרה חוטובלי מעל במת הכנסת. "זאת הייתה הפרה של הקוד הדיפלומטי ולכן הדבר המכובד ביותר זה לכבד את הקוד, וכשאתה מפר אל תתפלא שאתה מונע מעצמך ביקור ברשות".

חוטובלי. חשפה את המגעים החשאיים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חוטובלי. חשפה את המגעים החשאיים(צילום: גיל יוחנן)

חוטובלי הבהירה שההבנות הושגו בביקור של נציג משרד החוץ באינדונזיה, לפיהן יוכלו לבקר ברשות הפלסטינית בתנאי שיבקרו גם בישראל. לדבריה, יש הידברות עם המדינה המוסלמית הגדולה בעולם בערוצים שונים וישראל מייחסת חשיבות רבה ליחסים עם אינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם.

 

מרסודי הייתה אמורה לחנוך קונסוליית כבוד של אינדונזיה ברמאללה. היא הגיעה בשבת לביקור בירדן והייתה אמורה להגיע ביום ראשון לרמאללה, לחנוך את הקונסוליה ובכך לממש את המחויבות של אינדונזיה לשפר את היחסים עם הפלסטינים ולהביע תמיכה במאבק הפלסטיני לעצמאות.

 

נשיא אינדונזיה ג'וקו ג'וקווי ווידודו, שבחר בנושא הפלסטיני כנושא המרכזי של מדיניות החוץ שלו בקמפיין הבחירות לנשיאות ב-2014, הבטיח לפתוח משרד דיפלומטי ברמאללה כהבעת תמיכה בעצמאות פלסטינית. ווידודו גם הודיע בנאומו בכינוס ארגון מדינות האיסלאם בג'קרטה בשבוע שעבר על מינויו של אזרח פלסטיני לתפקיד קונסול הכבוד של אינדונזיה בפלסטין. הוא הודיע שתפקידו יהיה לחזק את הקשרים הכלכליים, החברתיים והתרבותיים ולעודד חילופי תיירים ואנשי עסקים בין המדינות וכן להושיט סיוע לאזרחים אינדונזים. במקביל אמר הנשיא כי יש להטיל חרם על מוצרים מההתנחלויות.

שרת החוץ של אינדונזיה, מרסודי. נמנע ממנה להגיע לרמאללה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שרת החוץ של אינדונזיה, מרסודי. נמנע ממנה להגיע לרמאללה(צילום: AFP)

גם בשנת 2012 סירבה ישראל לאפשר לשר החוץ הקודם של אינדונזיה מארתי נטלגאווה להיכנס לשטחים. בקשתו של נטלגאווה אז נדחתה להיכנס ביחד עם משלחת של 12 שרים ממלזיה, קובה ובנגלדש.

 

מדבריה של חוטובלי עולה כי בהבנות החשאיות עם אינדונזיה סוכם למעשה כי ישראל תאפשר לה להגיע לרמאללה בתנאי שתגיע לפגישות בירושלים. האינדונזים, לדבריה, לא מילאו את חלקם ולכן ישראל אסרה את כניסתה לרמאללה דרך מעבר אלנבי. אף שאינדונזיה מחזיקה בפומבי בדעות פרו-פלסטיניות מובהקות, בחשאי היא מנהלת מערכת יחסים קרובה עם ישראל במגוון תחומים, המרכזי בהם הוא תיירות. מנתונים של רשות האוכלוסין וההגירה עולה כי בשנת 2013 הגיעו לארץ כ-30 אלף תיירים מאינדונזיה, לעומת 9,442 בלבד בשנת 2009 - עלייה של יותר מפי 3. כמה סוכנויות נסיעות מארגנות נסיעות מאינדונזיה לישראל ומוכרות חבילות.

 

בשנת 2013 ביקר באינדונזיה שר הכלכלה הישראלי נפתלי בנט כדי להשתתף בכינוס ארגון הסחר העולמי בבאלי. הנשיא לשעבר שמעון פרס ביקר באינדונזיה בשנת 2000. גם עמוס נדאי, סמנכ"ל אסיה במשרד החוץ, ביקר באינדונזיה וכן מי שהייתה שגרירת ישראל בתאילנד יעל רובינשטיין. במקביל, כמה משלחות מאינדונזיה הגיעו בישראל. בשנת 2013 קבוצה של בכירים אינדונזיים ביקרה בחשאי בארץ ואף הגיעה לכנסת. בשנה שעברה השתתפה משלחת מאינדונזיה בכנס ביטחון המולדת בתל אביב.

 

משרד החוץ הישראלי מפעיל אתר אינטרנט באינדונזיה ומביא לארץ כל שנה משלחות של עיתונאים ומעצבי דעת קהל מאינדונזיה. אנשי עסקים אינדונזיים מוזמנים לקבלות הפנים שעורכת לרגל יום העצמאות שגרירות ישראל בסינגפור שאחראית לקשר עם אינדונזיה. עם זאת, בכל פעם שפורסמו באינדונזיה דיווחים על התחממות ביחסים - הדבר גרר מיד הפגנות נגד ישראל ואיומים מצד ארגונים מוסלמיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה לוי
סגנית השר חוטובלי
צילום: משה לוי
מומלצים