שתף קטע נבחר

בשל הזיהום בפלמחים: הושבת מתקן התפלה

מתקן ההתפלה הגדול ביותר בארץ המספק מים לשתייה מושבת בשל הזרמת מי קולחים. במשרד הבריאות אמרו כי הם רואים בחומרה את אירוע הכשל במתקן לטיפול בשפכים, שבגינו הוזרמו לנחל קולחים באיכות נמוכה

זיהום המים בחופים לא פוגעים רק במתרחצים: משרד הבריאות הורה למפעילי מתקן ההתפלה בנחל שורק להפסיק את שאיבת המים מהים בשל הזיהום באזור חוף פלמחים, שנגרם מהזרמת מי קולחין ברמה נמוכה לנחל שורק. מדובר במתקן המספק מי שתייה והוא הגדול ביותר בארץ.

 

 

אתמול נחשף ב-ynet כי מי קולחין הוזרמו לים והמים באזור חוף פלמחים נצבעו בצבע צהוב-כתום. משה קוסטי, גולש המתנדב כמגן ים של עמותת "צלול", סיפר כי חש ברע לאחר שגלש במים: "זה לא משהו שרואים בהתחלה. התחלתי להרגיש ממש ממש רע. קיבלתי את כל הגועל הזה לעיניים. הייתי חולה יומיים".

 

 

מתכתובת פנימית של משרד הבריאות עולה כי יש חשש לאיכות מי ההתפלה של מדינת ישראל בגלל הזרמת קולחים לנחל שורק. גורם במשרד הבריאות ציינו כי "מתקני ההתפלה מדווחים על ירידה באיכות מי הים כתוצאה ישירה מההזרמות בשורק ומתקשים בטיפול במי הים". לדברי הגורם, יש להפסיק להזרים קולחים ולמזער את הכמות במעלה הנחל.

 

אז מה בעצם הבעיה? ברשות המים מסבירים כי בשל עודפי קולחים ומחסור באיגום הוזרמו מי קולחים במכון לטיהור שפכים אשדוד לנחל שורק. "הנושא נבחן על-ידי אנשי המקצוע וצפוי לידון עם מכלול הגורמים המקצועיים בתחילת השבוע", מסרו במשרד. אך מדוע בכלל מוזרמים מי הקולחים לנחל שורק? למתקני טיהור השפכים יש מאגרי מים, שתפקידם לאחס מים. אך במקום לאגור קולחים, אוגרים מי שטפונות, אותם הם 'תופסים' מערוצי הנחלים.

 

 (צילום: משה קוסטי   ) (צילום: משה קוסטי   )
(צילום: משה קוסטי )

 

"מי קולחים הם מים עשירים בחומר אורגני, שגורמים להתפתחות צומח וחי, וכאשר הם מוזרמים לנחלים הם פוגעים במערך האקולוגי העדין של הנחל", מסביר יריב מליחי, האקולוג של מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים. "עם מי שטפונות התחזוקה של המאגרים פשוט יותר פשוטה". בצורה כזו, המכון יכול לחסוך בעלויות תחזוקה, ולבקש אישור מרשות המים לשחרר את מי הקולחים לנחלים. אישור שכמובן ניתן. "הנחל בעצם נפגע פעמיים. פעם אחת בגלל הזרמת מי הקולחים. ובפעם השניה מי השטפונות שנאגרים לא מגיעים אליו. זה אומר שבשנה הבאה הבעיה הזו תחזור על עצמה ושוב יזהמו את הנחל".

 

ברשות הטבע והגנים מתריעים על הקריסה של מכון טיהור שפכים, שמטהר את השפכים של ירושלים. הקולחים מועברים לנחל שורק ומשם לים. בעמותת "צלול" מציינים כי גם המט"שים של אשדוד ויבנה מעבירים אף הם את מי הקולחים לים.

 (צילום: משה קוסטי   ) (צילום: משה קוסטי   )
(צילום: משה קוסטי )

 

הזיהום פוגע לא רק בנחל, אלא גם בים. ויותר מכך, מתקן ההתפלה שורק, אחד ממתקני ההתפלה הגדולים בישראל המייצר כ-150 מיליון קוב מים בשנה.

 

אורי נוה, מנהל מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים אמר כי "הרשות חוששת שבגלל תפיסת מי שטפונות ומי נגר עילי במאגרי קולחים נוצר מצב שבו מבקשות אגודות המים להזרים קולחים לנחלי החוף אבטח, שורק ולכיש, דבר

 שפוגע בתהליכי השיקום של נחלים אלו בכלל, ויפגע במערכת האוקלוגית בערוצי הנחל. הרשות פנתה מספר פעמים לצמצם את הקצאות תפיסת מי השטפונות בערוצי נחלי החוף. טרם ניתן מענה מספק לנושא".

 

ממשרד הבריאות נמסר: "משרד הבריאות רואה בחומרה את אירוע הכשל במתקן טיפול בשפכים, שבגינו הוזרמו לנחל קולחים באיכות נמוכה. הכשל נבע מתפעול ותחזוקה לקויים של המכון לטיהור השפכים והתאגיד. משרד הבריאות ערך מספר בקרות במקום וסדרת בדיקות, והנחה לפעולות מתקנות ולמזעור הנזק הבריאותי הסביבתי לרבות מתן הוראה לקליטת הקולחים למאגרים לאורך הנחל כדי לצמצם את הגעת הקולחים לים. כעת, המכון לטיהור שפכים נמצא בתהליכים מתקדמים לשיקום המערכות והחזרת המצב לתקינותו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה קוסטי
הזיהום בפלמחים
צילום: משה קוסטי
מומלצים