שתף קטע נבחר

כמה תרוויחו מהשקעה באג"ח למניעת סוכרת?

כך מפיקים רווח פיננסי מהצלחה רפואית: בימים אלה יוצא לדרך פרויקט גיוס משקיעים לאגרת חוב חברתית שמטרתה להקטין את מספר החולים במחלת הסוכרת. האג"ח צפויה לגייס כ-20 מיליון שקל שיממנו טיפול לבעלי סיכון גבוה לחלות. מה יהיה הרווח למשקיעים מהצלחת הפרויקט הבריאותי?

הייתם משקיעים באג"ח שכל מטרתה היא להוריד את שיעור התחלואה במחלת הסוכרת? מהלך לא שגרתי של גיוס הון, בשיתוף קופות חולים והמוסד לביטוח לאומי, יוצא לדרך ומבקש לאתר משקיעים לאג"ח ששמה לה מטרה בריאותית זו. הכסף שיגויס יממן פרויקט לטיפול מיוחד שנועד למנוע התפרצות סוכרת מסוג 2 בקרב כ-2,000 אנשים שעדיין לא חולים אך בעלי סיכון גבוה לחלות במחלה.

 

לכתבות נוספות בנושא :

הכירו את עולם אגרות החוב

תלוי על קרן: איך מזהים את רמת הסיכון?

 

יוזמי האג"ח החברתית הזו מתכננים לגייס מקרנות ומשקיעים פרטיים הון בהיקף של  22 מיליון שקל כאשר התשואה שצפויה לאג"ח תהיה תלויה במידת ההצלחה של הטיפול למניעת התפרצות המחלה. מתכנני התוכנית מצפים שהכסף שיגיע מהמשקיעים יאפשר להקטין את כמות החולים ובכך גם להקטין את קצבאות הנכות וההוצאות הרפואיות שלהן נזקקים החולים במחלה.

 

מאחורי המיזם לגיוס ההון למטרה בריאותית זו עומדים קופות החולים כללית ולאומית והמוסד לביטוח לאומי, אלה חברו לארגון Social Finance Israel (SFI), המהווה מעין בית השקעות חברתי שמטרתו לגייס הון למען מימון טיפול בעוולות חברתיות כאלה ואחרות. לצורך גיוס המשקיעים, הבנק השוייצרי UBS יסייע וינסה לאתר את המשקיעים מהארץ ומחו"ל.

 

מה התשואה למשקיע?

האג"ח החברתית לא נסחרת בבורסה והאפשרות לקבל תשואה תלויה בתוצאות. מי יממן את התשואה? הטיפול במחלת הסוכרת צפוי לחסוך הרבה מאוד כספים בהוצאות רפואיות וכן חיסכון בקצבאות נכות, החיסכון הזה יאפשר לקופות החולים והמוסד לביטוח לאומי לשלם למשקיעים את התשואה שמגיעה להם אם יצליח הפרויקט.

 

 (צילום: index open) (צילום: index open)
(צילום: index open)

 

מה גובה התשואה שצפויים לקבל המשקיעים? כאמור, התשואה תהיה תלויה במידת ההצלחה במניעת המחלה - ככל ששיעור ההצלחה יהיה גבוה יותר, כך המשקיעים צפויים להרוויח יותר. כל הצלחה כזו צפויה לחסוך כסף ומכאן האפשרות לחלק תשואה.

 

על פי המודל שנקבע לכל הצלחה כזו יהיה תשלום קבוע מראש – במקרה שהמיזם מצליח להביא לירידה של 40% בשיעור התחלואה, המשקיע יקבל את כל סכום ההשקעה שלו בחזרה. הצלחה של 50% תזכה את המשקיע בתשואה של 6%-7% ואילו הצלחה של 70% תביא לתשואה של 13%, כאשר זו תהיה התשואה המקסימאלית שאפשר יהיה לקבל על האג"ח החברתית למניעת סוכרת. אם יהיו הצלחות בשיעור הגבוה מ-70%, עדיין התשואה תישאר 13%.

 

סיכוי גבוה להצלחת הטיפול?

התשואה תלויה בהצלחה של הטיפול הרפואי ומכאן גם הסיכון הפיננסי באג"ח החברתית, שכן אם לא תהיה הצלחה של לפחות 40%, הכסף שהושקע ירד לטמיון אך כיוון שמדובר במטרה בריאותית חשובה אי אפשר להשוות זאת לסיכון פיננסי הקיים בעולם ההשקעות. על פי העיקרון שמנחה את האג"ח החברתיות, רק אם הושגו התוצאות החברתיות שלשמן היא נועדה, תוחזר ההשקעה בתוספת תשואה למשקיעים.

 

אז מה הסיכוי להצלחת הטיפול? יוזמי התוכנית צופים כי הפרויקט יצליח לדחות את התחלואה במחלה בקרב למעלה מ-30% מכלל המשתתפים בטיפול (למעלה מ-700 מקרים מבין סך כל 2,250 המשתתפים בפרויקט). אם יושג יעד מינימאלי זה - המשקיעים יצליחו לקבל חזרה את סכום ההשקעה שלהם בפרויקט.  

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ההנחה הבסיסית נשענת על מחקרים רפואיים ולפייה אפשר לגרום לדחייה משמעותית במחלה ע"י שינוי באורח החיים (תזונה נכונה ופעילות גופנית). על פי הנחה זו, התערבות קצרה בלבד עשויה לדחות את התפתחות המחלה אפילו בעשר שנים.

 

כאמור, בתוכנית, שתלווה ע"י וועדה רפואית מייעצת, צפויים להשתתף כ-2,250 אנשים בעלי סיכון גבוה לפתח את המחלה. תוכנית הטיפול המונע תימשך שנתיים ותשלב בין היתר גם אמצעים טכנולוגיים, לאחר שנתיים של טיפול תחל תקופת מעקב שתימשך כשלוש שנים.

 

בעולם קיימות היום כ-44 אגרות חוב חברתיות שמטרתן להשיג מימון לעניינים חברתיים שונים. אגרת חוב החברתית הראשונה הונפקה באנגליה בשנת 2010 ונועדה לשקם אסירים ולמנוע את חזרתם לכלא לאחר שחרורם. שיעור העבריינות החוזרת היה גבוה מאוד ובעזרת כספי המשקיעים ממומן שיקום האסירים שיפחית באופן משמעותי את שיעור העבריינות החוזרת. כך המדינה חוסכת כספים על מימון השיקום ובמקום זה משלמת למשקיעים על תוצאות מוצלחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים