שתף קטע נבחר

שופט: ילדים לא יוחזרו עד שהאם תעבור טיפול

בעקבות טענות להזנחה הועברו ילדיה של תושבת הצפון למשפחות אומנה. ערעור שהגישה נדחה בנימוק שהיא לא הוכיחה את זכאותה לקבל משמורת

בית המשפט המחוזי בחיפה דחה לאחרונה ערעור שהגישה אם לחמישה מהצפון, שדרשה להחזיר אליה את ילדיה שנשלחו למשפחות אומנה בעקבות טענות להזנחה. השופט חננאל שרעבי קבע שכדי לקבל משמורת על הילדים עליה לשתף פעולה עם גורמי הרווחה וללכת לטיפול רגשי ארוך.

 

לאחרונה דווח בתקשורת על כך שבית המשפט החזיר ילד לחזקת אמו שנחשדה בהתעללות, והיא עשתה לו ברית מילה באופן עצמאי בבית. מנגד גובר הדיון בטענות על הקלות שבה מוצאים ילדים ממשפחותיהם ועוברים למשפחות אומנה. על רקע זה יש לזכור כי בתי המשפט לנוער ולמשפחה עומדים בפני דילמות משמעותיות, המשפיעות באופן ישיר על חיי הילדים וההורים, ונדרשים להכריע על גורלם על סמך ראיות ועדויות.

 

במקרה הנוכחי קבע השופט שרעבי כי למרות רצון האם, היא לא עמדה בנטל להוכיח את זכאותה לקבל חזרה את המשמורת על ילדיה.

 

נקודת המוצא המובילה את בתי המשפט היא שכל ילד צריך לגדול בבית הוריו, אולם ישנם מקרים שבהם בית המשפט חורג מהכלל. כך, בדצמבר 2015 קבע בית המשפט לנוער בחיפה האם, ששניים מילדיה חיו אצלה (והשאר אצל אביהם), אינה כשירה לגדל אותם ועליהם לעבור למשפחות אומנה.

 

בית המשפט הסתמך על חוות דעת של פסיכולוגים קליניים, אולם נקבע שבאמצעות טיפול רגשי ארוך טווח, וחידוש הקשר עם הילדים בהדרגתיות ותחת בקרה, תישקל החזרתם למשמורתה.

 

בינואר האחרון ערערה האם על פסק הדין במחוזי בחיפה. היא טענה שבית המשפט שגה כשקבע כי הילדים הם בגדר נזקקים, משום שלא התחשב בעובדה שהיא הייתה נתונה לעומס רב לאחר שאמה נפטרה והיא עברה לידה נוספת. לדבריה אין לה עזרה מבחוץ, היא לא מקבלת מזונות, ובכל זאת היא הגיעה לטיפולים ב"שלום הילד" והראתה נכונות לטפל בילדים.

 

היועמ"ש והאפוטרופוס שמונה לקטינים טענו מנגד שחוסר יכולתה של האם להתמודד עם מצבי לחץ הביאו לסיכון הילדים ולהזנחה קיצונית. לדבריהם, מצוקתה הנפשית של האם עוד לא חלפה, והיא גם לא תעבור ללא טיפול רגשי מעמיק וארוך טווח, כך שהשבת הילדים כעת תהווה ניסוי מסוכן בנפשם. המטפל של האם מ"שלום הילד" הוסיף כי האם לא הגיעה לטיפול כבר שלושה שבועות.

 

השופט שרעבי דחה את הערעור של האם והסביר כי בית המשפט לנוער בחן היטב את הכרת הנזקקות של הילדים: הוא תיאר את מצבם הגרוע של הילדים ואת מצב האם, שאינה מבינה את צרכיהם הרגשיים ומתגוררת בדירה מוזנחת.

 

השופט הסביר כי קו ההתחלה וקו הסיום שלפיהם על בתי המשפט לפעול נקבעים על פי השאלה אם החזרת הילדים למשמורת הוריהם עלולה לפגוע בטובתם. לאחר שבוחנים את עמדת הגורמים המקצועיים עולה כי מצבה הרגשי של האם לא השתנה, כך שביטול הכרת הנזקקות כבר עכשיו יפגע ברווחת ילדיה.

 

לפיכך, וככל שהאם מעוניינת לקבל את ילדיה חזרה לחזקתה, המליץ לה השופט לשתף פעולה עם הרווחה, ללכת לטיפול רגשי מעמיק ולשמור עמם על קשר רציף. כשאלו יעשו, קבע, תישקל מחדש זכאותה להשיב אותם לידיה.

 

  • לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
  • עו"ד אריה לרנר עוסק בדיני משפחה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים