שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, EPA

טבילת האש של סגנית הקונסול בטורקיה: "הבנתי שאני חייבת להיות חזקה"

שירה בן ציון, צוערת בת 29 בשליחות הדיפלומטית הראשונה שלה, ניהלה את האירוע באיסטנבול כמעט לבדה. במשרד החוץ חששו שתקרוס נוכח המראות הקשים. "יש משפחות שמחכות לבשורה קשה, ואני בטוחה שלהן קשה יותר"

"יש סברה בטורקיה שהפיגוע כוון נגד תיירים ישראלים, כי הוא התרחש בפתח מסעדה שידועה כאחת שעובדת עם סוכנויות של תיירים ישראלים. כמו כן, העובדה שהרבה תיירים ישראלים נפצעו מעלה את החשד שהמחבל שמע עברית וזיהה אותם, ולכן התפוצץ לידם". כך אמרה ל"ידיעות אחרונות" ו-ynet שירה בן ציון, סגנית הקונסול הכללי של ישראל באיסטנבול. "אבל מוקדם עדיין להעריך אם זה באמת המצב. אנחנו הישראלים אוהבים מיד לקפוץ למסקנות. אני לא הייתי ממהרת להסיק זאת, אבל זו בהחלט הערכה שנשמעת כאן".

 

"הבנתי שאני חייבת להיות חזקה". סגנית הקונסול שירה בן ציון ()
"הבנתי שאני חייבת להיות חזקה". סגנית הקונסול שירה בן ציון

שום דבר לא הכין את בן ציון בת ה-29 ליום הקשה הזה. היא נמצאת בטורקיה מאז חודש אוגוסט, צוערת בשליחות הדיפלומטית הראשונה שלה. בן ציון נותרה אתמול (שבת) לבד בעיר, בעוד הקונסול הכללי שי כהן היה בחופשה בארץ.

 

"לא הייתי מוכנה לדבר כזה", היא מספרת. "היו התרעות מאוד חמות במהלך כל השבועות האחרונים, אבל במיוחד בסוף השבוע הזה היו לנו התרעות קונקרטיות. הרבה אנשים נוטים לחשוב שזה בגלל שאנחנו ישראלים ומערביים, אבל צריך לראות את הקונטקסט הכללי. טורקיה עצמה נמצאת במצב ביטחוני מאוד לא פשוט כבר כמה חודשים, מאז הפיגוע באנקרה באוקטובר 2015. יש כוחות רבים שפועלים בתוך טורקיה, בהם המחתרת הכורדית (PKK), ארגון "המדינה האסלאמית" (דאעש) ועוד. החיים כאן הם בצל אווירה מתוחה כבר הרבה זמן, וזה לא קשור לישראלים. זה משהו שלצערנו לא צפינו שיקרה, אבל הערכנו שסביר שיהיה פיגוע נגד יעד תיירותי".

 

מיד עם קבלת הדיווח הראשון על הפיגוע, היא והקב"ט יצאו לשטח ודילגו בין בתי החולים השונים. בין לבין, עמדה בקשר עם חדר המצב של משרד החוץ, הזרימה כל הזמן נתונים וקיבלה מידע. "הדבר הראשון שאנו עושים זה לבדוק שהשליחים הישראלים ובני משפחותיהם בסדר, ולבדוק מול בתי החולים והמשטרה המקומית אם יש פצועים או הרוגים ישראלים. גם הקהילה היהודית עזרה לנו מאוד", היא מתארת. "יש לזה השלכות מדיניות משמעותיות, והעובדה שמדובר בפצועים ישראלים רבים ושקיים חשד שזה היה פיגוע נגד יעד ישראל, כמובן רק מגבירה את המתיחות".

 

במשרד החוץ חששו שבן ציון תקרוס מול המראות הקשים, אבל היא לא נשברה. בשיאו של היום הקשה הזה, שהיה עבורה טבילת אש, היא נאלצה לעבור את המלאכה הקשה ביותר שמוטלת על שליחי משרד החוץ בחו"ל – זיהוי החללים. היא והקב"ט נכנסו לחדרי המתים והיו צריכים לבחון את שלוש הגופות, כדי לחפש אחר סימנים מזהים.

 

"זה היה הדבר הכי קשה בכל היום הארוך הזה. זה היה מזעזע. ידעתי שהעבודה הדיפלומטית מורכבת ויש לה המון קשיים ואתגרים, אבל כשנכנסתי למשרד החוץ לא חשבתי שאדרש לעשות גם את זה. כצוער, אתה חושב על אתגרים מדיניים והסברתיים ועל ה-BDS. אתה לא חושב שהאתגר שלך יהיה זיהוי גופות", היא מספרת. "לא בכיתי. אולי אני אבכה אחר כך. הבנתי שאני חייבת להיות חזקה כדי לעשות את זה, כי זה חלק מהעבודה. כמה שקשה לי, יש משפחות שמחכות לבשורה קשה ואני בטוחה שלהן קשה יותר".

 

בן ציון אומרת שאין עדות לכך שמחבל אמר או צעק משהו בטרם פוצץ עצמו בסמוך לקבוצת התיירים. לדבריה, "השוטרים הטורקים ביקשו את האישור שלנו לגבות עדויות מהישראלים. אנחנו נתנו להם אישור, והישראלים שיתפו פעולה. לא שמעתי על עדות שטוענת שהוא אמר משהו".

 

עוד אמרה בן ציון כי "שיתוף הפעולה עם כלל הגורמים הטורקיים מדהים. הם מביעים צער ומשתתפים בצערנו. אנחנו רגילים לגילויי עוינות ברחוב, ולא מזדהים כישראלים. אבל כאן, ברגע שאמרנו שאנחנו מהקונסוליה הישראלית חיבקו וכיבדו אותנו, והעניקו לנו יחס מצוין".

 

במשך שעות היו שירה והקב"ט לבדם בשטח. רק לפנות ערב נשלחה תגבורת, כשראש הנציגות הישראלית באנקרה אמירה אורון הגיעה לאיסטנבול ולקחה פיקוד. במקביל, גם הקונסול הכללי שי כהן הוזעק מהארץ. בסך הכל עובתה הנציגות באיסטנבול ב-15 שליחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים