שתף קטע נבחר

הטכנולוגיה הישראלית תמשיך לשנות את העולם?

ראש הממשלה בוחן את האפשרות לייבא עובדים מקצועיים זרים מחו"ל לתעשיית ההיי טק, על רקע המחסור הגובר במהנדסים בעלי מומחיות מתאימה. האם מצאנו את הפיתרון שיעלה מחדש את תעשיית ההיי טק של ישראל למסלול? ממש לא בטוח. טור דעה

הכרזתו של סאטיה נאדלה - מנכ"ל מייקרוסופט, שביקר לאחרונה בישראל, ש"אין ספק שטכנולוגיות ישראליות צפויות גם בעתיד לשנות את העולם", נאמרה דווקא בימים בהם נכתבו הרבה מילים ומאמרים על "עלייתו ונפילתו של ההיי טק הישראלי". אמירתו זו מבוססת בעיקר על ההון האנושי בישראל.

 

ביורוקרטיה וחסמי יצוא: עם מה מתמודד ההיי-טק?

 

ללא קשר להכרזתו המאתגרת של נאדלה, הודיע משרד ראש הממשלה שהוא בוחן את האפשרות לייבא עובדים מקצועיים זרים מחו"ל, כדי למלא את השורות בחברות היי טק, על רקע המחסור הגובר במהנדסים בעלי מומחיות מתאימה, מחסור שלדעת המשרד מהווה גורם מרכזי ב"נפילתו של ההיי טק הישראלי".

 

ההיסטוריה חוזרת על עצמה

הכרזתו של נאדלה והצעתו של משרד ראש הממשלה לייבא עובדים זרים הינם דבר והיפוכו - הפוך על הפוך. לא זו הדרך לפתרון הבעיה ואין זו הדרך שתביא להגשמת חזונו של נאדלה. כך לא נצליח לשנות את העולם.

 

מסתבר שכמו בהרבה מקרים אחרים ההיסטוריה חוזרת על עצמה. לפני שנים, עם התרחבות התעשייה, נוצר מחסור בכוח אדם מקצועי, ונשמעו קולות הקוראים להביא עובדים זרים כדי לתגבר את התעשייה. באותם ימים הוצע לייבא עובדים מהודו. למרות המחסור, ראשי התעשייה והח"מ בראשם, התנגדו להבאתם של עובדים זרים, וכמו במקרים ומצבים דומים המחסור הביא תנופה ליצירת פתרונות שיצרו תשתית לטווח ארוך ולא פתרונות קצרי מועד העשויים לפגוע בתעשייה, פתרונות שהינם רלבנטיים גם למצבנו היום.

לייבא עובדי הייטק? לא כך ישראל תשנה את העולם (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
לייבא עובדי הייטק? לא כך ישראל תשנה את העולם(צילום: Shutterstock)

כחלופה להצעת משרד ראש הממשלה, יש להניח על שולחן העבודה תכנית פעולה העתידה לייצר פתרון לטווח ארוך להעצמת וצמיחת התעשייה אל אותו סדר גודל ויכולת שיגשימו את הפוטנציאל לשנות את העולם.

 

על הפתרונות האפשריים נאמרו ונכתבו גם כן הרי מילים ומאמרים וכולם נכונים ואפשריים, חלקם הם בתחום יצירת התשתית לעתיד לבוא וחלקם האחר ניתן ליישם בטווח הקצר הנראה לעין. יש להטמיע את הזיקה ללימודי הליבה והמדעים החל מגילאי גן הילדים, עבור בכל שלבי הפירמידה ההשכלתית תוך שילוב כל מגזרי האוכלוסייה, לרבות המגזר הדתי והערבים.

 

הפתרון: השקעה מאסיבית בהון האנושי בישראל

יש לעודד את הנוער (בנות ובנים) להעדיף את מקצועות הלימוד המדויקים והמדעיים בכל הרמות, ולהחזיר את המכללות הטכנולוגיות להיות נושאי הדגל הטכנולוגי, על ידי הקצאת משאבים כספיים ואמצעי הוראה מתקדמים, לרבות הסבת מהנדסים מהתעשייה להוראה במסגרתם. יש להקים מסגרת להכשרת נפלטי תעשיות ההיי טק (גילאי 40-45 ומעלה) ושילובם מחדש במעגל התעשייה.

 

תכנית הפעולה חייבת להתבסס על השקעה מאסיבית בהון האנושי הקיים על ידי הכשרתו, ואין ספק שיש בכוחו לבצע, להמציא ולייצר טכנולוגיות פורצות דרך, שבכוחן לשנות את העולם.

 

ואם ביבוא עובדים עסקינן, יש להניף מחדש ובעוצמה רבה את הדגל הלאומי ציוני, ולהזמין את הישראלים והיהודים המשמשים בתפקידי מפתח במאות חברות טכנולוגיות בעולם, לעלות ולשוב לישראל ולתת יד לרענון, שדרוג והעצמה מחודשת של תעשיית ההיי טק בישראל, מהלך שיהווה מכפיל כוח ואנרגיה מחודשת לקטר המוביל, מהלך שיוכיח שחזונו ואמונתו של נאדלה בישראל כמדינת הסטארט-אפ היא בעלת פוטנציאל לשנות את העולם, נכונה ואפשרית.

 

צריך רק לחשוב אחרת!

 

הכותב הוא יו"ר האגף לסחר חוץ וקשרים בינלאומיים וחבר נשיאות איגוד יצרני האלקטרוניקה והתוכנה בהתאחדות התעשיינים בישראל ומנכ"ל אי.אנ.טי טכנולוגיות ייחודיות בע"מ

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
תעשיית ההיי טק
צילום: Shutterstock
צילום: דוברות התאחדות התעשיינים
עמירם שור
צילום: דוברות התאחדות התעשיינים
מומלצים